Korda: Měli jsme vyrovnané mužstvo

Trenér U19 Daniel Korda zhodnotil jarní část sezony, kdy dorostenci postoupili zpět do ligy.

Korda: Měli jsme vyrovnané mužstvo

Virtuální Ďolíček přináší poslední rozhovor ze série rozhovorů s mládežnickými trenéry. Loňský fotbalový ročník je za námi a s blížícím se začátkem nového ročníku bychom se ještě na chvíli poohlédli za jarní částí sezony. Posledním vyzpovídaným trenérem byl trenér Daniel Korda, který vedl nejstarší dorosteneckou kategorii, u které jsme zaznamenali důležitý úspěch v podobě postupu zpět mezi dorosteneckou elitu.

Jak probíhala jarní část sezony?
V úvodu jara jsme se celkem slušně vypořádali se zápasy na umělém trávníku, které jsme zvládli kromě utkání na Meteoru jak herně, tak výsledkově. Pokračovali jsme v dobrých výkonech a mimo druhého poločasu v Liberci jsme byli v utkáních lepším mužstvem a zaslouženě jsme vyhrávali. Zvládli jsme i tlak v závěru soutěže, kdy jsme potřebovali vyhrát každé utkání.

S čím jsi spokojený a co bys rád do budoucna zlepšil?
Určitě to byla obranná činnost celého mužstva, kde jsme se zlepšili oproti podzimu. Přístup všech kluků a soudržnost mužstva byla základem úspěchu. Pokud chceme uspět a hrát první celostátní ligu, budeme se muset zlepšit ve všem a udržet si pozitivní přístup v soutěži, kde nás čekají mnohem lepší soupeři a i období, kdy se nám nemusí výsledkově dařit tak jako letos.

Jaký byl nejlepší zápas na jaře?
Nejspíš na Dukle (výhra 0:4, pozn. red.) a doma se Slavií (výhra 3:0, pozn. red.).

A kdybys porovnal podzim a jaro...
Lepší obranná činnost a velká vyrovnanost a zastupitelnost všech hráčů, i když v tom jsme navázali na podzim

Doma jste na jaře neprohráli ani jeden zápas, vlastně jste všechny vyhráli.
Pokud jsme chtěli uspět a vyhrát soutěž, tak to byla nutnost a kluci se na to dokázali koncentrovat.

Cílem bylo postoupit zpět do ligy a to se povedlo...
Chtěli jsme dát mužstvo dohromady a hrát slušný ofenzivní fotbal, což se celkem dařilo. Když jsme dostali šanci, už jsme ji nepustili.

Kde se sezona zlomila a věděli jste, že už je postup blízko?
Bylo to napínavé do předposledního zápasu, ale po týdnu s vloženým kolem, kdy jsme třikrát uspěli a porazili Slavii, jsme věděli, že to máme ve svých rukách a věřili jsme, že to zvládneme.

Kluci si vybojovali postup v utkání v Ďolíčku, v čem byl zápas speciální? Užili jste si ho všichni a jak?
Vyšlo to pěkně, trochu jsem se obával, aby nás ještě víc nesvazovala nervozita, ale kluci si s tím poradili. Myslím, že zahrát si na hlavním stadionu rozhodující zápas s úspěšným výsledkem je pro všechny odměnou za celou sezonou a věřím, že je to motivuje k tomu, aby se tam chtěli vrátit znovu před plnou tribunu.

Jak probíhaly postupové oslavy?
Realizační tým to zvládl v pohodě. Jak to zvládli hráči, to naštěstí nevím.

Jak dlouhou měli kluci pauzu?
Ti, kteří přecházejí do juniorky, začali již 1. července. Ostatní se začali připravovat společně od 10. července v Uhříněvsi, ale už týden po skončení soutěže začali individuálně běhat. A Tonda Vaníček, který nám v závěru soutěže příchodem z juniorky hodně pomohl, a Marek Kouba se už začali připravovat s A týmem.

Jaké hráče bys vyzdvihl, kteří hráči byli klíčoví?
Mužstvo bylo opravdu velmi vyrovnané a celkem se nám dařilo nahrazovat zraněné hráče, to byl základ úspěchu. Samozřejmě byla znát role těch hráčů, kteří měli loňskou zkušenost s 1. ligou jako byli Nátr, Begič a Václavík a na jaře šli výkonnostně nahoru další - Kouba, Kocourek, Buneš, Hlinák, Lukeš - ale musím říct, že kluci, kteří nemohli hrát kvůli zraněním, jsou stejně dobří, takže jsme byli vyrovnané mužstvo, a proto jsme tu soutěž vyhráli.

Kdo má podle tebe největší šanci uspět nyní v juniorce a v budoucnu třeba i v áčku?
Všichni hráči ročníku 98 přecházejí do juniorky, Tonda Vaníček a Mára Kouba začali trénovat s áčkem, takže příležitost mají všichni a někteří určitě i schopnosti a dovednosti na to, aby jednou hráli i v áčku. Záleží na tom, jak moc se budou chtít každý den zlepšovat a jakou budu mít schopnost prosadit se v mnohem větší konkurencí než doposud.

Devatenáctka začíná nový soutěžní ročník již nyní v sobotu v Hradci Králové. Kompletní rozpis NALEZNETE ZDE.