Klokani ovládli derby

První domácí výhra přišla s rivalem z Vršovic.

Klokani ovládli derby

Jubilejní 120. prvoligové derby se odehrálo mezi dvěma týmy z Vršovic. Za pohnutých okolností, o to však urputněji, se Klokani bili za první domácí výhru a skolení svého rivala. Nabudit je mohla i ceremonie fanoušků, kteří se vrátili z turné po Austrálii.

První poločas byl v jasné režii zelenobílých. Začátek byl o něco opatrnější, po nějakých patnácti minutách však vládlo na hřišti pouze jedno mužstvo. Nicméně na vážnější situace si museli diváci počkat až do třiadvacáté minuty.

To Rada vyslal po levé straně Šírla, jenž ostrým centrem donutil Hrubeše k vyboxování míče přesně k nohám Mosquery. Ten, překvapen svojí příležitostí chvíli zaváhal, aby následně napálil ze vzdálenosti penaltového kopu balon nad branku.

Ani ne za deset minut zachránila Slavii branková konstrukce. Pauschek dostal míč mezi tři protivníky, Bratanovič ho na pravé straně převzal a vřítil se do šestnáctky. S Baezem si pohrál, nejdřív ho poslal do leva, pak do prava a nacentroval. Míč doletěl až na zadní tyč, kde se ho pokusil po odrazu Mosquera dorazit, ale jeho pokus byl zablokován rychle navrátivším protihráčem.

Pak přišla největší příležitost Slavie v prvním dějství. Nitrianský nakopl dlouhý míč, vypadalo to, že Brabec souboj vyhraje, ale v rozhodující chvíli ho Škoda přetlačil a na penaltě hlavičkou míč prodloužil. Střela šla jen těsně vedle levé tyče.

Ke konci poločasu měli Zelenobílí dvě dobré příležitosti. Nejdříve Moravec vyslal Bratanoviče, ten mu vrátil na střed, kde před rychlonohým záložníkem stál Hrubeš a Latka. Brankáře Slavie překonal, ale kapitán vše na brankové čáře zachránil.

V druhé šanci se objevil Rada, jenž dostal míč od Mosquery na středu velkého vápna, posunul si ho na levou nohou a vypálil. Tečovaný míč dal Hrubešovi hodně zabrat, nakonec ho ale vyškrábl.

Začátek druhého poločasu nabídl podobný koncert příležitostí jako v předešlém utkání s Duklou. Pět minut po začátku Mikuš patičkou přechytračil Latku a prodloužil míč do úniku na Bratanoviče. Ten ho navedl na střed, situaci 3 na 2 vyřešil přihrávkou na Pauscheka, který z prvního doteku sklepl na Mikuše. Škoda, že přihrávka nešla před slovenského forvarda, takhle musel Mikuš balon zpracovat, než ho vyslal na Hrubeše. Toho brankář využil, zmenšil střelci úhel a míč vyrazil.

Slavia se přihnala vzápětí s odpovědí. Baez našel ve skulině Juhara, který si míč pustil mezi beky a postupoval z levé strany na Švengera. Ten naštěstí včas vyběhl, zmenšil úhel jako před okamžikem Hrubeš a střelu vyrazil.

Za minutku to zase zkusili Klokani. Po prudké kolmici z pravé strany od Mikuše se objevil na levé straně před Hrubešem Bratanovič, ale levačkou střílel nepřesně.

A pak přišla první branka. Moravec z pravé strany centroval na zadní tyč, kam se dral Mosqeura. Protáhl se mezi obránce a byl nedovoleně zastaven. Orel dlouho neváhal a odpískal pokutový kop. Hrubeš si sice na Jindřiškovu penaltu sáhl, ale nedokázal změnit směr od své levé tyče a tak se Klokani dostali do vedení.

Jakoby si do té doby Slávisté ani nepřipustili, že by snad dnes mohli prohrát a varování od Klokanů nebrali vážně. Nyní se však probudili z letargie. Ihned po brance tak Škoda sklepl hrudníkem míč Balajovi, který ho z první napálil na Švengera. Střela byla prudká a přesná, ovšem z dvaceti metrů a tak se brankář Klokanů včas vymrštil a střelu odvrátil v její cestě do sítě.

Víc šancí si však hosté nevypracovali. Naopak Bohemka se vrátila do výkonu před vstřelenou brankou a nedovolila Slavii ovládnout hru. Navíc Moravec se prohnal po pravé straně, posunul míč do tandemu Pauschekovi, jenž zpětně našel Mikuše. Útočník Bohemky si míč zpracoval a zblízka střílel na Hrubeše. Tomu prošel míč mezi nohama a chvíli poskakoval v malém vápně, ale nakonec byl odvrácen.

Na hřiště se okolo sedmdesáté minuty dostal Ivan Lietava, což se ukázalo jako efektivní tah. V 77. minutě se totiž uvolnil na levém kraji, natáhl si míč na střed a vystřelil. Hrubeš byl v protipohybu a tak stačil balon pouze vytečovat do horního růžku.

V euforii hrající Klokani dále deptali svého soupeře. Pauschek v souboji znemožnil při svém výletu do útoku Bílka, zasekl a pronikal z pravé strany na Hrubeše. Mohl sice přihrát ještě spoluhráčům, ale rozhodl se pro střelu, která skončila na tyči.

Pokud Slávisté přemýšleli na nějaké zkorigování, všechnu naději uhasil Nitrianský, když byl nespokojený s výrokem sudího a zamířil tak po druhé žluté do sprchy. Ovšem to už bylo pár minut před koncem, kdy se fanoušci doslova bavili fotbalem. Dlouhé držení míče vyvolávalo na ochozech spokojenost a každá další přihrávka byla doprovázena pokřikem.

Klokani tak poprvé v této sezoně vyhráli doma, po vynikajícím výkonu porazili rivala z Vršovic a posunuli se v neúplné tabulce na šesté místo.