Nedělní zápas z pohledu bezpečnosti

V Ďolíčku platí stále stejná pravidla jako na jiných rizikových zápasech.

Nedělní zápas z pohledu bezpečnosti

V minulých dnech jsme prosili fanoušky obou táborů o zachování klidné atmosféry v tak vypjaté době, v jaké nás nedělní derby zastihlo. Možná i určitým informačním šumem došlo k dezinformaci části pravidel vydaných k nedělnímu rizikovému utkání. Tato pravidla vyplývají ze zvýšeného tlaku FAČR, Ministerstva vnitra a Policie ČR na zajištění bezpečnosti na stadionech a vyplývají ze závěrů bezpečnostních porad všech zúčastněných stran včetně SK Slavia.

"Máme informace, že si fanoušci Slavie kupují lístky do domácího kotle," oznámili jsme v rozhovoru pro ČTK. "Proto jsme Slavii informovali, že pořadatelská služba může při případných problémech proti takovým příznivcům zakročit. Bohužel si to vyložila poněkud nešťastně."

Slavia ale zkreslení informací odmítá. "Jen jsme doslovně přetiskli to, co nám Bohemians poslali," řekl právě pro ČTK tiskový mluvčí Slavie Jiří Vrba.

Ovšem na Slavii byl odeslán tento text: „Stejně tak bude pořadatelská služba oprávněna zakročit v případě aktivního povzbuzování Slavie zejména v sektoru B, který je určen výhradně fanouškům Bohemians.“

Tyto kroky absolutně podporujeme a jsou to normální pravidla, která platí v každém rizikovém utkání,“ dodává bezpečnostní manažer Fotbalové asociace České republiky Bc. Martin Synecký. „Stejná pravidla jsou zavedena i v zahraničních ligách, či například v rámci konání Ligy Mistrů UEFA. Ani fanoušci Sparty se nedostali s platnou vstupenkou kamkoliv mimo sektor hostí na stadionu londýnské Chelsea,“ dodal zkušenost z praxe. I Ministerstvo vnitra důsledně nabádá fotbalové kluby, aby při rizikových utkáních plně využívali institutu pána domu.

Klub Bohemians Praha 1905 se před nedělním zápasem pokoušel apelovat na fanoušky SK Slavia Praha, aby aktivně nepovzbuzovali Slavii v domácím sektoru B pod hodinami, kam, dle našich informací, mají také zakoupené vstupenky.

Dále jsme předem všechny fanoušky informovali, že pořadatelská služba při kontrole u vstupu na stadion nemusí vpustit viditelně označené fanoušky Slavie. Toto opatření bylo odsouhlaseno na základě ujednání na bezpečnostní předzápasové poradě, které se účastnili zástupci Bohemians, Slavie a především bezpečnostních složek, které v poslední době nekompromisně trvají na důsledné dodržování návštěvních řádů a využití všech přípustných opatření, které tyto řády stanovují pro udržení pořádku během utkání. Vzhledem k vyhrocenosti zápasu byl na této poradě vnímán volný pohyb viditelně označených fanoušků Slavie mimo sektor hostí jako rizikový a v návštěvním řádu stadionu Bohemians se výslovně píše v §4 čl. 3, „Osobám, které představují bezpečnostní riziko, nebude umožněn vstup. Odmítnuté osoby nemají nárok na vrácení vstupného.“

Závěrem chceme podotknout, že slušnému fandění v rámci fair play, které nebude odporovat Návštěvnímu řádu ani právním předpisům, nikdo bránit nebude, což ani nikdy nebylo naším úmyslem. V tomto smyslu jsme také jednali s Oddělením profesionálního fotbalu FAČR. Vyzýváme tedy fanoušky Slavie, aby neklesli pod úroveň příznivců Baníku Ostrava, kteří se naprosto stejným opatřením bez problémů podřídili a naše vzájemné utkání i díky tomu proběhlo bez nejmenších potíží a výtržností.