Fajfr: Chceme vylepšit svoji pozici

Rozhovor s hlavním trenérem kategorie U16 s hodnocením podzimní části.

Fajfr: Chceme vylepšit svoji pozici

Nejmladší dorostence začal před touto sezonou trénovat nový člen bohemácké "rodiny" Jakub Fajfr. A začátek sezony byl povedený. První dva zápasy kategorie U16 vyhrála, když dokázali mladí Klokani vstřelit osm branek. Poté ovšem přišla série pěti zápasů bez výhry. Virtuální Ďolíček s Jakubem Fajfrem přináší rozhovor zaměřený na podzimní část sezony.

Jak probíhal začátek?
Přípravu na sezonu jsme začali již v půlce července. Tým jsem na začátku kompletně neznal, což všeobecně není považováno za pozitivní. Na druhou stranu to byla velká výzva pro spoustu hráčů, kteří dříve nedostávali tolik prostoru, a mohli se tak před novým trenérem ukázat. Do přípravy se zapojilo celkem 27 hráčů, do sezony jsme šli nakonec v celkovém počtu dvaadvaceti - 20 hráčů do pole a 2 brankáři.

Jaké jste měli na programu přípravné zápasy?
V přípravě jsme odehráli několik kvalitních utkání v rámci Memoriálu Vlastislava Marečka, taktéž jsme odehráli dobrá utkání na soustředění ve Zlíně. V srpnu jsme se zúčastnili mezinárodního turnaje v Györu, kde jsme se přesvědčili o kvalitě zahraničních celků a též jsme viděli, jak funguje místní akademie. Zkušenosti z takovýchto turnajů jsou pro nás k nezaplacení.

Jsi v klubu nový, jaký pro tebe osobně byl začátek?
Začátek v Bohemce byl velmi dobrý, na trénincích si hráči počínali soustředěně, snažili se vnímat pokyny a myšlenky celého realizačního týmu, což pro mě bylo zásadní. U většiny hráčů byla od začátku vidět snaha se každým cvičením posouvat dále a to každého trenéra nabudí k další práci. První kroky v klubu kladně ovlivnila spolupráce s týmem U17 trenéra Szekerese, se kterým jsme se vždy dobře sladili při plánování společných aktivit.

Jak bys zhodnotil průběh podzimu?
V podzimní části sezony jsme získali z třinácti utkání dvanáct bodů, což mé předsezonní očekávání nesplnilo. Nicméně jsme v kategorii U16 a tam bych stále viděl na prvním místě kvalitu týmové hry, která se skládá z jednotlivých hráčských výkonů. Těšilo mě, že si určitá část hráčů udržovala vcelku stabilní výkonnost po celý podzim. Myslím si, že jsme téměř v žádném utkání herně vyloženě nepropadli, předváděli jsme i proti vedoucím celkům naší skupiny kvalitní hru. Nutno však podotknout, že vysokou úroveň hry jsme nikdy neudrželi celé utkání, ale vždy jen určitý časový úsek. Zpočátku se nám dařilo hrát kvalitně 30 až 50 minut, ke konci podzimu jsme již byli schopni dobře se pohybovat a hrát více než tři čtvrtiny utkání. Na dalším zlepšení v tomto ohledu bych rád přes zimní přestávku zapracoval.

Jaký byl nejlepší zápas, který tým na podzim odehrál?
Těžko se mi vybírá jedno konkrétní utkání. Odehráli jsme dobrý zápas v Jablonci (výhra 3:2, pozn. aut.), doma s Plzní (prohra 0:1) a v Mladé Boleslavi (1:1, prohra po penaltách 3:4). Pokud mám jedno vybrat, tak asi venkovní utkání v Jablonci, jelikož pro nás skončilo ziskem tří bodů, ke kterému přispěl výborný týmový výkon.

Kdy tě naopak výsledek mrzel?
Tady mám naopak naprosto jasno, prohráli jsme se Slavií 1:5. Utkání bylo z naší strany šedesát minut opravdu kvalitní, nicméně jsme neproměnili pár příležitostí na úvod druhého poločasu a Slavia nám dala lekci z produktivity. V posledních dvaceti minutách čtyřikrát skórovala. Ale tak to občas ve sportovních hrách chodí. Musím uznat, že celkově byla Slavia lepším týmem.

Na co má mužstvo, může se porvat o vyšší příčky?
O tom jsem přesvědčen, hráči svoji kvalitu mají. Soutěž je vyrovnaná, můžeme uspět, ale zároveň i neuspět v podstatě s kterýmkoliv týmem, což se na podzim ukázalo. Vše je ale v nastavení samotných hráčů a v tréninkovém procesu. Pokud se máme herně posunout, musíme celkové přípravě a tréninku dávat individuálně více.

Jaký je tedy cíl pro jaro?
Především se zlepšit v individuálních činnostech, naučit se rychle vyhodnocovat a správně se rozhodovat v herních situacích v časové tísni. Samozřejmě bychom rádi i díky tomu zkvalitnili celkový týmový výkon. A co se týká postavení v tabulce, v soutěži bychom rádi vylepšili naše dosavadní deváté místo.

VÝSLEDKY PODZIMNÍ ČÁSTI SOUTĚŽE
2. Bohemians Praha 1905 - FC Slovan Liberec 5:2 (3:0)
3. FK Jablonec - Bohemians Praha 1905 2:3 (1:1)
4. Bohemians Praha 1905 - FK Meteor Praha VIII 0:2 (0:2)
5. SK Dynamo České Budějovice - Bohemians Praha 1905 2:0 (2:0)
6. Bohemians Praha 1905 - FC Viktoria Plzeň 0:1 (0:0)
7. FK Dukla Praha - Bohemians Praha 1905 2:1 (0:1)
8. AC Sparta Praha - Bohemians Praha 1905 4:2 (2:2)
9. Bohemians Praha 1905 - FK Teplice 3:2 (1:1)
10. SK Slavia Praha - Bohemians Praha 1905 5:1 (1:1)
11. Bohemians Praha 1905 - 1. FK Příbram 1:2 (1:1)
12. FC Hradec Králové - Bohemians Praha 1905 1:0 (0:0)
13. Bohemians Praha 1905 - FK Pardubice 1:1 (0:1), pen. 11:10
1. FK Mladá Boleslav - Bohemians Praha 1905 1:1 (1:0), pen. 4:3