Hašek: Úspěch přinesl presink

Trenéři Martin Hašek a Václav Jílek hodnotí sobotní utkání.

Hašek: Úspěch přinesl presink

Nejprve předstoupil před novináře hostující trenér Martin Hašek.

"Zápas se mi hodnotí dobře i těžce. Z té kladné stránky proto, že jsme podali nadprůměrný výkon, asi i vůbec nejlepší na hřišti soupeře v rámci jarní části. Navíc nás čekal velmi těžký soupeř, který hraje o Ligu mistrů. Ta méně pozitivní stránka je, že jsem zklamaný z výsledku. Podle mě se hrál zápas, jež měl dopadnout pro nás tříbodovým ziskem. Nevyhráli jsme, protože se nám nepovedlo přidat druhou branku, ale příležitostí jsme si vypracovali dostatek. Dvakrát jsme trefili tyč, pak na brankové čáře jsme zachránili sami Olomouc od inkasovaného gólu. Byla tam ještě celá řada nekvalitně vyřešených brejkových situacích. Na samém konci zápasu jsme se ještě mohli obávat o úplnou ztrátu bodu, když se hrálo nahoru dolů. Utkání nám sedlo i běžecky. Už ve čtvrté minutě jsem o tom říkal mému asistentovi Daliboru Slezákovi, že jsme jak vosy a je nás všude plno," rozdělil své hodnocení na dvě roviny.

Do éteru pustil i plán, jak chtěl Sigmě nabourat její účinnou hru: "Když Olomouc překoná první dva útočníky, tak je velmi nebezpečná. Pak se ty útoky zastavují až v pokutovém území, čemuž jsme chtěli zabránit. Hráli jsme hodně vysoko, až na pár jednotlivých situací jsme právě presinkem byli úspěšní. Olomouc pak hrála něco jiného, než to v čem je silná. Šli do rizika, delšího přidržení míče, nesnadné přihrávky, z čehož jsme profitovali. Podnikali jsme protiútoky, které byly pro nás výhodné. Sigma se nestačila zformovat do dobrého defenzivního postavení, z čehož pramenil ten vlastní gól, ale i většina těch šancí. Bylo jasně vidět, že když jsme plnili plán, tak Sigma nebyla nebezpečná."

SK Sigma Olomouc - Bohemians Praha 1905 1:1 (0:1)
SK Sigma Olomouc - Bohemians Praha 1905 1:1 (0:1)
"Poprvé na brankové čáře zabránil gólu Martin Hašek. Nejdřív jsem si myslel, že to chytil gólman. Nevím jak se tam namotal, jestli to má nějaký rozumný důvod. Musím se na celou situaci znovu podívat, neboť z té dálky jsem to nemohl vidět. Benjamin Tetteh trefil tyč po kolmém prostrčení od Martina Haška, ale to bych mu nevyčítal. Chybělo mu deset až patnáct centimetrů. Do třetice opět Martin Hašek šel sám, dloubnul míč přes gólmana a byla to vnější tyč. Myslím, že v té situaci nabíhal spolu s Martinem ještě Tetteh a navzájem si překáželi. Brankář šel ven, tak už se koordinačně dostatečně nesrovnal, takže zakončoval v takovém lehkém rozhození. Za normálních okolností takové šance proměňuje. Pokud by dal gól, tak by bylo o osudu zápasu asi rozhodnuto," vyjmenovával šance svých svěřenců.

Po něm předstoupil před žurnalisty i domácí kouč Václav Jílek.

"Myslím, že jsme do utkání nevstoupili dobře. V takovém duchu se hrál celý první poločas. Přijel k nám výborně připravený soupeř, aktivní i agresivní. Vydrželo mu to po celý zápas. Navíc jsme z první nebezpečné situace Bohemky nešťastně inkasovali. S Klokany je to pak strašně složité, protože mužstvo má kvalitu, což ukázalo proti nám, ale i v předchozích zápasech. Byť jejich výkon nebyl podložen bodovým ziskem. Měli jsme štěstí při střele Tetteha, ale Řezníček mohl svojí šanci vyřešit lépe. Do druhé půle jsme přidali, trochu jsme sešlápli plyn. Podařilo se nám Bohemku zatlačit, byť neustále zůstávala v té aktivitě. Nepříjemně nám narušovala rozehrávku až do samého konce utkání. Naším cílem bylo malinko zjednodušit hru, nerozehrávat složitě," začal s chválou Klokanů, ale také se stoupajícím výkonem Sigmy.

Klokani udělali trenérovi Jílkovi trochu čáru přes rozpočet: "Máme před sebou dva venkovní zápasy. Mé myšlenky se ubírali k tomu, že bychom chtěli zvládnout doma Bohemku a minimálně bodovat ve Zlíně. Musíme to otočit. Bod máme s Bohemkou, tak je potřeba ve Zlíně vyhrát."

"Hráči mají v tomto určitou volnost. Jedná se o to, jestli se kope přímý kop z levé, či pravé strany. Jestli je to blízko k brance nebo dál. Tohle byla vyloženě situace pro střelce z větší vzdálenosti, což splňuje Lukáš Kalvach s Plškem a trefil to skvěle. Jsem rád, že jsme si pomohli standardní situací," prozradil rozhodování o exekuci přímých kopů.