V neděli derby na Letné

Klokani vyzvou vedoucí tým průběžné tabulky.

V neděli derby na Letné

Neuběhlo ani půl roku a opět se chystají hráči v zelenobílých barvách na pražské derby na hřišti Sparty. Nepochybně každý fanoušek Klokanů si vzpomene právě na ten poslední zápas, kdy naši borci urvali na závěr ligy bod svému pražskému rivalovi díky remíze a brance Elvise Bratanoviče. Je tomu ale už drahně let, co Bohemka proti Spartě naplno bodovala. Tento výsostný listopadový podvečer v Ďolíčku roku 2001 už v současném kádru Klokanů pamatuje pouze jediný hráč - Radek Šírl. Výhra na Letné je dokonce ještě starší. Památný zápas, kdy budoucího mistra vyřídili Zelenobílí 4:3, je ze září 1996. V tu dobu nebyl současnému členovi A mužstva Petru Dočekalovi ještě ani jeden rok. Aktuální bilance Bohemians od svého znovuobnovení proti Spartě není příliš lichotivá. Dvanáctkrát se tito soupeři střetli v lize a jen třikrát neodešli Klokani jako poražení. To vše díky dvěma bezbrankovým a výše zmíněné jednogólové remíze.

Zpět ale k tomu nejdůležitějšímu, nadcházejícímu ligovému duelu. Do nitra soupeře sondoval trenér A mužstva Roman Pivarník: "Sparta má kvalitu. Dokáže doma i venku diktovat a vnutit svou hru," předkládá kvality protivníka, načež odhaluje i střípky z vlastní přípravy: "My chceme pokračovat v tom, co jsme nastolili, být aktivní a nenechávat zbytečně prostor. Když se to podaří, tak bychom třeba z nějaké šance mohli uspět," neskládá kouč Klokanů zbraně. 

Bude to mít ale hodně těžké. Sparta vede aktuální ligovou tabulku a ve svém kádru má druhého nejlepšího střelce i nahrávače současných statistik - Lafatu s Dočkalem. Přítěží by pro ni ale mohl být duel Evropské ligy UEFA, který se odehraje ve čtvrtek před ligovým zápasem s Bohemians na hřišti Schalke. Německý klub, který aktuálně trůní na třetím místě Bundesligy, bude stát letenského vyzyvatele nepochybně hodně sil. Jaký dopad bude mít na hráče Sparty zápas evropského poháru, nad tím se zamýšlí pan Pivarník: "Sparta má široký kádr, takže proti nám může nastoupit prakticky kdokoliv. Stejné je to s rozestavením," vyzdvihuje kvality soupeře: "Sparta zkraje sezóny hrála 3-5-2, teď přesedlali na 4-3-3. Jsou určitě schopni postavit obě možnosti," jedna se ale zdá pravděpodobnější: "Vzhledem k posledním zápasům spíše předpokládáme rozestavení 4-3-3.
AC Sparta Praha - Bohemians Praha 1905 1:1 (0:1)
AC Sparta Praha - Bohemians Praha 1905 1:1 (0:1)

Jedno oslabení na straně soupeře je už ale jisté. Costa Nhamoinesu a Martin Frýdek mají na svém kontě čtyři žluté karty, což znamená stop na jeden ligový duel. Dva hráči ale budou chybět i Klokanům. Lukáš Pauschek a Patrik Schick jsou u Botiče na hostování právě z letenského klubu, tudíž dle dohody klubů nemůžou nastoupit. "Nějaké varianty na jejich místa máme," odpovídá trenér Bohemians: "Jak to bude ale nakonec poskládáno, to se rozhodneme až přímo před zápasem."

Varianty na nová místa v sestavě jsou tedy stále v rovině spekulací, kdo se ale pravidelně v zahajovací jedenáctce začal objevovat je Michal Hubínek. "Zatím se do základní sestavy dostal," nastiňuje situaci okolo mladého záložníka Roman Pivarník: "Začal o sobě přesvědčovat už na trénincích a i v juniorce potvrzoval své kvality a formu. Postupně po střídáních přesvědčil, že si své místo zaslouží," chválí nového středopolaře: "Zatím odvádí to, co od něj očekáváme.

Michal Hubínek však není jediným, kdo se začíná objevovat v zelenobílém dresu. Staronovou akvizicí byl v zápase s Brnem Daniel Krch. "Hráč byl dlouhodobě mimo z důvodu zranění. Neabsolvoval pořádně ani letní přípravu," předestřel důvody absence trenér Klokanů: "Poté ale pracoval a po zápasech v juniorce ukázal, že si drží stabilní formu a dostal se do herní pohody. Tím nás přesvědčil a i jeho zdravotní stav byl v pořádku, tudíž se do základní sestavy dostal," ukazuje důvody, proč se hráč objevil v základní sestavě: "Uvidíme, jak to bude dál.

Samozřejmostí je i, takřka už tradiční, pochod fanoušků na Letnou. Sraz účastníků bude v 16 hodin na Náměstí Republiky, o půl hodiny později průvod vyrazí vstříc stadionu soupeře. 

Během týdne probíhá v Ďolíčku předprodej vstupenek. V současné chvíli je však prodáno pouze 200 lístků na zápas, tudíž je od klubu doporučeno, aby účastníci pochodu využili ještě pátečního předprodeje (10:00 - 12.30; 13:30 - 15:00). Předejdou tak případným frontám po příchodu ke stadionu na Letné. 

Utkání začíná v neděli 25.10. v 18 hodin na stadionu Sparty. Hlavním sudím bude pan Karel Hrubeš, asistovat mu budou pánové Petr Blažej a Pavel Vlasjuk. Čtvrtým rozhodčím bude pan Emanuel Marek. 

Na zápas si samozřejmě můžete vsadit u společnosti Fortuna, partnera Bohemky. Bookmakeři Bohemky jsou k šancím Klokanů skeptičtí a favorita vidí jednoznačně v domácí Spartě, na kterou je vypsán kurz 1,16, případně v handicapu 0:2 kurz 2,13. Remízu je možno vsadit v kurzu 7, výhru hostů ohodnotil bookmaker vysokým kurzem 17. Na to, že Bohemka získá aspoň bod, je možno vsadit v kurzové hodnotě 4,95. Samozřejmostí je možnost si tipnout přesný výsledek nejen celého zápasu, ale též prvního či druhého poločasu, kde Fortuna nabízí přes 40 možností. Celou kurzovou nabídku k tomuto zápasu naleznete na stránkách Fortuny.