Remíza udržela Klokany v lize

V utkání s vicemistrem se nikdo netrefil.

Remíza udržela Klokany v lize

Po prvních třech jarních kolech by to čekal jen málokdo. Klokani podlehli všem svým soupeřům a klesli na poslední příčku. Došlo tedy k výměně trenéra. S příchodem Luďka Klusáčka se tým zvedl a dokonce se dostal před své soupeře. Když už se zdálo, že stačí udělat poslední důležitý krok a záchrana je jistá, týmu došel dech. Dvě po sobě jdoucí prohry opět Klokany odsunuly do sestupového pásma. Zelenobílí ale nic nevzdali a zabrali. Před posledním kolem byla situace jasná. Výhra je zachrání, vše další záleží na okolnostech. Do cesty se jim však postavila Viktoria Plzeň, už jasný vicemistr soutěže.

Klokani nezačali utkání dobře. Již od první minuty Viktoriáni svého soupeře mačkali a házenkářským způsobem si předávali míč kolem dokola. Na několikátý pokus se přeci jen Plzeňským podařilo prolomit obranu Klokanů a zahrozit. Centr propadl do vápna, několikrát se odrazil, až se k němu dostal Hrošovský. Míč mu šel naproti, stál vedle pokutové značky, byl tedy v ideální pozici. Rozhodl se pro technický obstřel k pravé tyči. Jak ale tomu bylo po celou sezonu, Berkovec byl připraven.

To Klokany povzbudilo a snažili se srovnat poměr sil. I přes to ale byli hosté stále aktivnější a vypracovali si řadu dobrých příležitostí, ale ani jednou se jim nepovedlo ohrozit přímo branku Berkovce. Zelenobílí měli také náznaky, ale krom Moravce, který přesprintoval všechny obránce a jen o kousek nepřešel přes Kozáčika, se do vážnější situace nedostali.

Druhý poločas byl z pohledu domácích určitě lepším. Lietavovo vystřídání přineslo kýžený pohyb na vrchu od N’Dekreho, z čehož mohli Klokani hned těžit. Čtyři minuty po začátku druhé půle se tento útočník z Pobřeží slonoviny neslyšně protáhl před Kozáčika, jelikož tušil malou domů od Limberského. Ta přišla a tak se N’Dekre ocitl tváří v tvář slovenskému brankáři. Zkusil ho přelobovat, což se mu povedlo, ale bylo to i nad branku.

Za minutu mohl přijít trest. Na Tecla nestačil rychlostně Brabec, takže mohl plzeňský forvard postupovat z pravé strany na Berkovce. Navíc se mu nabízel na druhé straně Petržela, takže se situace zdála býti rozhodnutá, naštěstí se Tecl rozhodl pro nejméně vhodné řešení. Jeho střela šla vysoko nad branku.

Jako by se obě mužstva polekala těchto příležitostí a hra se opět vrátila do vyjetých kolejí z prvního poločasu. Ovšem tentokrát byli Klokani aktivnější, dávali menší prostor Plzeňským a zaslouženě tak drželi bezbrankový stav.

Okolo 80. minuty se zápas začínal lámat. Zelenobílí se nechali zatlačit hluboko na svou polovinu a na to mohli doplatit. Cseh podskočil dlouhý míč, Berkovec špatně vyhodnotil situaci a místo vyběhnutí zůstal na čáře. Kolář, postupující na Berkovce, však neměl snad svůj den a střela z hranice vápna šla daleko od branky.

Klokani pak tlačili čas očima a doufali v remízu, které se nakonec dočkali. Ovšem to nic neznamenalo, byli teď odkázáni na výsledek z Liberce, kde hrála Sigma. Tam se prodlužovalo o celých pět minut a byly to horké chvilky pro všechny příznivce Zelenobílých. Ale nakonec to klaplo, i když Moravané v závěru zahodili několik šancí. 

A tak vypukla ve Vršovicích nefalšovaná radost. Fanoušci naběhli na hřiště, kotel zapálil zelené dýmovnice a celý stadion oslavoval prvoligovou příslušnost i do další sezóny. Nad fanoušky pak létali hráči, vykřikovala se jména hrdinů z pažitu a na náměstíčku teklo zelené pivo proudem pozdě do noci. Dnes se přeci zachránila liga.