Věřím, že hráči obstojí v těžkém zápase

Klokany čeká poslední utkání sezony.

Věřím, že hráči obstojí v těžkém zápase

Sobotní podvečer kompletně ukončí letošní ročník Gambrinus ligy. Zatímco situace na vrcholu tabulky je jasná, do sestupových vod jsou namočeny hned čtyři kluby.

Nejlepší pozici má Slavia Praha, která je bod před Klokany a okupuje třináctou pozici. Na Bohemku dýchá, stejně jako Zelenobílí na Slavii, Olomouc. Na posledním místě se nachází Znojma, opět s jednobodovou ztrátou na svého nejbližšího soka.

Klokani se vyhoupli do nesestupových pozic díky famóznímu závěru v minulém kole, když se dvěma trefami zaskvěl Jakub Rada. „Utkání v Jablonci (1:2) je velkou vzpruhou pro kluky,“ poznamenal trenér Luděk Klusáček.

Nelze ale podlehnout přílišnému nadšení a nechat se unést, jak také připomínal sedmačtyřicetiletý kouč: „Vidím v hráčích odhodlání utkání zvládnout. Důležité je udržet to v rovině, aby to nebylo ani moc, ani málo.“ Což určitě nebude lehký úkol. „Teď je na nás, abychom namíchali ten správný mix sebedůvěry, aby výkon byl optimální. Musí tam být respekt k soupeři.“

To je rozhodně pravda. I když Viktoria neobhájila titul, prezentovala se velice dobrými výkony jak na domácí, tak evropské scéně. Ke konci soutěže ale začala častěji klopýtat, což je, vzhledem k pohárovým povinnostem a dlouhé sezoně, pochopitelné. Navíc do utkání nezasáhne kmenový hráč Plzně Jakub Hora. „Je tam dohoda klubů, Bohemka to bude respektovat a nebude tedy moc nastoupit,“ okomentoval situaci Luděk Klusáček.

A aby toho nebylo málo, Klokani přišli o Michala Šmída, který nasbíral osmou kartu v sezoně a nebude moci nastoupit. „Pokaždé, když se změna dotkne hráče v základní sestavě, tak je to nepříjemné,“ uvedl trenér. „Nicméně máme kádr dvaceti hráčů, musíme se s tím nějak vyrovnat. Věřím, že hráči, co přijdou na hřiště, obstojí v těžkém zápase.“

Spekulace okolo výsledků konkurentů v boji o záchranu trenér nepřipouští. Pouze krátce poznamenal na adresu Znojma: „Jsou ovlivnění situací kolem stadionu a hráče to musí poznamenat.“ Dost možná i proto poslední dvě kola vůbec nezvládli. Naopak Klokani byli stoprocentní, před Jabloncem si totiž poradili doma s Duklou (3:2).

Pokud se podíváme do historie, tak zjistíme, že Plzenští odcházeli ze hřiště po závěrečném hvizdu se třemi body častěji, i když nikterak velký rozdíl to není. Ze 17 zápasů 8 vyhráli, 4 remizovali a 5 prohráli, z toho to bylo čtyřikrát v Ďolíčku. Naposledy Klokanům podlehli v sezoně 2011/12, když je v Edenu porazili 2:1 v době, kdy Plzeňská jedenáctka slavně brázdila Evropou. V prvním kole tohoto ročníku Klokani prohráli v Doosan Areně vysoko 0:5

Poslední ligová utkání startují v 18:00, zápas v Ďolíčku bude řídit Karel Hrubeš, na lajnách mu budou asistovat Jiřík s Hájkem. Před zápasem bude samozřejmě pro všechny fanoušky připraven magazín 1905 Klokan, tentokrát na obálce s Luďkem Provazníkem. Dále proběhne ve fanshopu od 17 hodin autogramiáda s Jakubem Horou. A o poločasové přestávce proběhne soutěž o hodnotné ceny!