O Vršovice v Edenu

Klokani vyrazí na Slavii v neděli. 

O Vršovice v Edenu

Po úspěšném vstupu do jarní části HET ligy čeká Klokany další těžká prověrka. Zelenobílí zajíždí na stadion svého nejbližšího rivala, pražské Slavie. Historická bilance zvýhodňuje právě domácí Sešívané v poměru 16 - 10 - 5. Nutno podotknout, že Bohemka v Edenu již tři zápasy neprohrála a z posledních sedmi zápasů nebodovala jen jednou. Slavia oproti Klokanům první jarní utkání nezvládla, když padla v Jihlavě (0:1).

Zimní přestupové období bylo ve Slavii tradičně atraktivní a změny se týkaly i realizačního týmu. Dosavadního hlavního trenéra Jaroslava Šilhavého nahradil spolu se svými spolupracovníky Jindřich Trpišovský, který byl doposud koučem libereckých fotbalistů. Nebyl ovšem jediným příchozím z Podještědí. Pozici brankáře posílil Ondřej Kolář, který se během podzimu dostal do dobré formy a svými výkony si řekl o novou výzvu. Do obranných řad přišel Ondřej Kúdela, který zamířil do Edenu rovněž z Liberce. Z francouzského Montpellier HSC získala Slavia stopera Lukáše Pokorného, který shodou okolností do Francie odešel také z Liberce. Hostování v Jablonci skončilo Stanislavu Teclovi a známý forvard bojuje o místo v sestavě Slavie. Ruslan Mingazov se také po hostování v Mladé Boleslavi vrátil mezi Sešívané.

SK Slavia Praha - Bohemians Praha 1905 1:1 (1:1)
SK Slavia Praha - Bohemians Praha 1905 1:1 (1:1)
Několik hráčů muselo kabinu červenobílých opustit. Gólman Jan Laštůvka přestoupil do Baníku Ostrava. Hostování v Bohemians ukončil předčasně Jan Kuchta, ale obratem byl zapůjčen do druholigového Žižkova. Halil Altintop odešel do německého Kaiserslauternu. Ruslan Rotaň zamířil na Ukrajinu do Dynama Kyjev.

Trenér Bohemians Martin Hašek je s týmem připraven bojovat o další body proti přednímu celku ligy: "Slavia je jedním ze tří českých velkoklubů. V zimě proběhla jak trenérská, tak i hráčská výměna, což je ale v Edenu už běžné. Po těch přestupech se tam rozvířila energie a bude zase nějakou dobu trvat než si všechno sedne. My je máme už ve druhém jarním zápase. Stejně jako v ostatních zápasech budeme chtít podat výkon na hranici možností a věříme v zisk bodů."

Kouč Klokanů má na paměti silné stránky červenobílých: " Když se řekne Slavia, tak se mi hned vybaví silové schopnosti všech hráčů. Mají tam pak i individuálně silné hráče, disponují šířkou a kvalitou kádru, pěkným stadionem, tréninkovými možnostmi a vším, co velký peněžitý kapitál umožňuje. Kdybych je měl porovnat třeba se Spartou, tak ta má ve svém týmu menší hráče, kteří jsou silní v kombinaci."

V sestavě pražské Slavie dostal příležitost mladý Pavel Bucha, který není pro lodivoda Zelenobílých nikým neznámým: "Pamatuji si ho od jeho deseti let. Kdysi hrál s mým mladším synem Filipem v nějakém výběru poslední zápas. Z těch dvaadvaceti hráčů na hřišti byli právě oni dva nejmenší, ale zároveň nejfotbalovější. Bucha je šikovným fotbalistou, kterých není v české lize tolik a nepřekvapuje mě, že dostává pod trenérem Trpišovským v lize prostor na hřišti."

V základní jedenáctce Klokanů fanoušci určitě neuvidí Siima Lutse, který nemůže nastoupit kvůli karetnímu trestu: "Máme čtyři krajní záložníky. Z toho výčtu v zápase s Brnem hrál Reiter s Lutsem. Dále pak Vaníček se Záviškou. Po přípravě se dá říci, že Bartek je spíše obráncem, ale na levé straně záložní řady v minulosti také nastupoval. Může tam nastoupit i on. Tento post nám v tuto chvíli starosti nedělá."

Na stadionu v Edenu se očekává početná návštěva: "Bude velký mráz. Těší mě ale, že přijde hodně lidí. Když si lidi lístek koupili, tak se dá předpokládat jejich přítomnost v hledišti. Někoho ale může mráz odradit a radši zůstane doma než jít večer do mrazu na fotbal. Tentokrát nastává nový moment. Slavia se nachází v popředí tabulky, což nebylo ve všech zápasech zvykem. My jsme šestí a chceme se rvát o body. Na jaře v minulé sezóně jsme byli bez šance. Pak jsme s nimi hráli na podzim hned ve čtvrtém kole a bylo to už lepší. Jsem zvědavý, jak utkání dopadne."

Kouč Klokanů dodává, že i hráči dobře ví o atraktivitě utkání: "Uvědomují si, jaký zápas se hraje. Duel bude mít větší sledovanost než kdybychom hráli třeba v Karviné. Na hráčích pozoruji, že dobře trénují a jsou koncentrovaní. Když jsme se vrátili z Turecka, tak jsme si zvykali na změnu času a podmínek. V generálce jsme viděli průměrné i podprůměrné výkony. Utkání s Brnem jsem ale podle mě zvládli velmi dobře a to nám dodalo dobrou náladu."

Za hráčskou kabinu promluvil obránce Lukáš Hůlka: "Bez ohledu na fakt, jestli někdo do Slavie přišel či odešel. Ať už mají povedené nebo horší období, tak pořád je to Slavia, která má své jméno i renomé. Nechci říci, že je to speciálnější zápas, ale hráč se tam potýká s větší kvalitou než u jiných soupeřů. Oproti Brnu nás čeká náročnější zápas a pokud uspějeme, tak budou pocity ještě více sladší. Všichni sledují hráčské i trenérské pohyby. Jejich hráči mají velká jména bude super šance se poměřit s nejlepšími.

SK Slavia Praha - Bohemians Praha 1905 1:1 (1:1)
SK Slavia Praha - Bohemians Praha 1905 1:1 (1:1)
Vršovické derby je na programu v neděli a začátek utkání je stanoven na 18. hodinu. Živě ho bude opět přenášet O2 TV Sport. Jako hlavní rozhodčí byl delegován Zbyněk Proske. Asistovat mu bude Jiří Moláček a Martin Wilczek. Čtvrtým sudím bude pak Ondřej Berka. Na stránkách Bohemians přinese textový online. Po zápase také reportáž a videorozhovory. O dění na hřišti budeme během zápasu informovat na Facebooku, Twitteru a Instagramu. Sdílejte s námi své zážitky z utkání a na sociálích sítích ke svým příspěvkům připište hashtag #SLABOH nebo nás přímo označte. Fanoušci se na zápas chystají společným pochodem. Více informací v článku ZDE..