Hašek: Dali jsme nádherné branky

Trenéři Pavel Vrba a Martin Hašek hodnotí nedělní utkání.

Hašek: Dali jsme nádherné branky

Nejdříve přišel zhodnotit utkání rozmrzelý kouč hostů Pavel Vrba.

"Náš výkon byl špatný a Bohemka vyhrála zaslouženě. Z naší strany to byl propadák, naše defenziva hrála na úrovni krajského přeboru, kdežto Bohemka měla úroveň ligového mančaftu. Domácí byli důrazní, lepší a my se v kombinační hře dopustili spousty nepřesností, čehož Bohemka využívala. Hruška chytal dobře v Ostravě, takže jsme mu opět dali důvěru. On patří momentálně k těm hráčům, na které se můžeme spolehnout. O nějaké spolupráci hráčů nemá vůbec smysl hovořit, co se týče první půle," vyjmenovával příčiny nedbalého výkonu Plzně.

Kouč Viktorie natvrdo přiznal, že byla Bohemka kvalitnějším mužstvem: "Podzim nám vyšel mimořádně a všichni asi víte, že jsme měli štěstí. Nemůžu říct, že jsme dneska neměli štěstí, protože Bohemka vyhrála zaslouženě. Zápas byl o kvalitě, kterou měli domácí jednoznačně na své straně. Čermáka jsme nestáhli kvůli výkonu, ale prohrávali jsme 1:4 a přešli jsme do systému se dvěma klasickými útočníky. Výsledek byl už po půlhodině tragický, takže podpořit útočnou fázi bylo potřeba. Každá ztráta je komplikace u každého týmu. Když se bavíte o nějakých věcech, najednou jeden útočník vás rozstřílí, uhraje silově. Z toho jsem byl překvapený, neboť hráči, kteří by souboje měli zvládat, tak je nezvládli. Je nepříjemné sledovat takové počínání hráčů."

Poté přišel zhodnotit utkání výrazně spokojenější trenér domácích Martin Hašek.

Bohemians Praha 1905 - FC Viktoria Plzeň 5:2 (4:2)
Bohemians Praha 1905 - FC Viktoria Plzeň 5:2 (4:2)
"Do utkání jsme šli se zdravým sebevědomím, ale i s vědomím, že doma jsme ve všech jarních domácích zápasech podali minimálně dobrý výkon. Věřili jsme, že když budeme pokračovat v nastoleném trendu, tak můžeme Plzeň zle potrápit. Nevěděli jsme ovšem, jestli se nám podaří takový výkon podat. V těch venkovních zápasech jsme se takovým způsobem ani jednou na jaře neprezentovali. Udělali jsme změnu před utkáním. Zdálo se nám, že jsou hráči na tom dobře běžecky den před zápasem, ale v den střetnutí už nikoliv. Trochu jsme přitlačili na tréninku. Trénujeme hodně, ale teď jsme trénovali ještě více. V sobotu hráči říkali, že u nich únava ještě doznívá. Načasovali jsme to tedy dobře (smích). Vstřelili jsme krásné branky, ale byli jsme mimořádně efektivní. Hlasatel hlásil naší vstřelenou branku a během toho Plzeň snižovala," začal s úvahami před samotným zápasem.

Vítězství si cenil a chválil své svěřence: "Jednotliví hráči podali velmi dobré výkony. Nikdo nám neodpadal ani kondičně, takže jsme střídali až v samém závěru. Jsme šťastní, je to náš první velký úspěch. Porazili jsme někoho z absolutní špičky českého fotbalu. Dali jsme pět gólů, v kabině i "bohemácké obci" je stav euforie, nadšení a radosti. Ačkoliv počet vstřelených branek nevypovídá, tak jsem přesvědčen, že se snažíme a hrajeme ofenzivní fotbal. Gólů dáváme málo, ale tentokrát jsme byli nadstandardně efektivní."

"Benjamin se v podstatě na tréninku trefuje pravou, levou nohou, ale i hlavou. Dal krásný gól, ale nemůžu říct, že pokud takhle dostane míč, tak to pokaždé takto trefí. Není ale náhoda, že se trefí takovým způsobem, protože on ten granát v noze má. Dostane se do situace, umí si ji načasovat. Je v nějakém postavení vůči míči i brance, to nejsou náhody. Je to špičkový útočník. Na jiných tiskových konferencích jsem říkal, že podle mě má největší potenciál ze všech hráčů v české lize. Možná jste to viděli v tomto zápase i vy. Pořád si troufnu říct, že může hrát lépe. Až bude mít více tréninků v řadě, odehraných zápasů, bude lépe připraven. Představte si, kam to až může dotáhnout. Má větší potenciál oproti Wilfriedovi. Je pohyblivější, rychlejší i tahový. Bony by se v životě neotočil na půlce s míčem a neutekl by obraně. Bony byl ve vápně schopný v soubojích, ale Benjamin si umí zakrýt míč a padesátimetrovým sprintem přesprintovat tři hráče, kteří běží bez míče. Ještě bude mít navíc jednoho hráče na zádech. Druhá věc je, jak dokáže potenciál naplnit. Bony měl tak srovnanou hlavu, že vytěžil maximum a hrál za Manchester City," porovnal forvarda Klokanů s bývalým objevem české ligy.