Odkup Ďolíčku na konci prázdnin?

Svatoslav Baťa, Dariusz Jakubowicz a Jan Wolf hovořili o problému stadionu.

Odkup Ďolíčku na konci prázdnin?

Na tiskové konferenci k zástupcům tisku předstoupilo vedení klubu, pozvání přijal rovněž radní Hlavního města Prahy Jan Wolf, naopak z členů Rady Městské části Praha 10 se nedostavil nikdo.

Nejprve si vzal slovo Jan Wolf, který se snažil osvětlit celou problematiku.

Tisková konference v Ďolíčku
Tisková konference v Ďolíčku
"Město pronajme stadion sportovnímu klubu, který zde bude hrát – tedy Bohemians Praha 1905. Do tisku byl ale dán i dovětek, že bychom jako město chtěli taktéž pozemek bývalého škvárového hřiště. Pokud chce město stadion koupit, s výhledem do budoucna má zájem město investovat i do pozemků a zisku případně velmi luxusní parcely. Pro město i občany by bylo dobře, pokud by oba pozemky patřily městu. Trochu nás mrzí, že Praha 10 bohužel nepřistoupila k tomuto nápadu úplně pozitivně. U většiny zastupitelů jsme narazili na neochotu i na neochotu od vedení jejich stran. Já věřím, že si to všichni uvnitř stran dají dohromady. Z Prahy 10 přišel na Magistrát dopis, který obsahuje to, že Praha 10 požaduje odsvěření pozemku z důvodu několika podmínek. Byli bychom neradi, aby k tomuto aktu došlo. Věřím, že Praha 10 vezme rozum do hrsti, a že tento klub bude zachován a bude mít kde hrát. Jisté je, že žádný developerský projekt zde nevznikne. Územní plán to totiž neumožňuje. Nejde o pozemek, na kterém je stadion, ale o pozemek, kde je parkoviště."

Druhým v pořadí byl předseda představenstva Bohemians Praha 1905 Ing. Dariusz Jakubowicz.

"Je to souboj dvou institucí, přičemž se obě víceméně pouze dívají na to, co se děje. Nebyla tady vystavena varianta směny, nýbrž odkupu. Já bych jen prosil obě strany, aby tato věc byla dotažena až do konce. Je to spíše apel nebo prosba na politické subjekty, které vládnou na úřadech, aby našly společnou řeč. Snažím se hledat to, co je příčinou jejich chování. Nikdo neví, jestli tam budou sedět ještě zítra nebo do konce měsíce, a přitom rozhodují tak, jako by tam měli být ještě sto let. Povedlo se nám na zkoušku sehnat generálního partnera, ovšem zase je to s vědomím toho, že ta spolupráce může někdy skončit. Z naší strany je to pouze apel bez mocí – zachovejte rozum a dotáhněte tuto věc do konce. Důležité je, aby to celé neskončilo na nějakých osobních zájmech či ambicích. Je však podstatné, že tady není žádná stavební parcela a věříme, že zvítězí zdravý rozum a dotáhneme to v rozumné době do konce."

Tisková konference v Ďolíčku
Tisková konference v Ďolíčku
Poté probíhala diskuse s novináři, ve které první otázku na téma náhradního hřiště zodpověděl pan Jakubowicz.

"Možnost odehrát zápasy na jiném hřišti v Praze tu sice je, na druhou stranu by to mělo téměř devastující účinky pro klub. Krizové varianty samozřejmě jsou, ale věříme, že nedojde k jejich naplnění. Z ekonomického hlediska je to neúnosné. S koncem prázdnin se snad sejdou všichni úředníci v úřadech a dotáhnou to do zdárného konce. Základní smlouvu máme uzavřenou na celý ligový ročník."

Druhý dotaz směřoval na pana Wolfa a týkal se problému s parkovištěm.

"V memorandu je dáno, že parkoviště bude i nadále provozovat současný nájemce. S tímto není problém. My však chceme to, abychom se vyhnuli politickým tlakům, že bychom institut odsvěření udělali až na podzim roku 2018. Datum je dané 1.9.2018 Chceme toto udělat, aby Praha 10 mohla ještě dva roky nějakým způsobem dál fungovat. 300 parkovacích míst bude zachováno a já doufám, že Praha 10 to nemíní tak, že 300 parkovacích míst znamená stavbu, ve které by se, třeba na střeše, dalo parkovat. Podmínka tedy bude, že tato parcela zůstane tak jak je, tedy nezastavěná. Takto to město vrací Praze 10, je to dikce pro Prahu 10 zajímavá a přínosná. Stadion však chceme koupit hned, odsvěření klidně může proběhnout až v roce 2018. Jedná se pouze o oddálení tohoto termínu tak, aby si všichni vyřešili své problémy."

Celou diskusi uzavřel Jan Wolf sdělením podivné částky, která Praze 10 plyne z pronájmu parkoviště.

"Finance z parkoviště jdou městské části Praha 10. Je to však kolem 12-13 tisíc měsíčně, z čehož si můžete udělat obrázek sami."