Bohemka zakládá mládežnickou akademii

Fotbalová akademie Bohemians Praha bude působit ve Velvarech.

Bohemka zakládá mládežnickou akademii

Bohemka se v nejbližší době posune o další krok na cestě k úspěšnému, modernímu fotbalovému klubu. Ve středočeských Velvarech bude založena mládežnická fotbalová akademie Bohemians Praha 1905.

V minulých letech se dohánělo manko především v oblasti zázemí prvoligového áčka. Investice do rozvoje klubového zázemí upřednostňovaly areál v Uhříněvsi, kde v poslední době vyrostla dvě nová travnatá hřiště a kvalitní tréninkové zázemí, které využívá nejen A-tým a mládež Bohemky, ale i místní klub Čechie Uhříněves. I zde budou do budoucna investice pokračovat, přesto již nastal čas orientovat se více na budoucnost, na další rozvoj zelenobílé mládeže.

Dnes se mládežnické týmy potýkají s jedním vážným problémem: tréninkové zázemí je rozděleno do mnoha míst po celé Praze. Mateřské hřiště na Lokomotivě Vršovice prošlo na podzim generální rekonstrukcí, jedna hrací plocha však naší mládeži nemůže stačit. Proto bohemácký potěr působí v Hrdlořezech, Měcholupech, na Smíchově, Šeberově, Kačerově a Uhříněvsi. Přes tento handicap jsou družstva mládeže konkurenceschopná s většinou ostatních prvoligových klubů. My se však chceme posunout výš.

Bez kvalitní mládežnické akademie dnes nemůže fungovat žádný vrcholový fotbalový klub. Při myšlence na její založení se vedení klubu od počátku orientovalo na blízké okolí Prahy. Bylo vytipováno několik lokalit a rozjela se jednání o tom, kde budou podpoře nové fotbalové akademie nejvíce nakloněni. Nyní již můžeme říci, že v příštím roce bude založena Fotbalová akademie Bohemians Praha 1905 – Velvary.

Město Velvary se nachází na pomezí kladenského a mělnického okresu, z centra Prahy sem dorazíte za půlhodinku. Mimo pražské aglomerace jsou na dosah Kralupy nad Vltavou, Mělník, Slaný, tedy města, v nichž se fotbal na vrcholové úrovni dosud neprovozuje. Z hlediska spádové oblasti se tedy jedná o pole neorané a tedy pro fotbalové zušlechtění ideální. Důležitým faktorem je, že projektu je výrazně nakloněno vedení města, stejně jako místního divizního FC Slovan Velvary. Na zdejší základní škole je v plánu v souvislosti s vytvořením FA založení sportovních tříd zohledňujících náročnější tréninkový režim mladých fotbalistů, stejný krok je výhledově vyjednán s víceletým gymnáziem v Kralupech nad Vltavou.

V příštím roce začne Fotbalová akademie již aktivně působit, budou vytvořena tři první družstva přípravek. Nábor proběhne na jaře. Vedením akademie bude pověřen Josef Dobeš, který již má za sebou úspěšné zkušenosti s obdobným projektem v Příbrami. Místní družstva budou v soutěžích zpočátku vystupovat v rámci svých věkových kategorií jako B-týmy přímo pod hlavičkou Bohemky. V dalších letech bude následovat rozšiřování hráčské základny i investice do zdejšího tréninkového zázemí. Věříme, že nová fotbalová akademie dokáže do budoucna vyprodukovat ještě více skvělých talentů jak pro Bohemku, tak i pro celý český fotbal.