Panenka a Mičinec uvedeni do Klubu ligových kanonýrů

Odložení sobotního utkání zastínilo historickou slavnostní událost.

Panenka a Mičinec uvedeni do Klubu ligových kanonýrů

V sobotu měli být všichnii v Ďolíčku ještě před výkopem svědky mimořádné slavnostní události. Antonín Panenka, Tibor Mičinec a Ivan Hašek byli díky úpravě pravidel mezi hráči, kteří byli uvedeni mezi členy Klubu ligových kanonýrů. Tato prestižní společnost sdružuje střelce, jimž se podařilo ve své kariéře pokořit hranici 100 vstřelených branek v nejvyšší ligové soutěži. Před utkáním se na stadionu konala tisková konference za účasti tří výše zmíněných fotbalových legend a novinářů z magazínu Gól, který již 45 let tento prestižní klub střelců organizuje. Novinářům byla oznámena změna pravidel započítávání vstřelených branek, díky níž se přítomní Panenka, Mičinec a Hašek stali právoplatnými členy Klubu ligových kanonýrů. Z důvodu odložení utkání bylo však vyškrtnuto z programu kromě jiného i slavnostní předání odznaků ligových kanonýrů, jež mělo proběhnout po nástupu obou mužstev.

Díky úpravě pravidel se řady prestižního klubu rozrostly o devět nových jmen. Do sobotního dne se mezi ligové branky vstřelené před rokem 1991 počítaly jen ty, které střelci vsítili v československé lize. Nejvýraznější osobností, kterou díky tomuto dnes již jen těžko představitelnému omezení členství v klubu minulo, byl právě Antonín Panenka. I proto věnoval několik let úsilí a lobbingu za změnu pravidel zrovna fanoušek Bohemky, zapálený amatérský fotbalový historik Tomáš Skácel. Právě on byl proto tím, kdo měl mít onu čest kanonýrské odznaky předat do rukou jejich nových držitelů.

Antonínu Panenkovi bylo dopočítáno 63 branek vstřelených v dresu Rapidu Vídeň, a se 139 brankami tak poskočil rovnou na 24. místo historické tabulky střelců. Tibor Mičinec vstřelil 20 gólů na Kypru za Omonii Nikosia, jeho nová bilance ligového kanonýra je tedy nyní 105 branek. Z bývalých hráčů Bohemky, kteří již členy Klubu ligových kanonýrů jsou, některým přibyly do statistik další branky. Přemysl Bičovský obdržel 24 gólů dopočítaných z angažmá v Mödlingu a Eisenstadtu a má celkem nyní na kontě 130 přesných zásahů, Petru Janečkovi přibyly 4 branky v dresu Racingu Brusel a v kanonýrských tabulkách má teď vstřelených branek 109. Můžeme zmínit i Josefa Silného, který svou úspěšnou kariéru končil v Bohemce ve 30. letech minulého století právě po návratu z francouzských Nimes, kde vstřelil 14 branek, o něž se mu nyní konto Klubu ligových kanonýrů rozšířilo.

Přestože již přijdeme o kouzelný moment překvapení, neochudíme fanoušky o slavnostní chvíli a bohemáckým legendám budou odznaky ligových kanonýrů předány v Ďolíčku na jaře. Antonínu Panenkovi, Tiboru Mičincovi i ostatním novým členům Klubu ligových kanonýrů gratulujeme spolu se všemi fanoušky, kteří měli i pro ně v sobotu jasný vzkaz: Společně píšeme historii!