Bohemku čeká MTK Budapešť

Představujeme prvního tureckého soupeře.

Bohemku čeká MTK Budapešť

V sobotu Klokani vyběhnou k prvnímu letošnímu přípravnému utkání na přírodní trávě. V rámci herního soustředění v turecké Laře nastoupí proti několikanásobnému mistru Maďarska, týmu MTK Budapešť.

Maďarský soupeř přiletěl do Turecka už 29. ledna a Bohemka bude v místě již jeho čtvrtým soupeřem. MTK nejprve porazil v úterý kazašské FK Aktobe 2:0, když branky vstřelili ve druhém poločase Konta a největší hvězda týmu, internacionál Torghelle. Ve čtvrtek odehráli rovnou dva přípravné zápasy, v nichž dostali příležitost i hráči širšího kádru. Soupeři byli Rabotnički Skopje a Zaglebie Lubin, obě utkání skončila bezgólovou remízou.

Momentálně figuruje MTK na předposlední příčce maďarské ligy, a připravuje se tak na boj o udržení. Do týmu zatím v zimní pauze přišly dvě větší posily, ofenzivní záložník Márk Nikházi z maďarského Diósgyöru a zejména útočník Jurij Kolomojec z ukrajinské Vorskly Poltava, který se na podzim blýskl šesti brankami v ukrajinské lize. Ten v srpnu zařídil oběma brankami senzační vítězství Vorskly 0:2 na půdě Dynama Kyjev a stal se tak přes noc na Ukrajině hvězdou. Společně s veteránem Sándorem Torghelle, který ve své bohaté kariéře oblékal mimo jiných i dres Crystal Palace, Panathinaikosu, PAOKu či Augsburgu, tak budou představovat hlavní nebezpečí pro naši branku.

Klub MTK, jehož plný název zní v překladu Maďarský tělocvičný kroužek Budapešť, byl založen již v roce 1888 a byl tak jednou z prvních tělovýchovných organizací v tehdejším Uhersku. Fotbalový oddíl MTK zahájil činnost v roce 1901. Klubové barvy jsou od počátku modrá a bílá, s výjimkou období kolektivizace sportu, které dobře známe i z naší historie. Klub byl v padesátých letech přidružen k maďarskému ministerstvu vnitra, jmenovitě přímo jako organizační složka maďarské státní bezpečnosti ÁVD, název byl změněn na Rudý prapor Budapešť a klubové barvy na rudou a bílou. Toto období trvalo po celá padesátá léta, avšak poznamenalo klub dodnes vzhledem k neoblíbenosti mezi fanoušky. MTK se dodnes potýká s nálepkou policejního klubu a jeho role je v současnosti plně srovnatelná s pozicí pražské Dukly.

MTK je 23násobným mistrem Maďarska, přičemž první titul získal v roce 1904 a poslední v roce 2008. MTK prožíval nejslavnější období v dřevních dobách fotbalu. Až do vypuknutí 2. světové války chyběl pouze dvakrát na stupních vítězů maďarské nejvyšší soutěže a mezi lety 1916-25 oslavil deset mistrovských titulů v řadě. V roce 1940 byl však klub fašistickou vládou rozpuštěn, protože byl považován za židovský, a mnoho jeho hráčů i funkcionářů skončilo v koncentračních táborech. Činnost mohl obnovit až po válce, a to velmi úspěšně. V padesátých letech vládl maďarský nároďák Evropě a mezi Zlatou jedenáctkou bylo i nemálo hráčů MTK, z nichž nejvýraznější byli Nándor Hidegkuti, Mihály Lantos či József Zakariás. Sláva klubu pokračovala i v 60. letech, kdy se prosadil i v evropských pohárových soutěžích. V roce 1962 došel až do semifinále Poháru veletržních měst, předchůdce pozdějšího Poháru UEFA a dnešní Evropské ligy, kde byl vyřazen Valencií. O dva roky později hrál MTK dokonce finále Poháru vítězů pohárů. V Bruselu podlehl Sportingu Lisabon až v opakovaném zápase po prvotní remíze.

Tím však klub docílil vrcholu a postupně vyklízel pozice, aby se v roce 1981 dočkal prvního sestupu z ligy ve své slavné historii. Od té doby je to s MTK jako na horské dráze. Ačkoliv oddíl získal od roku 1986 dodnes ještě pět mistrovských titulů, dokázal však také několikrát sestoupit z ligy. V posledních deseti letech si vybojoval MTK čtyřikrát místo v evropských pohárech, avšak nikdy nepostoupil přes prvního soupeře. Poslední stopku mu v loňské sezóně Evropské ligy vystavila Vojvodina Novi Sad.

Zajímavou paralelou s Bohemkou je osud stadionu MTK Budapešť. Klub sídlí od svého vzniku na stejném místě v sousedství parku Népliget téměř na dohled od stadionu Ferencvárose. Stadion pojmenovaný po klubové legendě Nándoru Hidegkuti byl postaven v roce 1947 poté, co byl původní stadion téměř zbořen v průběhu 2. světové války. Stařičké naddimenzované monstrum ze 40. let sloužilo až do roku 2014, kdy už musel být provoz zastaven. Přestože stadion je státní, dlouho se MTK nedařilo prosadit investice do jeho obnovy a klub tak musel nutné rekonstrukce hradit dlouho výlučně ze svého rozpočtu. Několikrát dokonce z důvodu havarijního stavu musel MTK odehrát část sezóny v exilu. Přestože průměrná návštěva na téměř třináctitisícovém stadionu jen stěží a zejména díky derby zápasům překonávala 1000 diváků, klub se dočkal rozhodnutí o výstavbě nového stadionu. Jelikož vlastníkem je stále obdobně jako v případě pražské Dukly maďarská vláda, o investici se hlasovalo přímo v maďarském parlamentu. Výstavba přišla maďarský stát na 4,4 miliardy forintů (asi 380 milionů Kč). Starý stadion byl zbořen a na jeho místě v říjnu 2016 slavnostně otevřen moderní svatostánek pro 5000 diváků. Ani ten však diváky do hlediště nepřilákal, když první ligový zápas MTK v novém působišti sledovalo jen 1183 diváků. MTK si však vzhledem ke své historii nový impuls ke svému rozvoji jistě zaslouží a věřme, že se podobného zvelebení brzy bude moci dočkat i vršovický Ďolíček...

Aktuální zpravodajství přímo ze zápasu z Turecka budete moci sledovat jak na Facebooku, tak i na Twitteru. Fotky a videa uvidíte poté na Instagramu a Snapchatu. Zápas začíná již ve 13 hodin českého času (v 15:00 tureckého) v nedalekém Beleku.