19. 8. uplyne 100 let od otevření Ďolíčku

Na místě původního stadionu proběhne vzpomínková akce.

19. 8. uplyne 100 let od otevření Ďolíčku

V úterý 19. srpna tomu bude právě sto let, kdy své brány poprvé otevřel natěšenému vršovickému publiku stadion v Ďolíčku. Že vám to nějak nesedí? Je to možné. Nemluvíme totiž o současném stadionu. 19.8.1914 byl slavnostně otevřen původní Ďolíček, první vlastní útočiště AFK Vršovice.

Původní stadion se nacházel v místě, kudy dnes prochází Kodaňská ulice a nachází se budovy bývalého Telecomu a Ministerstva životního prostředí. Získání tohoto pozemku předcházelo několik let peripetií podobných těm, které Bohemians musí řešit i dnes. I před více než sto lety byla v hlavní roli vršovická radnice a její malá ochota podporovat fotbal. Na počátku minulého století trvalo „vejborům“ AFK Vršovice více než sedm let, než přesvědčili vršovické radní o smyslu přidělení nepotřebného obecního pozemku ke stavbě stadionu. V naší době již příběh trvá o mnoho déle, věřme však, že se blíží ke stejně zdárnému konci.

Vršovický AFK dostal v roce 1912 do správy pozemek hraničící s tehdejším areálem vojenských kasáren 28. pluku na dnešních Míčánkách. I to bylo důvodem, proč se v hledišti často mezi fanoušky nacházeli c. a k. důstojníci i mužstvo. Klub vojákům propůjčoval i hrací plochu, když se v rámci cvičení chtěli zdokonalovat ve hře v míč kopaný. Na stadion to měli jen přes plot. Svépomocí a za podpory vršovické továrny Waldes a Občanské záložny si zelenobílí fotbalisté postupně vybudovali oplocený areál s hledištěm pro 6000 diváků a se zázemím v dřevěných budovách. Provizorium bylo vylepšeno během dostavby v roce 1917.

Původní Ďolíček zažil i profesionalizaci klubu a legendární výpravu do Austrálie, z níž už se účastníci vrátili jako slavní Bohemians. Tomu odpovídala i fanouškovská euforie a stadion brzy přestal kapacitně stačit, což vyvrcholilo provalením přetížených tribun během utkání se Spartou. Čestný předseda Bohemians Zdeněk Danner tak opět podává pomocnou ruku a prosazuje výstavbu nového stadionu na současném místě, kterou pomáhá financovat ze zdrojů své Občanské záložny. K Botiči se klub stěhuje v roce 1932.

V úterý 19.8. v 18:00 proběhne na místě středu hřiště bývalého stadionu odhalení pamětní desky, připomínající unikátnost tohoto místa všem kolemjdoucím. Památníček bude situován na místě u autobusové zastávky Kavkazská blízko křižovatky ulic Kodaňská a Kavkazská. Přijďte si u příležitosti tohoto výročí zavzpomínat a uctít pro Klokany památné místo. Toto setkání může být další ukázkou soudržnosti fanoušků Bohemky a jejich úcty k tradicím a historii Bohemky i Vršovic. Dorazit by měl i jeden z posledních žijících pamětníků dění v původním Ďolíčku pan Václav Jež, který se jistě rád podělí se zájemci o své bohaté vzpomínky. Po skončení slavnostní chvilky se bude pod pergolou v dnešním Ďolíčku konat otevřená schůze vedení DFB, takže fanoušci se mohou přesunout pár stovek metrů a v případě zájmu získat nějaké nové informace o dění v klubu či vývoji situace kolem stadionu v Ďolíčku. Na obě akce jste srdečně zváni!