Symbolický konec sezóny v derby se Spartou

Na závěr ligy přijede do Ďolíčku rival z Letné.

Symbolický konec sezóny v derby se Spartou

V průběhu jara se jedním z nejočekávanějších zápasů v jarní části stalo derby se Spartou, které bylo fanoušky netrpělivě vyhlíženo. Konečně však můžeme říci, že se toto utkání  nezadržitelně blíží. Ačkoli Klokani své postavení v tabulce už výrazně nezmění, tak stále mohou promluvit do bojů o evropské poháry. Sparta sice aktuálně drží čtvrté místo, ale pokud Bohemka svého soka porazí a Olomouc vyhraje doma nad  Mladou Boleslaví, tak Letenští půjdou do Evropské ligy až z páté pozice ligové tabulky.
Sparta neprožívá vydařenou sezónu, což se promítá hlavně v zápasech na hřištích soupeřů. Během jarní části navíc u týmu skončil italský trenér Andrea Stramaccioni, kterého nahradil Pavel Hapal. Pod jeho vedením se sestava Sparty ustálila, ale v Ďolíčku budou muset někteří hráči absentovat. Před dvěma týdny se zranil Václav Kadlec, pro kterého vinou zranění kolene již sezóna skončila. Čtvrtou žlutou kartu navíc v posledním utkání s Olomoucí obdržel Lukáš Štětina a Srdjan Plavšič, takže ani oni v Ďolíčku na trávník nevyběhnou.

Vzhledem k neúspěšnému podzimu došlo ve Spartě už během zimní přestávky ke zúžení kádru a někteří mladí hráči vyrazili na stáž do menších klubů. Mario Holek si prodloužil hostování v Dukle a do stejného klubu zamířil i Néstor Albiach. Filip Hašek hostuje v Českých Budějovicích. Georges Mandjeck vydržel na Letné jen půl roku, ale v lednu odešel zpět na hostování do Mét. Lukáš Mareček přestoupil do belgického Lokerenu. Vjačeslav Karavajev zamířil do nizozemského celku SBV Vitesse. Martin Dúbravka si vysloužil angažmá v anglickém Newcastlu United. Tomáš Wiesner byl zapůjčen do Liberce. Útočník Marc Janko přestoupil do Lugana. Rychlonohý Tiémoko Konaté odešel do Mladé Boleslavi.

Sparta - Bohemians 1:1 (1:0)
Sparta - Bohemians 1:1 (1:0)
Klub zrealizoval příchody několika velmi zajímavých hráčů. Ústřední postavou byl hlavně Nicolae Stanciu, který přestoupil z RSC Anderlecht. Dále pak záložník Guélor Kanga, jenž přišel ze srbské Crvene Zvezdy Bělehrad. Z ruského Krasnodaru na Letné hostuje Mihailo Ristič. Po vydařeném podzimu v Liberci si postupem času vydobyl místo v základní sestavě Jiří Kulhánek. Pozici brankářské jedničky zaujal okamžitě po svém příchodu Florin Niţă.

Pro trenéra Martina Haška bude zápas trochu speciální: "Určitě budu to utkání vnímat jinak. Ve Spartě jsem byl skutečně dlouho, jednak jako hráč, ale poté i v roli trenéra. Tým jsem vedl proti Spartě jen jednou. V prvním kole letošní sezóny, kdy jsme v samém závěru vyrovnali na 1:1. Navíc nastoupil i Tomáš Rosický a bylo to celé takové fotbalové. Doufám, že Ďolíček v atmosféře nezaostane za Letnou a pevně věřím v naše vítězství."

Pro Spartu skončí tímto zápasem i svízelná sezóna: "Sparta vstoupila do ligového ročníku s velkým očekáváním, výraznou obměnou hráčského kádru i realizačního týmu. Změny se postupem času ukázaly jako nešťastné. Celou sezónu vlastně Sparta něco honí a vytyčený titul se jí dohonit nakonec nepovedlo. Hrát ovšem nebude ani Ligu mistrů, nýbrž Evropskou ligu. Pokud by u nás prohrála a zároveň by Jablonec porazil Slovácko, tak ji ještě čekají nástrahy předkol."

Nejsilnější stránky ovšem Letenští zatím nevyužili: "Nepodařilo se jim využít největší přednosti, neprojevují je na hřišti. Jsou tam sice někteří hráči, kteří umí z lokální situace vytěžit gól nebo připravit šanci. Jde třeba o Stanciua, Kangu a Šurala. Stanciu si postaví míč a z přímého kopu trefí šibenici a je gól. Kanga napřáhne z dálky a dá gól. Šural si najednou najde míč v šestnáctce a vstřelí branku. Tímto Sparta získává body. Je to spíše díky individuálním výkonům jednotlivců, než jednomu týmovému. Nejsou všichni spolu sladěni. Chtějí kombinovat, protože pro soubojový fotbal nemají vhodné typy hráčů. Některé branky pramení z chyb soupeřů. Ale ty nevychází z toho, že by je hráči Sparty k nim donutili. Prostě najednou nastanou."

Za Klokany nebudou moci kvůli dohodě klubů naskočit do derby Reiter s Nečasem, kteří hostují v Ďolíčku právě ze Sparty: "Nějak si poradíme. Reiter hrál většinu sezóny v základu a Nečas nastupoval střídavě. Určitě bychom je využili, protože to jsou rychlostní typy. Předpokládám, že Sparta u nás bude chtít dominovat ve hře a vyhrát. Nás zdobí především rychlý přechod do útoku, který se dá realizovat s rychlými hráči. Navíc od zápasu v Olomouci má zdravotní patálie s kotníkem Záviška, což je třetí rychlý hráč, s nímž nemůžeme počítat. Bez tria těchto typů fotbalistů jsme omezeni."

Sparta - Bohemians 1:1 (1:0)
Sparta - Bohemians 1:1 (1:0)

Pražské derby se hraje v Ďolíčku v sobotu od 16 hodin. V přímém přenosu ho bude vysílat stanice O2 TV Sport. Hlavním rozhodčím bude Pavel Franěk. Trio sudích doplní asistenti Tomáš Mokrusch a Stanislav Pochylý.

Hlavním partnerem utkání je sázková kancelář FORTUNA.

Sdílejte s námi své zážitky z posledního utkání této úspěšné sezóny. Ke svým příspěvkům připisujte hashtag #BOHSPA a můžete se objevit i na oficiálních stránkách Bohemky. Během utkání bude k dispozici na Virtuálním Ďolíčku textový online přenos. Nejdůležitější momenty shrneme v reportáži. Nejzásadnější situace zápasu během jeho průběhu najdete na našem Instagramu, Twitteru a Facebooku.

Stadion otevře své brány tentokrát už ve 14:30, tedy 90 minut před utkáním. Během zápasu bude možné pořídit si permanentku na příští ligovou sezónu. Permice budou v prodeji od 14:30 do 19 hodin. Vzhledem k očekávanému velkému zájmu žádáme fanoušky, aby ve vlastním zájmu přišli pro permici co nejdříve po otevření stadionu, jinak jsou očekávány velké fronty.

Bohemka TV