Představení soupeřů na soustředění

Rapid Vídeň, CSMS Iaşi a <span>Irtyš Pavlodar FK - to čeká Bohemku v následujících dnech.</span>

Představení soupeřů na soustředění

Svěřenci trenéra Pivarníka zítra odlétají na desetidenní soustředění do Turecka, přesněji do letoviska Antalya. Počtem obyvatel je toto město ležící na břehu Středozemního moře menší než Praha, i přesto je ale řazeno mezi nejnavštěvovanější město světa.

Bohemka odlétá zítra dopoledne z Letiště Václava Havla společně s dalšími prvoligovými týmy - Slovanem Liberec, Sigmou Olomouc a 1.FK Příbram. Přímým spojem se letí do místa konání necelé tři hodiny, tudíž mužstvo v Turecku přistane před druhou hodinou odpolední místního času. Hned ve čtvrtek tedy stihne jednu tréninkovou jednotku v lepších klimatických podmínkách. Na zimním soustředění jsou na programu tři mezinárodní zápasy. Virtuální Ďolíček přináší představení jednotlivých klubů.

SK Rapid Vídeň (SK Rapid Wien)
SK Rapid Vídeň
SK Rapid Vídeň
V sobotu 30. ledna se od 14 hodin SEČ střetnou Klokani s nejúspěšnějším rakouským týmem SK Rapid Vídeň. Zápas se odehraje ve městě Side, které leží přibližně hodinu a půl jízdy autobusem od našeho hotelu. Klub z hlavního města Rakouska zřejmě není potřeba představovat. Ve své bohaté historii vyhrál 32krát ligový titul, poslední však v roce 2008, 14krát národní pohár a připsal si i úspěchy v Německu, kde určité období v minulosti taktéž hrával.

Rapid byl založený již roku 1898 a rok před naším založením byly klubové barvy změněné na zelenou a bílou kombinaci. Velkou hvězdou klubu je i náš současný čestný prezident Antonín Panenka, který s vídeňským klubem získal dvě mistrovské trofeje. Roman Pivarník, lodivod prvního týmu Bohemians, si taktéž připsal profesionální starty za tento velmi známý klub, v roce 2006 zde působil i jako asistent trenéra.

Vloni Bohemka nastoupila na zimním soustředění v Turecku proti tomuto soupeři, kde sehrála vyrovnanou partii 2:2. Možná i proto dochází po roce k opětovnému měření sil. V letošním ročníku nastoupil Rapid v rámci základní skupiny Evropské ligy i proti Viktorii Plzeň. Připsal si dvě výhry po výsledcích 3:2 a 2:1, v dalším kole play off je čeká španělská Valencia. Rakouský soupeř bude mít náš zápas spojený s generálkou na blížící se start jarní části rakouské ligy.

CSMS Iaşi (Clubul Sportiv Municipal Studentesc Iaşi)
CSMS Iaşi
CSMS Iaşi
Druhým soupeřem na soustředění bude pro Bohemku v úterý 2. února rumunský klub CSMS Iaşi. Jedná se o velmi mladý klub, neboť byl založený až 16. srpna 2010. Ve své šesté sezoně má za sebou tři ročníky ve druhé lize, nejlepším umístěním je tedy pro něj loňská desátá příčka a čtvrtfinálová účast v národním poháru. Nyní uzavírá první polovinu tabulky nejvyšší rumunské soutěže.

Iaşi je největší město východního Rumunska a místní klub hraje své domácí zápasy na stadionu "Emil Alexandrescu" s celkovou kapacitou 11 390 míst. Co se týče celkové kapacity, jedná se spíše o menší stadion Rumunska, který ma víceúčelové využití.

Kádr A mužstva je tvořen převážně z rumunských hráčů, na lavičce zastává pozici hlavního trenéra Nicolo Napoli, první zahraniční trenér v historii klubu. Jako největší hvězda týmu se dá označit stále mladičký stoper Alexandru Cretu, který si připsal za rumunský tým již přes sto startů, několikrát nastoupil i za rumunskou reprezentaci do 21 let.

Irtyš Pavlodar FK
Irtyš Pavlodar FK
Irtyš Pavlodar FK
Náš poslední soupeř v přípravě je kazašský tým z malého městečka Pavlodar, ležící kousek od ruských hranic. Jelikož k zápasu nastoupí hráči Bohemians osm dní před startem jarní části ligy, je bráno toto utkání jako generálka na Synot ligu. Jedná se o jeden z nejúspěšnějších klubů své země, když získal pět mistrovských titulů (s klubem FK Aktobe v tomto žebříčku na prvním místě) - poslední v roce 2003 - a jednou vyhrál i národní pohár.

Do roku 2001 hrál asijskou podobu Ligy Mistrů, poté přešel, stejně jako ostatní kazašské týmy, do evropských pohárů. Právě v roce 2001 obsadil v této mezinárodní soutěži čtvrté místo, v Evropě patří mezi jeho největší úspěch účast ve 2. předkole Evropské ligy.

A mužstvo našeho soupeře se nyní připravuje na zahájení nového ročníku 2016, neboť tamní první liga se hraje systémem jaro - podzim. Klub hraje na téměř sedmdesátiletém víceúčelovém stadionu pro 15 000 diváků. Hráči jsou taktéž převážně místní národnosti, ovšem najdou se zde i Brazilci a jeden Čech. Jedenatřicetiletý záložník a bývalý mládežnický reprezentant Tomáš Jirsák má z české nejvyšší soutěže zkušenosti z Hradce Králové a Teplic, v kazašském týmu působí půl roku.