Ďolíček se nebourá!

O stadion mediálně bojovala ve čtvrtek MČ Praha 10 i Magistrát.

Ďolíček se nebourá!

Během čtvrtečního dne proběhla médii zpráva, že se Ďolíček bude nejspíše bourat. Chceme uklidnit všechny fanoušky, že žádné bourání či jiné využití než na fotbal není na pořadu dne. Od 11. září, kdy jsme zveřejnili zde na Virtuálním Ďolíčku zprávu o výpovědi nájemní smlouvy od majitele stadionu společnosti Bohemians Real, se strhla politická a mediální tahanice o Ďolíček.

Ve čtvrtek po poledni svolal Magistrát hlavního města Prahy, přesněji radní Eva Vorlíčková (předsedkyně majetkové komise) a primátor Tomáš Hudeček, tiskovou konferenci k aktuálnímu dění ohledně Ďolíčku. V této jejich tiskové zprávě, která je zde v celém znění, informovali o zájmu odkupu stadionu přímo Magistrátem hl. m. Prahy, a to jako protiváhu záměru zastupitelstva Prahy 10 ohledně navrhované směny pozemků. Během čtrnácti dnů si chce Magistrát nechat vyhotovit oponentní znalecký posudek a začít jednat s majitelem stadionu Bohemians Real. Podle našich informací majitel stadionu o tomto záměru Magistrátu zatím nic neví.

Zároveň ve zveřejněné prezentaci představitelé Magistrátu ostře napadli zamýšlený záměr městské části Praha 10 jako „nepřijatelný obchod“ s možností demolice stadionu a jeho využití pro jiné účely, než fotbal. To vyvolalo nejrůznější domněnky a spekulace sledující různé politické a mediální zájmy. Zřejmě si špatně vyložili znalecký posudek, který přišel ze zastupitelstva MČ Prahy 10. Tam se informace o budování administrativních budov, či studentských kolejí použila pouze jako jedna z metod stanovení ceny, což je podle expertů běžný postup soudního znalce, který tento odhad zhotovil pro městskou část.

Následně na zveřejněné informace pana primátora Hudečka a paní radní Vorlíčkové reagovala MČ Praha 10 svoláním své tiskové konference v odpoledních hodinách na radnici ve Vršovicích. Tam starosta Bohumil Zoufalík, místostarosta Ivan Vinš, představitel majoritního akcionáře klubu Darek Jakubowicz ml., členové Desítky pro domácí Michal Neubauer a Jiří Vrba a dále vedoucí majetkoprávního odboru David Ekstein taktéž informovali příchozí novináře a fanoušky formou písemného prohlášení o současné situaci kolem Ďolíčku. Na samotné tiskové konferenci pak ještě ústně přednesenými argumenty reagovali na vyjádření Magistrátu.

Městská část chce nadále zrealizovat již odsouhlasený záměr směny pozemků a získat Ďolíček a využívat ho pro fotbalovou Bohemku. Navíc byli všichni informováni, že zastupitelé dlouhodobě jednali s hlavním akcionářem klubu o dalších dvou strategických krocích, a to o citlivé rekonstrukci stadionu (bude uveřejněno v klubovém magazínu Klokan v sobotu při derby se Slavií) a o dlouhodobém pronájmu Ďolíčku na 45 let za 1 korunu. Tím samozřejmě bourání, či jiné využití Ďolíčku nepřipadá v úvahu.

Z uvedeného tedy vyplývá, že v současné době jsme svědky předvolebního politického boje a přetahování o Ďolíček. Těší nás, že konečně chtějí politici napříč politickým spektrem urychleně vyřešit vážnou situaci kolem stadionu. Klub není a nemůže být politickým subjektem, ale ve spolupráci všech akcionářů a s podporou fanoušků vítá všechny cesty a kroky k úspěšnému vyřešení celé situace tak, aby došlo nejen ke změně majitele stadionu, ale aby také nový majitel chtěl legendární Ďolíček modernizovat a dlouhodobě stadion pronajmout klubu pro fotbalové účely, jak je tomu u většiny fotbalových stadionů, které jsou v majetku měst a obcí.