Chceme utnout jabloneckou sérii

Klokani vyráží v sobotu na hřiště nejlepšího týmu jara.

Chceme utnout jabloneckou sérii

Po reprezentační přestávce, kterou Klokani vyplnili přípravným zápasem s Olympií (5:1) opět pokračuje HET liga. Bohemku čeká nejlepší tým jarní části, jimž je Jablonec, neboť vyhrál všech pět jarních mistrovských utkání. Navíc ještě navrch přidal postup do semifinále MOL Cupu, když doma porazil Slovácko (2:1). Vzájemné statistiky sice v poměru 17 - 7 - 5 favorizují Jablonec, ale Zelenobílí nedají svou kůži lacino. Navíc mají Severočechům co vracet, protože Jablonec je v aktuálním ligovém ročníku jediným týmem, který dokázal zvítězit v Ďolíčku. Klokani už dokázali na Střelnici několikrát překvapit a v posledních čtyřech zápasech si hned třikrát nějaký bod odvezli.

Jablonci se během zimní přestávky podařilo udržet kostru týmu, ale ač nejdříve šlo hlavně o odchody na hostování, tak jabloneckou kabinu opustili i dva góloví forvardi. Jedním z nich je Stanislav Tecl, který se vrátil z hostování zpět do Slavie. Tím druhým pak Jaroslav Mihálik, jež zamířil do nizozemského Alkmaaru. Kariéru ukončil obránce Marek Kysela. Na hostování do Jihlavy odešel brankář Roman Valeš. Sbírat zkušenosti do druholigového Varnsdorfu se vydal vytáhlý stoper Martin Kouřil.

FK Jablonec - Bohemians Praha 1905 0:0
FK Jablonec - Bohemians Praha 1905 0:0
Kádr Severočechů ale posílilo několik zajímavých hráčů. Z Mladé Boleslavi přestoupil Jan Chramosta. Tým jihlavské Vysočiny opustil Jan Hanuš a zamířil do Jablonce. Hostování v Karviné skončilo obránci Davidu Lischkovi, který se po svém příchodu zabydlel v základní sestavě a svým gólem rozhodl o výhře na hřišti Dukly (1:0).

Trenér Martin Hašek neztrácí odhodlání a chce spolu se svým mužstvem přetrhnout vítěznou šňůru Jablonce: "Aktuálně nás čeká soupeř s nejlepší formou v sezoně, protože vyhrál šest soutěžních zápasů, pět v lize a jeden v poháru. Všechny pozice mají kvalitně obsazené. Pro nás je výzva utnout jejich sérii. Těžko vyjmenovat nějaké přednosti, neboť jsou opravdu ve velké formě. Nejenom, že nedostávají góly, ale jsou schopni udržet míč, vyhrávat souboje, připravovat si šance a proměňovat je. Jsou nebezpeční od obou útočníků i z obou krajů, ze standardních situací. Formu má celé mužstvo. Aby tým vyhrál takovým způsobem šest zápasů, tak na to nestačí dva, tři lidi. Formu musí mít všichni, a oni mají stabilizovanou výkonnost na vysoké úrovni. Pro jejich hru je důležitý Trávník, oba útočníci a oba kraje."

Jablonec v létě provedl možná až nečekanou změnu na postu hlavního trenéra: "Podle mě má Jablonec kádr za spoustu milionů. Je potřeba si uvědomit, že každý hráč z mužstva přišel za velké peníze. Mají neporovnatelné platové možnosti oproti Bohemce. Pokud se nepletu, tak po podzimu byli za námi. Trenérská výměna mě až tolik nepřekvapila, protože ambice byly asi větší, než na střed tabulky, kde se po podzimu Jablonec nacházel. Teď se jim daří, což asi nikdo nečekal, možná že ani oni sami ne."

Přípravné utkání s Olympií nedohrál stoper Daniel Krch: "Dan se při vstřelené brance proti Olympii střetl s brankářem, měl rozpárané koleno. Rána je hluboká, nemůže trénovat, neboť má koleno nateklé. S funkčností kolena by neměl být žádný problém. Takže až mu vyndají štichy, tak by se měl normálně zapojit do tréninku."

