Máme za sebou úspěšnou sezónu, chceme na ni navázat

Přečtěte si shrnutí sezóny z pohledu ředitele klubu Darka Jakubowicze.

Máme za sebou úspěšnou sezónu, chceme na ni navázat

Ligová sezóna sdatem 2017/18 je za námi a je tedy na místě zhodnotit uplynulý rok, již sto dvanáctý v historii Bohemians. Byla to jednoznačně podařená sezóna, z mnoha pohledů nejúspěšnější za posledních patnáct let.

Na prvním místě je třeba vyzdvihnout práci sportovního úseku. Konečné sedmé místo v ligové tabulce překonalo předsezónní cíle. Jako zlatý hřeb celého roku ční nezapomenutelné utkání smistrovskou Viktorií Plzeň, která v Ďolíčku dostala pověstného bůra a připsala si tak nejkrutější ligovou porážku v posledních mnoha letech. Je jen škoda, že se ve zbytku sezóny nepodařilo na tento výsledek již navázat a objevily se dokonce spekulace o řízeném vypouštění utkání, proti kterým se chci důrazně ohradit. Nikdo v Bohemce neprodává utkání a takové spekulace nejsou vůbec hodny jména našeho klubu! Je takové přísloví, že fotbalový mančaft není kapela, aby pořád někde vyhrával. Sport je sport, ne vždy se vše podaří. Právě v tom je ale i jeho kouzlo. Naši hráči si za své obětavé výkony takové podezření nezaslouží a za celý klub mohu prohlásit, že všichni máme svědomí čisté. Fanoušek, který si něco podobného myslí, nechápe o čem Bohemka vlastně je.

Čím dál více se projevuje výborná koncepční práce trenéra Martina Haška, který v průběhu jara v Bohemce podepsal dlouholetý kontrakt. Bohemka se vydala cestou vyhledávání mladých a hbitých talentů, realizační tým totiž vyznává fyzicky náročný fotbal plný nasazení, který musí potěšit oko diváka. Vždyť jména jako Reiter, Hůlka či Tetteh znalo před sezónou jen pár odborníků, dnes se však řadí mezi největší ligové talenty. To jen potvrzuje, že nastoupená cesta je správná a můžeme do příštích let hledět soptimismem a očekáváním, že v Ďolíčku budou vyrůstat další ligové hvězdy. Každý fanoušek Klokanů by chtěl někdy vidět svůj klub v pohárové Evropě a já věřím, že se na konci této nastoupené cesty všichni jednou společně dočkáme.

Vyjádřit pochvalu a velké poděkování chci i fanouškům. Jsme stále jediným českým klubem, který se může pyšnit akcionářským podílem fanouškovského subjektu. Družstvo fanoušků Bohemians přitom plní své povinnosti spolumajitele klubu vzorně a plně se podílí na řízení i financování Bohemky. Aktivní fans vedení Sektorem 1905 zase podporují výborně klub na domácích i venkovních utkáních. Oproti minulým letům se výrazně zlepšilo i chování fanoušků a koordinace aktivit sklubem, díky čemuž jsme za celou sezónu byli postiženi pokutou disciplinární komise jen jednou, a to navíc při venkovním utkání. Jen tak dál!

Bohemka však není jen fotbal, klub tížily po mnoho let další existenční potíže. V právě skončené sezóně se podařilo vyřešit dvě největší kauzy: stadion a konkurz.

Stadion v Ďolíčku je prostě legendou a Bohemka by bez něj nebyla tím, čím je. Letos na jaře jsme mohli společně oslavit konec dvou desetiletí, kdy panovala nejistota, zda klub bude moci napřesrok ve svém domově pokračovat. Ďolíček se stal městským stadionem a začátkem dubna před utkáním s Plzní mohl pražský radní Jan Wolf s náměstkyní primátorky Evou Kislingerovou provést první slavnostní výkop jako reprezentanti nového majitele stadionu – Hlavního města Prahy. Nyní je naším úkolem dohodnout se s Prahou na postupné rekonstrukci stadionu, jehož stav je v mnoha ohledech tristní. V příštích měsících a letech na tom budeme dál pracovat, Bohemka důstojný stadion potřebuje.

Již prakticky ukončena je i kauza třináctiletého konkursu FC Bohemians Praha. I přes neustávající průtahy osob, které bývalou akciovku ke krachu přivedly, jsou nyní všechny závazky srovnány. Do černé díry jménem konkurs a na zaplacení dluhů po bývalých majitelích nalili v posledních letech mnohamilionové částky všichni akcionáři Bohemky včetně Družstva fanoušků Bohemians. Všem za tuto oběť položenou na oltář záchrany vršovické fotbalové legendy patří obrovský dík. Někteří za tento boj zaplatili i cenu nejvyšší a klubová historie jim to nezapomene ani za sto let. Všichni čekáme na poslední formální úkon správce konkursní podstaty, kterým je sepsání konečného vyrovnání a ukončení konkursu. SKP byl již k tomuto kroku vyzván soudem, takže se tak bezpochyby v blízké době stane. Všichni potom budeme mít opravdu co slavit – budeme mít Bohemku poprvé od její záchrany fanoušky jako klub s čistým stolem.

Bohemka nyní zažívá období nebývalé stability. Šestá prvoligová sezóna v řadě, to je něco, co jsme v celé éře samostatné české ligy ještě nikdy nezažiliRádi bychom přesto příští sezóně pokračovali v posunování Bohemky výš. Tam, kam patřila v dobách, které jsem já ani neměl tu příležitost zažít. Je to cesta nesnadná, ale v případě úspěchu bude odměnou radost a euforie vyprodaného Ďolíčku. A pro to má smysl dělat fotbal BohemiansNejvětší odměnou nám všem je příval kladných emocí. Věřím, že se jich v příští sezóně dočkáme v míře opět o něco větší, než tomu bylo letos. My ve vedení klubu uděláme vše pro to, aby byl po většinu sezóny Ďolíček vyprodaný spokojenými Klokany. Držme si navzájem palce.

Darek Jakubowicz, ředitel klubu