Špičkový odborník přednášel ve Fotbalové akademii

Fotbalová akademie Bohemians pozvala do Velvar Antonína Baráka.

Špičkový odborník přednášel ve Fotbalové akademii

Pozvání Fotbalové akademie Bohemians Praha 1905 - Velvary přijal náš špičkový odborník pro práci s mládeží Antonín Barák. Ten pracuje 25 let s dětmi a mládeží a to zejména v Příbrami, ale i s mládežnickými reprezentanty. Jeho rukama prošla desítka prvoligových hráčů. Někteří z nich se prosadili i v zahraničí, jen namátkou: Václav Černý, Antonín Barák ml., Dominik Mašek, Aleš Matějů – to jsou všechno odchovanci Tondy Baráka. Poutavé přednášky se zúčastnili nejen trenéři naší fotbalové akademie, ale trenéři ze širokého okolí. Antonín Barák je uznávaný trenér i v zahraničí a podělil se s námi o nejmodernější poznatky.

Bylo velmi potěšitelné od trenérské autority slyšet zásady, které kopírují pravidla naší akademie. „Děti musíte chytit u srdíčka – emocí, zážitkem, musí je sport bavit. V přípravkách ať si hrají, nestavte trénink na drilu a technikách, ale hrajte s míčem hry a hlavně fotbal. U těchto dětí není důležité vyhrát turnaj nebo zápas a tomu podřídit vše. Chtějte samozřejmě vyhrávat, ale sledujte vývoj malého hráče,“ vysvětloval Antonín Barák ostatním trenérům. "S dětmi pracujte na procesu učení a to je dlouhodobý proces. Děti přiměřeně oceňujte, dívejte se na fotbal jejich očima. Vytvářejte pro děti podmínky a prostředí, kde jim bude dobře. Je důležitá týmová spolupráce trenérů a dalších odborníků – fyzioterapeut, kondiční trenér, lékař. Důležitá je spolupráce se školou a celková formace dětí. Je dobré, když můžeme ovlivňovat i sportování ve škole,“ dodává Tonda Barák.

Antonín Barák stojí za úspěšnou sportovní školou v Příbrami – ZŠ Březové Hory. Naše velvarská škola jde přesně ve stopách příbramské, dnes už legendární sportovní školy. Přednáška měla ještě jeden rozměr – byla i pro trenéry okolních fotbalových klubů. I toto je poslání fotbalové akademie – šířit zásady práce s dětmi i mimo akademii. Tonda Barák slíbil ještě do léta další návštěvu naší akademie, tentokrát i s praktickými ukázkami na hřišti. Děkujeme panu řediteli ZŠ Velvary Doškovi, že tato jedinečná přednáška mohla proběhnout v největší posluchárně na základní škole.