Bod zachránil Rada

Klokani odehráli na severu Čech vyrovnané utkání.

Bod zachránil Rada

V pořadí 26. kolo Synot ligy nabídlo zajímavý souboj dvou týmů, kteří shodně vyhráli své poslední dva duely, čímž si dodali potřebné sebevědomí do bojů o prvoligovou příslušnost. Větší tlak však padal na domácí Slovan, který byl tři body za Klokany.

Samotné utkání začalo svižně, byť jsme první šance viděli až po dvaceti minutách. Ovšem jakýsi náznak se udál ve 13. minutě po závaru před Hroššem, když se marně pokoušeli dorážet Mikuš se Škerlem.

Celkově nepůsobila defenziva domácích přesvědčivým dojmem. Často dlouhé míče pouze vracela před sebe, kde je zkušeně sbírali hráči Bohemians a zakládali nebezpečné protiútoky. Navíc ani ve vlastním vápně nepůsobili liberečtí přesvědčivě.

Po rohovém kopu Rady došlo v 21. minutě k dalšímu závaru, kde měli Klokani možnost nadvakrát otevřít skóre, ale ani v jednom případě nepřekonali Hrošša.

Nejprve se mohl po sérii hlaviček prosadit Mikuš, ale trefil z blízkosti jen brankáře Slovanu. Následný vrácený míč prodloužil Škerle hlavou pod břevno, odkud ho vytáhl slovenský strážce svatyně.

O dvě minuty později se dostali do příležitosti i domácí. Po zaváhání Moravce při protiútoku se dostal Delarge k míči na levé straně, posunul ho do vápna Mudrovi, jenž prudkou střelou po zemi k bližší tyči donutil Zlámala k zákroku. Ten zakročil hokejovým způsobem, když poklekl a pravou nohou jako betonem zabránil míči v cestě do sítě.

Ve 32. minutě si Šmíd přidržel 25 metrů od branky Šurala a nabídl tak soupeři zajímavou standardní situaci. Spoluhráči míč přistrčili právě Šuralovi, jenž našel skulinku ve zdi a propasíroval ho ostrou ránou na Zlámala. Brankář Bohemians měl štěstí, že střela nešla blíže k tyči, a tak ji dobrým zákrokem vyboxoval do bezpečí.

Dobré zákroky brankářů tak logicky vyústily v branku, které nemohli zabránit. Na rohový kop si naskočil nejvýše Bakoš, ale jeho pokus šel jen do tyče. K odraženému míči se dostal jako první Delarge a v doskoku ho umístil za čáru.

Do prvního poločasu se ještě vešla šance Šurala, který doběhl dlouhý míč a přelstil u lajny Bartka. Pak nabídl míč do dobré pozice Pavelkovi, který však mířil vedle pravé tyče.

Začátek druhé půle zastihl Klokany nepřipravené. Ve 49. minutě přišlo zaváhání Mosquery ve vlastním vápně. Kolumbijec chtěl dostat míč z vápna po levé straně, ale jeho přihrávku vystihl protihráč, k míči se dostal Delarge, který našel v dobré pozici na středu hřiště Bakoše. Ten to zkusil technicky, naštěstí se jeho pokus o kousek do branky nevešel.

Klokani se snažili zvýšit aktivitu a více se dostat do hry. To se jim částečně podařilo. Byly pasáže hry, kdy svého soupeře přikovali na útočné polovině a kombinací se snažili dostat do vápna. Tam však kralovala modrobílá hradba, přes kterou se nemohli hráči Bohemians prosadit.

Naopak Slovan vyrážel na časté protiútoky. Jako v 68. minutě, kdy se Delarge vyřítil od postranní čáry a napojil se na průnikovou přihrávku, přičemž obešel vyběhnuvšího Zlámala. Ovšem jeho radosti zabránil praporek pomezního, který vyhodnotil jeho postavení jako ofsajdové.

Blížil se závěr utkání a Vršovičtí se tlačili do zakončení. V 77. minutě Rada sklepl hrudníkem míč Moravcovi, který ho levou nohou zpoza šestnáctky napálil na branku. Hroššo však skvěle zasáhl a střelu vyrazil.

Běžely poslední minuty, když se nakopnutý míč od Šírla snesl do vápna. Tam se k němu dostal Lietava a pokusil se neúspěšně o nůžky. Naštěstí pro Klokany zůstal míč stále ve vápně, kde se k němu dostal Rada, hrudníkem si ho postrčil a chystal se k zakončení.

K němu se ale nedostal. Pod tlakem okolních hráčů se sesunul k zemi a rozhodčí Kovařík nařídil penaltový kop. K exekuci se postavil sám faulovaný, zamířil k pravé tyči a nedal Hroššovi, který sice vystihl směr, šanci.

Klokani tak neprohráli třetí zápas v řadě, dostali se na úroveň třiceti bodů a můžou teď s klidnou hlavou potrápit další celky.