Klokani volají o pomoc

Na klub dorazila výpověď z Ďolíčku!

Klokani volají o pomoc

Vedení fotbalového klubu Bohemians Praha 1905 s politováním oznamuje, že budoucnost klubu je zásadním způsobem ohrožena. Majitel tradičního domácího hřiště Klokanů, společnost Bohemians Real, oznámil klubu výpověď z nájemní smlouvy stadionu, a to k 30. listopadu 2014.

Jestliže se nepodaří situaci zachránit, budeme se muset vystěhovat, v tuto chvíli samozřejmě netušíme kam. V polovině ligového ročníku se ocitneme na dlažbě, bez domácího hřiště. To může mít pro další existenci našeho klubu fatální následky,“ komentuje situaci předseda představenstva Bohemians Praha 1905 Dariusz Jakubowicz.

Výpověď je podle platné smlouvy formulována jako „bez udání důvodu“, vlastník stadionu však otevřeně uvádí, že konkrétní důvod existuje: doposud nebyla naplněna dohoda o tom, že dlouhodobé problémy spojené s pronájmem stadionu vyřeší výměna pozemků mezi spol. Bohemians Real a obcí, tedy Městskou částí Praha 10. Zastupitelé MČ tuto výměnu schválili již před několika měsíci, dodnes ale čekají na formální úřední schválení ze strany pražského magistrátu.

Pro nás je to už vážně tragické,“ pokračuje Dariusz Jakubowicz. „Sotva jsme díky vstřícnosti a pochopení MČ Praha 10 vykřesali naději na rozumné řešení, úřední průtahy všechno zhatí. Magistrát obdržel veškeré potřebné podklady a měl na to 45 dní. Nechápu, proč to ještě není vyřízené. Vlastně se ani majiteli stadionu nemůžu divit, že mu došla trpělivost. Nezbývá nám než se znovu obrátit na vedení radnice Prahy 10 s prosbou, jestli by se mohli pokusit s magistrátem ještě nějak pohnout.

Podle informací, které má vedení klubu k dispozici, je situace o to naléhavější, že majitel stadionu už jedná s dalším zájemcem, údajně významným zahraničním developerem. Z toho plyne, že pokud by došlo k prodeji nemovitosti tímto směrem, fotbal v Ďolíčku nadobro zanikne.

Bohemians Praha 1905 je fotbalový klub známý nekonečnou věrností svých příznivců, kteří v minulosti dokázali houževnatě a úspěšně bojovat za to, aby tradiční působiště Klokanů zůstalo zachováno. Předpokládáme, že současná situace je neponechá v klidu a že tedy lze očekávat další rozsáhlé demonstrace.

Vyzýváme odpovědné činitele Městské části Praha 10 a zejména Magistrátu hlavního města Prahy, aby tuto situaci urychleně projednali a pokud možno pozitivně vyřešili. Jestliže dopustí, aby kvůli jednomu razítku zanikla obrovská tradice, aby byl vykořeněn klub, s nímž je spojena historie Vršovic a aby sportovcům a jejich fanouškům zbyly oči pro pláč, bude to obrovská ostuda. A klokaní rodina jim to jen tak nezapomene!“ dodává k tomu prezident klubu, legendární fotbalista Antonín Panenka.