Klokani první zápas nezvládli

S Jabloncem se Klokani v promíchané sestavě neprosadili.

Klokani první zápas nezvládli

Začátek letní přípravy je pln očekávání. Pomalu odchází euforie z konce sezony a myšlenky se plně koncentrují na nadcházející ročník. Zatímco pro fanoušky je toto období celkem nezáživné, pro vedení nastává nejrušnější období v roce: Obnovují se smlouvy, přichází noví hráči, vyjednávají se další sponzoři a celkově to není nic příjemného pro zdraví funkcionářů. Mimo jiné také do toho spadají přípravná utkání.

Prvního takového se Klokani dočkali ve čtyřicet kilometrů vzdálených Benátkách nad Jizerou. V rámci turnaje o pohár starosty se předvedly týmy Hradce Králové, Mladé Boleslavi, Jablonce nad Nisou a také pražští Klokani. 

V prvním utkání Bohemians čekal celek ze severu Čech, FK Jablonec. Je to něco málo přes jeden měsíc, co se obě mužstva setkala naposledy. V ligovém utkání hraného v Jablonci Klokani vyloupili Chance arenu a odvezli si díky dvěma trefám Rady tři body.

Nyní je čekalo úplně jiné utkání, ve kterém se předvedlo mnoho nových akvizic. Na straně Klokanů se jednalo o hráče různých národností a jednoho hráče z juniorky. O které hráče šlo, se můžete dočíst zde.

Samotné utkání vykrystalizovalo v klasický formát přípravných zápasů: Mnoho nových tváří, nesehranost, zbrklá řešení a nekvalitní práce s balonem, to byl pohled, který se naskytl v dopoledních hodinách na místním stadionu. I přesto nebyla nouze o šance.

V první takové se ocitl Artemuk, který dostal míč do běhu po levé straně. Obránce se zbavil zaseknutím, ale uspěchal zakončení, a tak jeho nedůraznou střelu v klidu sebral Hrubý. V 9. minutě kontrovali Severočeši, Mišun se šikovně obtočil na středu vápna a nebezpečně se pokusil o přízemní střelu, Gabriš musel na zem.

Do první čtvrthodinky se ještě vešla akce Fantiše, jenž zatáhl míč po pravé straně, prudce pod sebou našel Crnkiće, který z prvního doteku zakončoval k levé tyči. Brankář Bohemians vytáhl skvělým zákrokem míč na roh.

Hra se víceméně přelévala rovnoměrně mezi vápny, ale blok mezi dvacátou a třicátou minutou patřil jednoznačně Jabloneckým. Nejblíže ke vstřelení branky byli Severočeši, když Pospíšilův centr prosvištěl vápnem, nedosáhl na něj ale ani Crnkić, ani Hubník.

I přes to se ke slovu dostali Klokani. Bourenane se prosmýkl po levé straně velkého vápna, jeho centr však byl zblokován k Jindřiškovi, jenž ho prsama posunul k Mikušovi. Ten dvakrát zasekl a následně vyslal po zemi projektil na Hrubého. Brankář však klouzající míč přilepil.

Ve 32. minutě se Nerad dostal k odraženému míči, neváhal a z otočky poslal dlouhý míč na Mikuše. Ten sice měl deficit dobrých tří metrů na Skwarczeka, ale podařilo se mu dostat před něj, nicméně obránce Jablonce v poslední chvíli vložil nohu před míč a znemožnil tak samostatný postup na Hrubého.

A tak přišel trest. O tři minuty později se totiž Jablonečtí konečně prosadili. Mišun dostal od Fantiše ideální míč na hranici penaltového kopu, s ničím se nerozmýšlel, zvedl hlavu a umístil ho k levé tyči. Jakmile byla obrana Klokanů jednou pokořena, blížila se další možnost. O dvě minuty později totiž Klokani ztratili míč v útočné fázi a toho využili Jablonečtí. V rychlém protiútoku se ke konečnému vysunutí dostal Kovář na levé straně, ale jeho střela skončila pouze na tyči.

V druhém poločase nastoupila úplně jiná mužstva. Ihned tak mohl srovnat Janga, ale hlavou těsně netrefil branku. A v 50. minutě se to Klokanům také nepovedlo. Mosquera vyslal ostrý centr po zemi do vápna, kde na něj sahali nejdřív Janga a pak Bratanovič. Oba ho o kousek minuli.

Ke slovu se dostali také Jablonečtí, Loučka našel centrem Doležala, který se s tím nepáral a z voleje pálil na Gabriše, dobrý pokus šel ale pár centimetrů nad branku.

Další příležitost ke srovnání se Klokanům naskytla díky brankáři Hrubému, který si sice došel pro centr, vyboxoval ho však jen k Moravcovi, čímž si přidělal další práci při jeho dělovce zpoza vápna, ale nakonec ji zvládl odvrátit na roh.

V 58. minutě pak zelenobílí předvedli velmi rychlou akci jako z učebnice. Moravec ubránil míč před dotírajícím útočníkem, posunul ho na Hubínka, jenž mezi dvěma protihráči našel Radu. Rada zase z druhého doteku posunul na vršek míč pro Jangu, jenž se odpoutal od svého obránce a ihned dlouhým pasem našel Jeremenka. Jeho centr pak mezi posledními obránci, kteří se stihli vrátit, objevil Bratanoviče, který však v těžké pozici nekorunoval hezkou akci brankou. 

Po delší odmlce se pak dostali Severočeši do šance, Čížek postupoval po brankové čáře z pravé strany na Gabriše, chtěl ještě nalézt někoho před brankou, ale centr do malého vápna strážce klokaní svatyně odvrátil pravou nohou.

Do opravdu dobré pozice se v pětašedesáté minutě dral po uličce Bratanoviče Janga, ale v souboji tělo na tělo s Novákem prohrál. Vzápětí nabídl Klokanům chybnou rozehrávkou šanci Rossi, ale Janga se neprosadil ani napodruhé.

I když v druhém poločase nebyla převaha Jablonce tak markantní, přeci jenom se Severočechům podařilo podruhé prosadit. Klokani neuhlídali dlouhý nákop, ke kterému se dostal Kopic. V souboji ho pak nepřetlačil Moravec, a tak se jabloneckému forvardovi povedlo prostrčit špičkou míč pod padajícím Gabrišem.

Snížit mohl sedm minut před koncem Bratanovič. Zpracoval těžký míč, párkrát si ho předkopl a z dobrých pětadvaceti metrů vyslal střelu k levé tyči. Ač neměla potřebnou razanci, přesnost ji nechyběla a tak měl Hrubý co dělat, aby ji vyškrábl na rohový kop.

Poslední šanci v zápase pak měli Klokani. Janga vystihl nepřesnost v rozehrávce Jabloneckých a v situaci dva na jednoho hledal Bratanoviče, kterému by už stačilo pouze doklepnout míč do sítě. Pas od Jangy byl ale nepřesný. Klokani tak první utkání nezvládli a zahrají si od 15.30 o třetí místo s FC Hradec Králové.