Klokan proti Ježkovi v Ďolíčku

Bohemka bude čelit týmu hrající o ligové bytí. 

Klokan proti Ježkovi v Ďolíčku

Fotbalová HET liga se neúprosně blíží ke svému konci a kluby kalkulují, jak se jim podařilo naplnit předsezónní utajované cíle. Klokani se již několik kol koukají hlavně nad sebe a drží si sedmé místo s dvoubodovým náskokem na Teplice. Do Ďolíčku dorazí v sobotu tým Vysočiny Jihlava, která byla sice po podzimu pasována mezi hlavní kandidáty na sestup z nejvyšší soutěže, ale startem jarní části vytřeli jihlavští fotbalové veřejnosti zrak. Vysočina vlétla do jara jako uragán, když doma porazila Slavii (1:0), následně zvítězila na půdě Plzně (1:0). Na svém stadionu poté pokořili i ambiciózní Teplice (3:1), poté se svěřenci trenéra Martina Svědíka představili na Julisce, kde porazili domácí pražskou Duklu 3:1. Následně přišly ale krušnější časy. V domácím zápase s Jabloncem nejenom, že Jihlava utrpěla čtyřgólový debakl (0:4), ale zranil se jí také nejlepší střelec Davis Ikaunieks. Po dvou zápasech ovšem naskočil jako střídající hráč proti Zlínu, aby v nastaveném čase zařídil svému týmu bod. Jihlava je pro Bohemians velmi oblíbeným soupeřem, neboť Zelenobílí jsou ve vzájemných zápasech neporazitelní a drží bilanci 6 - 3 - 0.

Po výsledkově nevydařeném podzimu přišla na Vysočině změna v realizačním týmu, když Ivana Kopeckého nahradil Martin Svědík. Kádr posílil stoper Petr Buchta, kterého fanoušci Bohemians moc dobře znají z působení v Ďolíčku. Z Mladé Boleslavi přestoupil šikovný Vladislav Levin. Posilu do defenzivy získala Jihlava z věhlasné Borussie Dortmund. Z tamní mládeže přišel levý krajní obránce Till Schumacher. Zvýšila se i konkurence v brance. Z Jablonce v Jihlavě hostuje Roman Valeš.

Bohemians Praha 1905 - FC Vysočina Jihlava 1:0 (1:0)
Bohemians Praha 1905 - FC Vysočina Jihlava 1:0 (1:0)
V zimní pauze ale několik hráčů tým opustilo, průvan nastal zejména v obranné řadě. Aktivní kariéru ukončil Antonín Rosa. Lukáš Kryštůfek přestoupil do Zbrojovky, která Jihlavě konkuruje v bitvě o udržení. Odešel i další obránce Jiří Krejčí, který je od zimy hráčem Slovácka. Odchod oznámila v době začátku jarní části i útočná opora Michael Rabušic, jež odešel do maďarského Szombathelyi Haladás. Do Ďolíčku putoval mladý záložník Jan Záviška, kterého již Zelenobílý tábor zná.

Kouč Klokanů Martin Hašek chce s mužstvem odčinit prohru v Ostravě: "Jihlava byla po podzimu asi nejžhavějším kandidátem na sestup. Pod novým trenérem Svědíkem udělali na začátku jara několik bodů, čímž se dostali z nejhoršího ven. V posledních zápasech ale už moc nebodovali a jsou jedním z těch týmů, kteří jsou bezprostředně ohroženi sestupem. Soupeř hraje o všechno. My jsme zaseklí ve středu tabulky. Těžko můžeme udělat nějaký významný posun směrem nahoru. Stejně tak bychom se neměli namočit do hry o sestup. Hrajeme ovšem na domácím stadionu, takže naším cílem je zvítězit. Tři body od nás očekávají i fanoušci, protože si zvykli, že na jaře doma vítězíme. Ani napočtvrté jsme jim neudělali radost na venkovním hřišti. Dá se říct, že jsme jasným favoritem, ale Jihlava má celou řadu kvalitních hráčů. Tím jak hraje o bytí a nebytí, tak nečekám jednoduchý zápas."

Mezi hlavní hrozby patří pochopitelně útočník Davis Ikaunieks: "Nebezpečná je především, když hraje Ikaunieks. Měli jsme o něj zájem, ale podobně jako celá řada jiných klubů jsme na něj nedosáhli. Na jaře ještě svoji výkonnost vyšperkoval a stal se jedním z nejnebezpečnějších hráčů. Takovým středobodem bude ho uhlídat. My chceme hrát svoji hru, vnutit soupeři styl a jít za ziskem tří bodů. Vzhledem k tomu, kolik dává Ikaunieks gólů, tak se do určité míry dá mluvit o závislosti Jihlavy na Ikaunieksovi. Neznamená to ovšem, že když Ikaunieks nastoupí, tak musí jihlavští vyhrát. Není to Messi. I kdyby hrál Messi s Jihlavou, tak neznamená, že utkání vyhraje. V Bohemce si ho už nedovedu přestavit. Hráč bude mít určitě mnohem více nabídek. Moje zkušenost je taková, že když chce hráče Bohemka a nějaký další tým. Hráč skončí v tom jiném týmu, protože nejsme schopni nabídnout hráčům podmínky jako jiné kluby. Z mého pohledu je jeho příchod vyloučená věc."

Lodivod Zelenobílých se zahleděl i na start svého angažmá v Ďolíčku: "Do Bohemky jsem přišel před rokem plus týden k tomu a začínal jsem doma proti Jihlavě. V tu dobu byla Jihlava ohrožena sestupem, stejně jako my. Utkání jsme vyhráli a měli na Vysočinu sedm bodů náskok. Oni hned v dalším zápase porazili doma Spartu a nakonec se zachránila Bohemka i Jihlava. Zápas pro mě nebude vyloženě zvláštní, ale tahle vzpomínka se mi vybavila. Jsem rád, že po roce nejsme v pozici Jihlavy, která hraje znovu o sestup. Zatímco my jsme v klidném středu tabulky, za což jsem vděčný a vážím si toho."

Bohemians Praha 1905 - FC Vysočina Jihlava 1:0 (1:0)
Bohemians Praha 1905 - FC Vysočina Jihlava 1:0 (1:0)
Zápas se hraje na městském stadionu v Ďolíčku. Úvodní výkop je naplánován na sobotní 17. hodinu. Živě nebude střetnutí snímat žádná televizní stanice. Hlavním rozhodčím bude Zbyněk Proske. Na čarách mu budou k dispozici asistenti Jan Paták s Petrem Antoníčkem. Čtvrtým sudím bude Pavel Julínek. Sdílejte s námi vaše zážitky ze zápasu a připište k nim hashtag #BOHJIH. O nejzásadnějších momentech na hřišti budeme informovat na Facebooku, Twitteru a Instagramu. Na Virtuálním Ďolíčku ale poběží textový online, zde můžete sledovat průběh utkání minutu po minutě. Po skončení zápasu přineseme na webu reportáž a videorozhovory. Vstupenky budou v sobotu k dispozici na pokladnách stadionu ve dvou tradičních cenových skupinách za 150 Kč a 230 Kč.

Bohemka TV