Městský stadion Ďolíček? Nejspíš již brzy

Rozhodující zastupitelstvo Prahy 10 bude 26.5.

Městský stadion Ďolíček? Nejspíš již brzy

Tiskem již proběhlo několik informací o pátečním zasedání Rady MČ Praha 10, na kterém radní drtivou většinou hlasů schválili záměr na získání stadionu v Ďolíčku do majetku MČ Prahy 10. Přinášíme vám proto souhrnný článek, který by měl objasnit, co vlastně radnice schvaluje a co nás ještě čeká do budoucna za nutné kroky.

Rada schválila již více než rok připravovaný materiál, jenž se týká zprocesování směny dvou souborů nemovitostí. Materiál byl v této podobě předložen Desítkou pro domácí. Praha 10 tak poskytne současnému majiteli Ďolíčku, společnosti Bohemians Real, výměnou za veškeré nemovitosti v areálu Ďolíčku pozemek, na němž se nachází parkoviště na druhé straně Botiče . Rozdíl mezi odhadními cenami obou nemovitostí by měl být radnicí doplacen. Součástí transakce je však i technické zařízení v podobě vyhřívaného trávníku a kotelny, které musel před touto sezónou zainvestovat klub Bohemians Praha 1905 pro splnění kritérií Gambrinus ligy. Vyhřívání se též má stát majetkem městské části, Praha 10 tedy toto zařízení odkoupí od klubu.

V podstatě je tedy celý materiál koncipován v podobě, v jaké na něj klokaní obec mnoho let čekala. Stadion v Ďolíčku se stane spolu s veškerým zařízením majetkem Prahy 10, která by se měla s odpovědností dobrého hospodáře starat o veškerou budoucí údržbu, provoz a případnou modernizaci fotbalového svatostánku západních Vršovic. Bohemce tak odpadne obrovský handicap oproti ostatním fotbalovým klubům, které se z přízně svých měst mohou těšit již dlouhá léta.

Akce Ďolíček však prošla zatím pouze prvním nutným bodem dlouhé cesty, jímž bylo schválení Radou městské části. Nejdůležitější další krok nás čeká v pondělí 26. května, kdy bude celý materiál projednávat zastupitelstvo Prahy 10. Zasedání zastupitelstva je veřejné a začíná ve 13 hodin. Podle v současnosti platného programu je Ďolíček osmým bodem, měl by se tedy dostat na pořad jednání po 14. hodině. V případě změny programu vás budeme informovat. Na zastupitelstvu se dá čekat ještě tuhý boj, neboť chystaná směna nemovitostí nemá podporu všech politických subjektů.

Jelikož je kapacita zasedacího sálu pro veřejnost omezena, je dobré přicházet již od 12 hodin, odkdy se budou vydávat visačky pro vstup do sálu. Na koho se nedostane, bude moci sledovat průběh jednání na obrazovkách v předsálí. Pro naše lidi opět na místě přichystá Družstvo fanoušků Bohemians stánek s občerstvením, aby se daly lépe krátit dlouhé chvíle čekání na projednání nejdůležitějšího bodu programu.

Schválením orgány Prahy 10 však celá anabáze ještě zdaleka nekončí. Celou transakci musí dle Statutu Hlavního města Prahy posvětit ještě rada hl. města, která má ze zákona na projednání lhůtu 45 dnů. Nejspíše v průběhu června tedy bude ještě Ďolíček na stole pražského magistrátu. Pokud si vyžádá jeho projednání na "velké Praze" potřebný počet zastupitelů, bude muset být materiál projednán i zastupitelstvem hl. m. Prahy. Na toto vyžádání mají zastupitelé zákonný termín 21 dnů od projednání materiálu pražskou radou. Po absolvování tohoto procesu již zbývá jen podepsat smlouvy a provést zápis do katastru nemovitostí.

Pokud sečteme časové lhůty, můžeme říct, že v ideální variantě může Bohemka odehrát první zápas nové sezóny již na městském stadionu! Pro splnění tohoto snu však Desítka pro domácí potřebuje vaši podporu především na pondělním zasedání zastupitelstva. Přijďte tedy v hojném počtu!