Klokani otočili utkání a vyhráli!

Poprvé po patnácti zápasech Klokani vyhráli nad Jabloncem a živí tak naději na záchranu.

Klokani otočili utkání a vyhráli!

V souboji o přežití bylo předem jasno. Klokani museli za každou cenu bodovat, aby si zachovali možnost mít svůj osud pevně v rukách. A to se jim povedlo.

S opravdu špatnými vyhlídkami jeli Klokani na sever Čech, vždyť porazit Jablonec se jim povedlo v novodobé historii pouze dvakrát. Zlepšení v tomto směru ale dávala prachmizerná forma, která provází Severočechy v jarní části.

Začátek utkání nebyl dobrý z obou stran. Slunce bylo vysoko na obloze a z plné síly pálilo, když rozhodčí Jílek zahájil zápas. A jako by to hráče ovlivnilo, hra nebyla přesná, bez tempa. Navíc mladý Petr Nerad musel odstoupit už v 19. minutě, přičemž si stěžoval na dýchací problémy.

Klokany to poznamenalo a dostali se do nepříjemných kleští, ze kterých těžce hledali úniku. Prvním trestem mohla být v jednadvacáté minutě Fantišova hlavička, naštěstí branku jen těsně minula. Za minutu se o to pokusili domácí po levé straně, Novák prudce přihrával před branku, kde nabíhal Čížek, ale jen kousek mu chyběl k tečování do branky.

Žlutočerní, v tomto případě netradičně Klokani, se pokoušeli o občasné kontry, ale jejich snaha končila pouze u náznaků, výraznější šance se neobjevila. Už to vypadalo, že se do kabin přeci jen půjde za nerozhodého stavu, když se z nenápadné akce trefil Čížek. Dobře si poradil na hranici velkého vápna a z prvního doteku trefil levou tyč, od které se pak míč odrazil do branky.

Druhý poločas začali Klokani s vědomím, že Olomouc vede a musí tedy zápas za každou cenu otočit. Ovšem prvních patnáct minut tomu moc nenasvědčovalo.

V první tutovce se objevil po přestávce Fantiš. Kopic několikrát zasekl a předložil mu míč kousek do velkého vápna. Jablonecký záložník dostal míč na levou nohu, zamířil a technicky se pokusil obstřelit Berkovce, ten však jeho záměr přečetl a hbitě se položil na zem.

V dvaapadesáté minutě se Čížek tak dlouho rozhodoval, komu přihraje, až ho nenapadlo nic lepšího, než napřáhnout a prostě to zkusit. Střela se z dobrých pětadvaceti metrů snesla na břevno, naštěstí od něj se pak odrazila za konstrukci.

A za minutu uzavřel nepovedený vstup do poločasu Doležal, který nestačil doklepnout přihrávku Kopice, jenž se opět lehce protáhl po pravé straně.

To bylo ale vše. Klokani okolo pětapadesáté minuty začali vyvíjet mnohem větší aktivitu, vysoko napadat a zaslouženě to přineslo ovoce. Lietava sice nejdříve podběhl přihrávku, ale míč se nakonec dostal ke Kalinovi, který míč pouze lehce podkopl a z brankové čáry ho snesl k Radovi, jehož hlavička byla přesná.

A mohlo být mnohem veseleji. V 65. minutě se objevil Lietava za obranou Baumitu, přišel mu centr z pravé strany a před sebou měl již pouze Špita. Ale vytáhlý útočník ho nepřekonal, zakončení šajtlí nebylo dost důrazné, aby jabloneckému brankáři prošlo do branky.

S odpovědí přispěchal Kopic, jenž využil špatného rozestavení obranné čtyřky a našel si prázdné místo na pravém kraji, kam dostal ideální míč do běhu. Před brankou pak našel Hubníka, kterému ale znepříjemnil zakončení Pauschek a tak jeho hlavička z malého vápna šla nad brankovou konstrukci.

Klokanům utíkal čas a tak začali více tlačit na pilu. V 80. minutě se Jablonečtí vyprostili z tlaku a založili další protiútok po pravé straně. Loučka potáhl míč dobrých 20 metrů, předložil ho Kopicovi, ten se otočil a tvrdě vystřelil na Berkovce. Brankář Klokanů vytáhl skvělý zákrok, jenž vytlačil střelu na rohový kop. Ten Žlutočerní odvrátili na Moravce, který se ocitl v situaci čtyři na dva.

Rychlonohý záložník se prodíral od velkého vápna až ke Špitovi, a i když se mu nabízeli tři spoluhráči, rozhodl se vzít zodpovědnost na sebe. Lehkým lobem se pokusil přehodit brankáře domácích, ten však dokázal jeho pokus ztečovat na rohový kop.

Minutu před koncem se tak mohl stát hrdinou střídající mladíček N’Dekre. Šel neohroženě do souboje s Rossim, prodloužil si míč za něj a upaloval na branku. Naneštěstí si míč předkopl tak, že poslední obránce mu stihl skluzem míč vypíchnout a zažehnat tak nebezpečí, jak se však ukázalo později, pouze dočasně.

Běžela již druhá minuta nastavení, když se u vítězné branky ocitl opět Kalina. Na levé straně se pokusil o něco podobného jako před prvním gólem, ale tentokrát Jablonečtí jeho centr odvrátili. Ovšem to nebylo od domácích ideální, míč pouze ztečovali na Radu, jenž se s ničím nepáral a na hranici penaltového kopu ho z první napálil do branky, kde stál jak Špit, tak i jeho spoluhráči. Ovšem ani jeden z nich nedokázal proti střele zasáhnout.

Tak se klokaní příznivci, kterých dorazilo do Jablonec dobrých dvě stě padesát a celý zápas mohutně Vršovické podporovali, pustili do oslav a alespoň do posledního kola se mohou těšit, že Klokani jsou ve hře v boji o záchranu. Navíc ze čtrnácté pozice.