Bohemka se vrhla do přípravy na jaro

V Ďolíčku se objevily dvě nové tváře, tým opustí Radek Šírl.

Bohemka se vrhla do přípravy na jaro

Bohemians Praha 1905 odstartovali dnes ráno zimní přípravu. Po osmé hodině se začali v Ďolíčku scházet hráči, aby společně vkročili do pro většinu fotbalistů nejméně oblíbené fáze roku. Zimní příprava totiž obvykle znamená hlavně mráz, pot a dřinu.

V devět hodin se tým přesunul do haly Lokomotivy Vršovice, kde se hráči věnovali nejrůznějším cvikům na protažení a posílení těla. Odpoledne Klokani odjeli na hřiště do Horních Měcholup. Tam se na umělé trávě místního SK věnovali pod dozorem vedení klubu herní přípravě. Po vyhřáté hale museli poprvé čelit zimním teplotám a vytrvalému sněžení. Obdobný program čeká Bohemians po celý tento týden, na jehož konci odehrajeme první přípravný zápas. Proti 1.FC Táborsko nastoupí Bohemka v sobotu 9. ledna v 11 hodin. Utkání se bude hrát na umělé trávě Slavoje Vyšehrad v rámci zimní Tipsport ligy.

Do přípravy se trenérovi Romanu Pivarníkovi hlásili první dva noví hráči. Do Bohemky přicházejí oba shodně zatím na testy, ačkoliv každý musel podniknout úplně jinou cestu. Václav Prošek přišel od sousedů v Edenu, Tomáš Hrádecký působil naposledy na polárním kruhu.

Dvaadvacetiletý Prošek prošel mládežnickou líhní SK Slavia Praha, odkud nakoukl i do mládežnických reprezentací. V Synot lize debutoval v osmnácti letech, jeho kariéru však zbrzdila následná operace srdce. Ze Slavie hostoval na podzim v Baníku Sokolov, kde trenér Daniel Šmejkal původnímu záložníkovi našel místo na pravé straně obrany. Na tomto postu podával Prošek velmi dobré výkony a připsal si i první soutěžní branku v kategorii dospělých. Prošek tak přichází na testy jako univerzál s ambicemi naskočit na místo uvolněné Lukášem Pauschekem.

Druhá posila, Tomáš Hradecký, je pro českého fanouška mnohem exotičtější. Ačkoliv podle jména to tak nevypadá, Hrádecký je rodilý Fin, rodina je však slovenského původu a tak u nás nebude trpět jazykovou bariérou. Do Bohemky přichází třiadvacetiletý defenzivní záložník z Rovaniemi PS, druhého týmu uplynulého ročníku finské ligy. Pochází z Turku, kde ho vychovalo místní TPS, ligu hrál i v týmu IFK Mariehamn. Ve svých třiadvaceti letech má na kontě přes šedesát ligových startů a čtyři vstřelené branky. Hrádecký pochází z fotbalové rodiny, jeho starší bratr Lukáš stráží branku bundesligového Frankfurtu.

Oba nováčci se budou muset o místo v sestavě poprat, nic jistého zatím nemají. "Závěrečné týdny loňského roku jsme věnovali pečlivému výběru možných posil. Další tváře se v Bohemce objeví, někteří z nich ještě do konce tohoto týdne," slibuje ředitel klubu Darek Jakubowicz.

Nový rok však přinesl i loučení. Ligové mužstvo nakonec opouští nejzkušenější hráč, jímž byl vítěz Evropské ligy Radek Šírl, kterému končila po podzimní sezóně hráčská smlouva. "Radkovi nezbývá než poděkovat za vše, co pro Bohemku na hřišti odvedl," řekl k jeho ukončení hráčské kariéry sportovní ředitel Miroslav Držmíšek. "Určitě se s ním ale neloučíme. Dohodli jsme se, že bychom byli všichni rádi, když v Bohemce zůstane. Společně tak budeme nyní hledat nejvhodnější formu, jak by mohl Radek Šírl v Ďolíčku působit i nadále. Těší nás, že Radek má zájem předávat své obrovské zkušenosti a um novým generacím Klokanů." Radkovi tak přejeme v nové roli hodně úspěchů a věříme, že i díky němu u Botiče vyroste nějaký další vítěz evropského poháru!