Zelenobílý národ se vrací na Andrův stadion

Výjezd roku a touha poprvé vyhrát v Olomouci, toť aktuální plán všech Klokanů.

Zelenobílý národ se vrací na Andrův stadion

Klokani konečně ukořistili první jarní bod ze hřiště soupeře a další výzva je čeká hned o týden později. Po duelu ve Zlíně, kde si Bohemka udržela díky získanému bodu odstup od celků od devátého místa směrem ke spodku tabulky vyrazí svěřenci trenéra Martina Haška na stadion Olomouce. Sigma je jediným celkem, který doma doposud ani jednou neprohrál. Před minulým kolem se mohli domácí neporazitelností chlubit i Teplice, ale právě Olomouc se po výhře (2:1) na Stínadlech osamostatnila v této statistice. Sigma patří k jednomu z největších překvapení ligy a aktuálně drží pozici zaručující účast v předkole Evropské ligy. Zelenobílí budou mimo jiné usilovat i o první tři body z Androva stadionu, neboť v dosavadní porci zápasů s Olomoucí prohráli jedenáctkrát, dvanáctkrát se body dělily a čtyřikrát slavili vítězství. Kvarteto vítězství dosáhli hráči Bohemians vždy na domácím stadionu.

V kádru Olomouce během zimy příliš změn neproběhlo, ale fotbalová veřejnost byla svědkem jedné výrazné výměny. Z úspěšné základní sestavy trenéra Václava Jílka odešel forvard Chorý, který zamířil do Plzně. Mladý útočník Zdeněk Linhart se vrátil z hostování zpět do Slavie. Sbírat zkušenosti do Karviné zamířil v rámci hostování Jan Štěrba. Václav Vašíček byl zapůjčen druholigovému Znojmu.

SK Sigma Olomouc - Bohemians Praha 1905 2:2 (0:1)
SK Sigma Olomouc - Bohemians Praha 1905 2:2 (0:1)
Olomouc ovšem dlouho bez útočníka dlouho nezůstala. Plzeň ji na oplátku za Chorého půjčila na hostování českou nejvyšší soutěží prozkoušeného Jakuba Řezníčka. Z hostování v polském klubu GKS Katowice se vrátil Jakub Yunis.

Trenér Martin Hašek vnímá sobotní duel jako velkou výzvu: "Olomouc se nachází na pozicích zaručující Evropskou ligu a má i šanci se probojovat do Ligy mistrů. Do utkání půjdou s velkou motivací. My se chceme udržet na sedmém místě, což by pro nás byl velký úspěch. Případné vítězství v Olomouci by pro nás bylo ohromnou výzvou. Základní předností Olomouce je kvalitní trenér a tým, který je dlouho pospolu a má zažitý herní systém. Navíc hrají ve stejné základní sestavě, čímž se vytvářejí automatismy i součinnosti. Trenér Jílek umí vykonávat své řemeslo a má v něm sílu. Vynikající je stoper Jemelka, v brance pak Buchta. Celá záložní řada je velmi důležitá. Pokud bych měl jednoho hráče vybrat, tak je to Plšek. Umí se orientovat v pokutovém území a dokáže proměňovat šance v branky."

Sigmě se navíc vrací na lavičku po dvouzápasovém trestu trenér Václav Jílek: "Sice v utkání trenér nekoučuje ten tým, ale přípravu na zápas dělá stejně on. Záleží také na tom, jaký zápas se hraje. Jestli nastoupíte před fantastickou kulisu, tak ten trenér stejně není slyšet. Sice se to dá považovat jako ztráta, ale leckdy je to pro tým výhodnější. Podle mě je ale lepší, když je trenér na lavičce."

Do zápasu určitě nezasáhne stoper Michal Šmíd, který dostal ve Zlíně čtvrtou žlutou kartu a alternativ se příliš mnoho nenabízí: "Michal by v sestavě stejně nebyl, i kdyby tu čtvrtou žlutou nedostal. Nepočítali jsme s ním pro tento zápas. Pokud by tu žlutou nedostal ve Zlíně, ale až v Olomouci, tak nemůže hrát proti Boleslavi. Z Mladé Boleslavi u nás hostuje Hůlka a je ho start v utkání je vyloučený. Navíc Daniel Krch trénuje individuálně, takže i on je mimo. Nakonec by nám zůstal pro domácí zápas s Boleslaví do středu obrany pouze Bederka. Těch možností, jak poskládat stoperskou dvojici pro utkání v Olomouci tedy moc není.

Zápas začíná v sobotu na Andrově stadionu v 16:15. V přímém přenosu ho bude vysílat veřejnoprávní stanice ČT sport. Jako hlavní rozhodčí dostal utkání na starost Petr Ardeleanu. K němu se připojí i asistenti Jakub Hrabovský a Petr Blažej. Oba dva rozhodčí na pomezí obsadili postranní lajny i při podzimním měření sil obou celků v Ďolíčku (1:1). Na Virtuálním Ďolíčku bude k dispozici textový online. Po zápase nejdůležitější momenty shrneme v reportáži. Žijte s námi i na sociálních sítích. Ke svým příspěvkům připište hashtag #OLOBOH. Pro fanoušky Bohemians se jedná i o poslední vlakový výjezd této sezony. Příznivci Klokanů mají na Hlavním nádraží v Praze sraz v 10:45. Vlak Ex 127 Bečva odjíždí v 11:24. Sraz všech fanatiků bude pod eskalátory u Billy uvnitř Hlavního nádraží. Příjezd do města dějiště utkání je ve 13:52. Pro cestu zpět vybrali fanoušci spoj Ex 112 Porta Moravica, který odjíždí z Olomouce v 19:18 a do Prahy by měl přijet ve 21:36. Jízdenka do vlaku na cestu tam i zpět se počítá na 340 Kč/osoba. K tomu lístek do sektoru Bohemians, který stojí 150 Kč.