V sobotu se střetnou dva týmy s dobrou defenzivou, ve kterém může rozhodnout první gól. Kouč Klokanů ale nechává takové polemiky otevřené: "Oba týmy momentálně góly nedostávají. Nabízí se situace, že když někdo dá branku, tak si tím hodně pomůže. Ale to platí obecně. Když se podíváme na statistiku, tak jak vysoké je procento vítězných zápasů, když dáte první gól. Mnohem nižší procento je, pokud branku obdržíte. Možná, že teď to bude platit ještě více, protože se setkávají mužstva s dobrou defenzivou. Jablonec má samozřejmě i výhodu, že oproti nám dává více gólů. První gól bude velmi důležitý, ale nikdy nebudu před zápasem říkat, že rozhodne. Je to sport a nikdy nevíte, co se v utkání stane. Pokud dáme první branku my, tak budeme rádi, ale zároveň budeme i nadále ve střehu. Když ji dostaneme, tak rozhodně nebudeme skládat zbraně."

Bohemians vyrazí do Jablonce s touhou oplatit Jablonci podzimní porážku: "Troufnu si říct, že v tom podzimním utkání k nám fotbaloví bohové nebyli nakloněni, protože jsme v žádném případě nebyli horším týmem. Jablonec skóroval z jedné pološance, ale jinak si nevytvořil vůbec nic. My Hráli v první půli velmi dobře, ba až výborně, ale nic jsme neproměnili. Ve druhém poločase se nám nepodařilo odpovědět na branku Jablonce. Navíc nám pár hráčů i kondičně odešlo, protože jsme v té době na tom nebyli tak dobře, jako dnes. Neměli jsme vůbec zbraně ke zvrácení výsledku. Nicméně jsem přesvědčen, že vítězství bylo pro Jablonec šťastné. Soupeře se stejně jako žádného jiného nebojíme a pojede tam i s vědomím, že jim máme za podzim co vracet."

FK Jablonec - Bohemians Praha 1905 0:0
FK Jablonec - Bohemians Praha 1905 0:0
Klokani první dva venkovní zápasy prohráli shodně 0:1. Záložník Rudolf Reiter vidí jasný plán, jak konečně odvézt body i ze hřiště soupeře: " Musíme dát konečně venku gól a vyhrát, hrát stejně jako na domácím stadionu. Nechceme rozdělovat utkání na domácí a venkovní. Oni mají teď také docela formu, takže si to s nimi na férovku rozdáme."

Jan Záviška má o důležitém momentu, který by mohl střetnutí rozhodnou jasno: "Čeká nás náročné, běhavé utkání. Jablonec je těžký soupeř, ale podle mě bychom je mohli hodně potrápit. Každý zápas se dá vyhrát, vždy se začíná za stavu nula nula. Řekl bych, že rozhodující bude i první gól. Komu se ho podaří vstřelit, tak bude mít mnohem větší šanci se po konečném hvizdu radovat z výhry."

Utkání začíná na jablonecké Střelnici s úderem sobotní 15. hodiny. Živě zápas nevysílá žádná televizní stanice. Hlavním rozhodčím bude Jan Machálek. K dispozici bude mít asistenty Jaroslava Kubra a Michala Pfeifera. Funkce čtvrtého sudího připadla Vojtěchu Severýnovi. Na Virtuálním Ďolíčku poběží textový online. Po zápase na webu shrneme nejdůležitější momenty utkání v reportáži a ohlasy hráčů přinese Bohemka TV. Na Facebooku, Twitteru a Instagramu budeme informovat o průběžném dění na hřišti. Pokud se ovšem sami vypravíte do Jablonce, tak nám dejte vědět prostřednictvím sociálních sítí. Označte nás u svých příspěvků nebo jednoduše připište hashtag #JABBOH. K cestě do Jablonce můžete využít i linkovou dopravu. Z autobusového nádraží na Černém Mostě odjíždí linka 530190 58 ve 13:00. Na jablonecké autobusové nádraží dorazí autobus ve 14:09. Na stadion je to poté dvacet minut chůzí. Zpáteční autobus jede opět z autobusového nádraží v Jablonci v 19:00. Na Černý Most dorazí ve 20:09. Lístek do sektoru Bohemky stojí 100 Kč.