S mistrem se Klokani neprosadili

Viktoria Plzeň si po šesti letech odvezla z Ďolíčku všechny tři body.

S mistrem se Klokani neprosadili

Získat nějaké body s aktuálním mistrem ligy se vydal Roman Pivarník s notně obměněným kádrem oproti zápasu s Teplicemi a rozestavením 4-4-2.

Po třech kolech se opět dočkal šance Gajič, jenž nahradil v záloze Jiráska. Namísto Čížka pak od prvních minut zasáhl Mikuš a konečně za zraněného Davida Bartka debutoval v Synot lize devatenáctiletý Dominik Kostka.

Úvod hry, stejně jako téměř celý první poločas, patřil hostům z Plzně. Od první minuty poctivě testovali defenzivu Bohemky, která horko těžko odvracela nebezpečné situace. Především dlouhé míče za obranu dělaly problémy.

Jeden takový přišel v 17. minutě. Ďuriš uháněl do velkého vápna a užuž se chystal ke střele, když v tu chvíli skvěle zasáhl Šmíd skluzem zezadu a míč zablokoval v cestě mezi tři tyče. Ve 24. minutě Petržela na pravé straně několikrát přešlápl a odcentroval, tečovaný míč jen těsně skočil před dobíhajícím Hrošovským na malém vápně, který by už jistojistě dorážel do prázdné brány.

Pět minut poté dostal novic Kostka na levé straně housle od Davida Limberského, který si to tak mohl namířit z úhlu na Zlámala. Brankář Bohemians si však pohlídal přední tyč a skvěle zasáhl. V dalším úniku se ocitl Petržela, ale rychle se vracející Klokani ho dostihli a zablokovali, jmenovitě Pauschek se Šmídem ve 33. minutě.

Hráči Bohemians se dostávali na polovinu soupeře jen sporadicky, a když už se jim to podařilo, tak rychle míč odevzdali. To se ale ke konci prvního poločasu změnilo. Nejdříve sklepl Mikuš míč do strany na Gajiče, který po zemi nacentroval do skluzu Schickovi. Ten se snažil vleže několikrát míč trefit, nakonec se mu to před Kozáčikem podařilo, ovšem byl v takovém úhlu, že balon pouze proběhl podél brankové čáry. Pak se několikrát dobře uvolnil v náběhu do středu hřiště Acosta, ale jednou nepřesně vysouval Kostku, poté střílel bez dostatečné razance.

Druhý poločas tolik vzrušení nenabídl. Sice ze začátku měl dobrou příležitost Hořava, ale duo Pauschek - Šmíd bylo opět na místě a včas sevřelo záložníka Plzně do kleští tak, aby nemohl ohrozit branku.

Rozhodující okamžik tak přišel v 63. minutě. Kostka odvrátil centr k Limberskému, ten využil vyběhnutí dvou mladých hráčů v dresu Bohemians a kolem Havla s Kostkou odcentroval pod sebe Ďurišovi. Míč se slovenskému forvardovi pokusil vypíchnout skluzem Šmíd, ale útočník ho uchránil, stáhl pod sebe a umístil podél vybíhajícího Zlámala. Ihned po inkasované brance mohl navýšit Procházka, ale jeho excelentní volej skončil na tyči.

Plzeň po gólu ubrala na otáčkách, Klokani se dostali více do hry, ohrozit branku však nedokázali. Nejblíže byl opět agilní Acosta, to když mu předložil míč v 72. minutě Akulinun. Uruguayský záložník si sice zpracoval balon mezi beky, ale moc daleko na to, aby dokázal lépe přehodit Kozáčika než jen dva metry nad branku.

Náznak ke srovnání přišel ještě v 86. minutě, kdy centr střídajícího Čížka propadl až k Mosquerovi, ten však stačil pouze míč zpracovat. Do střely mu totiž vložil nohu Kučera a zachránil tak situaci na poslední chvíli. Kdyby však Vaněk čtyři minuty před tím ustál svoje sólo z pravé strany a zamířil o něco lépe, než jen těsně vedle levé tyče, mohl být závěr pro Viktorii klidnější.

I tak si však trojnásobný mistr vedení pohlídal, a odvezl tak z Ďolíčku všechny tři body, poprvé od roku 2009.