Dostál: Moc jsem se na zápas těšil

Debutant Martin Dostál komentuje utkání v Plzni.

Dostál: Moc jsem se na zápas těšil

Do základní sestavy se dostal také Martin Dostál, jenž byl druhým hráčem, který přišel před diktafon klubového redaktora a popsal dojmy ze svého debutu v dresu Bohemians.

Jak jsi prožíval svůj první start za Bohemians?
Moc jsem se na to těšil. Byl to můj první zápas za Bohemku, ještě k tomu to vyšlo na venkovní zápas v Plzni, kde je to vždy speciální. Přišlo hodně lidí, Plzeň má kvalitní mužstvo.

V přípravě jsi dostával hodně šancí. Byl jsi překvapen, když ses nakonec nedostal do základní sestavy v prvním kole?
Nepřekvapilo mě to, protože o tom se mnou trenér mluvil a věděl jsem to týden dopředu. Pochopitelně jsem byl zklamaný, ale o to víc se zvětšila má motivace. Šance se naskytla hned ve druhém kole.

V týmu je hodně hráčů, kteří prošli nedávno sousední Slávií. Zahrál sis s nějakým?
Ano, s některými jsem měl možnost si zahrát. Patří mezi ně Michal Švec a Jan Kuchta. Znám se i s Michalem Šmídem, který tam byl v mládeži.

Na co byl v předzápasové přípravě kladen největší důraz?
Bylo potřeba se sehrát. Přišlo hodně nových hráčů a nějakou dobu trvá, než si to sedne. A myslím, že to jde dobře. Dnes to bylo o hodně lepší než s Hradcem.

Měli jsme k dispozici detailní informace o Plzni, díky nedávnému působení hlavního trenéra Koubka v tamním klubu. Bylo to pro nás výhodné?
Určitý krok vpřed nám to přineslo. Trenér nás připravoval na jejich různé specifické věci a strávili jsme hodně času u videa.

V sestavě bylo šest změn oproti prvnímu utkání. Čím to bylo zapříčiněné?
Výsledek prvního utkání v tom má svou roli. Také jsme tady hráli s jinou taktikou než před týdnem. V dalším zápase se můžou objevit jiné změny, protože trenéři mohou zvolit jinou taktiku.

S čím jsme jeli do Plzně?
Chtěli jsme zde uspět. Částečně se to podařilo, ale i tak je remíza dobrým výsledkem. Je to bod ze hřiště soupeře, Plzeň hraje o titul, takže je pro nás cenný.

Mohli jsme i vyhrát. Stačilo jen, aby Martin Hašek proměnil svůj únik.
Kdyby svoji šanci proměnil, tak si odtud asi vezeme tři body. Plzeň ale měla také nějaké závary a dala na konci gól z ofsajdu. V konečném zúčtování remízu bereme a je pro nás ziskem.

Rozhodčí Orel rozdal našim hráčům několik žlutých karet. Nebyl až moc přísný?
To záleží na metru, který rozhodčí nastaví. Mě osobně mrzí ta má žlutá karta za zbytečnou ruku, byla zbytečná. Trefil mě, ale já to rukou nechtěl zahrát. Musíme si na to dát pozor. Kdyby to takhle pokračovalo, tak by nás mohlo pak v jednom utkání chybět i víc, což by znamenalo problém.

Jak bys zhodnotil dnešní výkon fanoušků?
Je super, když za námi jezdí i na venkovní utkání. Byla jich spousta a byli celý zápas slyšet. Taková podpora žene dopředu každého. Je to mnohem lepší, než kdyby se hrálo před prázdným stadionem. Jak naši fanoušci, tak i domácí byli výborní.

Museli jsme se postavit předzápasovým prognózám. Cítili jste mediální tlak?
Ani ne. Já se o ty mediální předzápasové věci nezajímám. Chápu, že novináři, možná i fanoušci očekávali jasnou výhru Plzně.

Byli jste trenérem motivováni?
Na takový zápas vás nikdo motivovat nemusí. Plzeň je špičkové mužstvo, co se týče české nejvyšší soutěže.

Se silnou Plzní jsme podali lepší výkon než s nováčkem soutěže Hradcem. Vyhovují nám zápasy se silnějšími soupeři?
Nějakou výhodu nám to dát může. Zápasy se Spartou jsou v Ďolíčku specifické. Pamatuji si, když jsem na to koukával v loňských letech, kdy Bohemka doma Spartu hodně trápila, a věřím, že se nám to opět povede.