Švimberský: Soudržnost je naší devizou

Trenér dorostenecké kategorie U17 zhodnotil podzimní část sezony.

Švimberský: Soudržnost je naší devizou

Mladší dorostenci se nacházejí po podzimní části na sedmém místě, na svém kontě mají vyrovnanou bilanci 5 výher, 6 remíz a 4 porážek. Čtyři remízové zápasy dovedli hráči v pokutovém rozstřelu taktéž k vítězství. V jednom utkání navíc rozhodla až 12. série pokutových kopů. Skončenou podzimní část sezony zhodnotil pro oficiální stránky trenér Jan Švimberský.

Jak probíhal podzim?
Úvod podzimní části byl spíše rozpačitý a to se projevovalo na výsledcích i předváděné hře. Kluci se adaptovali na nové požadavky, které na ně klademe s celým realizačním týmem, proto i výsledkově to bylo jako na horské dráze. Pak jsme si vybrali trochu slabší období v prostřední části podzimu, kde jsme prohráli čtyřikrát za sebou, ale řekl bych, že právě tady se projevil charakter tohoto mužstva, kdy se kluci semkli, tvrdě pracovali a prohráli jsme jenom ve Frýdku, takže ten konec podzimu nám naopak vyšel velmi dobře.

Na který zápas vzpomínáš rád a na který bys naopak hned rád zapomněl?
Nejraději vzpomínám na utkání s Olomoucí, tam kluci předvedli vynikající výkon, který splňoval vše, co po nich vyžadujeme a prokázali v něm i jistou dávku vyzrálosti. Zápas, který mě osobně dlouho budil ze sna, byl ten v Teplicích (prohra 1:5, 6. kolo, pozn. red.). Tam jsem měl pocit, že jsem ve zlém snu. V Teplicích nám nevyšlo vůbec nic. Byl to začátek i té zmiňované série porážek.

Hned v šesti zápasech došlo na pokutové kopy. A co bláznivý výsledek s Pardubicemi?
Šlo o poměrně vyrovnaná utkání ve kterých jsme měli více či méně štěstí. Třeba v utkání s Mladou Boleslaví jsme měli toho štěstí až nad míru a povedlo se nám pak pokutové kopy zvládnout, ale na druhou stranu ve Frýdku jsme si určitě nezasloužili na pokutové kopy prohrát, tam se to štěstí přitočilo zase na stranu soupeře. S Pardubicemi asi myslíš tu téměř nekonečnou sérii (smích). Zažil jsem toho ve fotbale celkem dost, ale končit penaltový rozstřel až ve 12. sérii, to bylo poprvé. Přišlo mi to téměř nekonečné, ale byl jsem rád, že to kluci zvládli.

Kde jsou silné a slabé stránky týmu?
Jednoznačně silnými stránkami tohoto týmu jsou celková soudržnost, týmové nasazení a bojovnost. To bylo velmi dobře viditelné zejména v závěru podzimní části. Slabiny vidím v koncentraci a v podcenění důležitosti určitých zápasů, kde dochází následně i k podcenění kvality soupeře, což se nám několikrát v průběhu podzimu zle vymstilo.

Kdo patřil na podzim k lídrům týmu?
To je hodně těžká otázka. Říkal jsem, že velkou předností je týmové nasazení a týmový výkon, ale pokud bych měl vybrat někoho konkrétního, tak určitě bych vyzdvihl Míru Hejdu, který nás v mnoha utkáních podržel skvělými zákroky a dál Michal Vaněk, který podával stabilní výkony v průběhu celého podzimu. Lukáš Musil a Patrik Turek, kteří jsou velcí bojovníci a zřídka něco vypustí. Nerad bych na někoho zapomněl, ale určitě k lídrům patří i Sváťa Plíšek, který je na hřišti i v šatně hodně znát v momentu, kdy je potřeba se zvednout.

Střed tabulky je hodně vyrovnaný. Na co má Bohemka, kde by se měla na konci soutěže nacházet?
Pravda! Bodové rozestupy nejsou tak velké. Stačí pár zaváhání a můžeme se v tabulce propadnout poměrně hluboko, ale funguje to i obráceně... Pár vydařených utkání a můžeme se nacházet na vyšších pozicích. Řekl bych, že naše současné postavení v tabulce je zcela zasloužené. V téhle kategorii je velmi důležitá také předváděná hra, takže jedna věc je bodový zisk a druhá věc je kvalita naší předváděné hry. Proto si myslím, že postavení v tabulce může být zavádějící. Samozřejmě se budeme snažit naše postavení v tabulce co nejvíce to půjde vylepšit, ale v první řadě musíme zůstat pokorní a noham a na zemi.

S týmy ze spodku tabulky odehrál tým výsledkově vyrovnané zápasy. Jak to vypadalo na hřišti?
Vyrovnaná utkání to určitě byla, ale řadu z těchto jsme z mého pohledu neodehráli zcela optimálně. Pokud chceme být v budoucnu úspěšní, tak bychom měli v těchto utkáních více dominovat. Neposouvají nás jen utkání s týmy ze špičky tabulky, ale právě utkání s týmy kolem nás nebo pod námi nás posouvají možná ještě o něco výše. Abych se vrátil k té otázce, tak musím říct, že to byla utkání, která neměla tolik fotbalové krásy a většinou se jednalo o dost nervózní utkání.

Jaké jsou plány do jarní části sezony?
Prioritou bude udržet kluky pohromadě, jak už jsem několikrát zmínil, tak tenhle tým to má postavené na soudržnosti a týmovém projevu. Musíme dál pracovat na věcech, které jsme si nastolili v létě a posouvat je dál a dál. Nemůžeme usnout na vavřínech. Na jaře na nás budou všechna mužstva lépe nachystaná. S tím musíme počítat a neustále se zlepšovat, abychom mohli být v budoucnu úspěšní.

Výsledky kategorie U17 ZDE | Tabulka kategorie U17 ZDE