Chaluš se vrátil z Běloruska jako kapitán

Mladý obránce reprezentoval Českou republiku na mezinárodním turnaji.

Chaluš se vrátil z Běloruska jako kapitán

Matěj Chaluš, kterého měli fanoušci šanci poznat na Vánocích s Klokanem, měl na konci ledna opět reprezentační povinnosti. Trenér Václav Černý nominuje obránce Bohemians již pravidelně a na Development Cupu v běloruském Minsku mu dopřál plnou porci zápasů, navíc s kapitánskou páskou na ruce. Reprezentace nakonec skončila v Bělorusku na sedmém místě.

Trenér ti zřejmě věří, když jsi odehrál všechna utkání?
Je pravda, že jsem odehrál všechny zápasy. Ve skupině jsem hrál ve stoperské dvojici s Emčou Tischlerem z Austrie Vídeň, ale pak díky červené kartě a následnému onemocnění nemohl hrát, tak jsem tam již zůstal.

Důvěru tedy pociťuješ?
Určitě jsem cítil, že mi trenéři věří, když jsem k tomu všemu dostal i kapitánskou pásku. Ale určitě jen zaskakuji, jelikož náš kapitán Mára Richter je zraněný.

Jaký byl turnaj v Minsku po organizační stránce?
Turnaj v Bělorusku se koná každým rokem, takže bylo vše připraveno, když nepočítám tedy stravu. S tou nebyli spojeni ani naši trenéři. A také, i když to jde mimo nás hráče, nám rozhodčí neuznali v základní skupině celkem pět gólů, což ovlivnilo naše umístění.

Celý turnaj se odehrál v kryté hale, trénovali jste tam?
Měli jsme tam celkem čtyři tréninky, které byly ve dnech, kdy jsme neměli zápasy.

Jak jsi spokojený s vaší předvedenou hrou?
V každém zápase jsme byli lepším týmem. Bohužel jsme opět neproměňovali mnoho šancí. Ale jako tým jsme tam nechali vše. Příkladem jsou obraty s Finskem a Ukrajinou.

A co ty osobně?
V utkání s Finskem jsem udělal chybu, kterou potrestali gólem. A v zápase s Moldavci, kdy jsme nepodali moc dobrý výkon, hasil naše zaváhání brankář Truksa. Ale jinak jsem spokojený, je to další skvělá zkušenost.

Nebyla v Minsku větší zima, než tady v Praze?
Když jsme tam přiletěli, bylo stejné počasí. Přes noc ale napadlo třicet centimetrů sněhu a celkově se ochladilo, takže tam větší zima rozhodně byla.

Blíží se druhá fáze kvalifikace, co vás ještě čeká?
V polovině února je dvojzápas ve Walesu, to je poslední sraz před kvalifikací. Tu hrajeme v polovině března v Maďarsku. Nejdříve narazíme na domácí, poté hrajeme s Bosnou a se Skotskem.