Filip Hašek: Výhra je důležitá pro psychiku

Debutant Filip Hašek sdělil své pocity z vítězství nad Slováckem. 

Filip Hašek: Výhra je důležitá pro psychiku

První zápas v nové sezóně, zároveň však svůj první ligový komentuje Filip Hašek. Jak se cítil na postu středního záložníka, ale i v celém zápase? Více v rozhovoru.

Máš za sebou debut v první lize. Jaký byl z tvého pohledu?
Podle mě to nebylo úplně špatné, ale už jsem zahrál lepší zápasy. Jsem spokojený z toho pohledu, že se vyhrálo hned v prvním kole. Je to vždycky strašně důležité pro psychiku celého týmu. Přišlo mi, že jsme byli v první půli lepším týmem, vedli jsme zaslouženě, kontrolovali hru a Slovácko prakticky nic nemělo. Pak začal druhý poločas, kde to bylo na začátku ještě jakžtakž vyrovnané. Pak nás Slovácko trochu začalo přehrávat, držet lépe míč a měli hru pod kontrolou. Z toho pramenil pokutový kop, snížení a následně už se zápas z naší strany pouze dohrával v bloku, zodpovědně dozadu. Sice jsme tam měli ještě nějaké rychlé protiútoky, když šel Kaba (Jevgenij Kabajev - pozn. red.) sám na bránu, kdyby svoji šanci proměnil, tak by závěr vypadal jinak. Slovácko by už nejspíš kapitulovalo, takhle to byly nervy až do poslední minuty. Myslím, že jako tým jsme zvládli zápas dobře. Když mužstvo obdrží kontaktní branku, tak je na něj od soupeře vyvíjen obrovský tlak a je důležité ho unést. Pak se prokáže síla týmu, kterou jsme dnes asi prokázali.

Nastoupil jsi na postu, který pro tebe není úplně typický.
Trenér mi říkal, abych držel pozici a zbytečně někam neběhal. Jsem zvyklý na roli podhrotového hráče a v podstatě se potuluji a hledám si pozici intuitivně. Tentokrát jsem hrál trochu níže, ale není to něco, na co bych nebyl úplně zvyklý. Hrával jsem to v dorostu i ve Vlašimi. V Budějovicích jsem byl tím podhrotem. Je to sice trochu něco jiného v tom, že je to první liga. Fotbal je těžší, rychlejší a více soubojový. Myslím, že takticky jsem to nezvládl špatně. Až na nějaké technické chyby, nejsem ještě v lize tolik vyhraný, když to byl první start. Musím se přiznat, že jsem byl trochu nervózní. Po taktické stránce to bylo obstojné. Za mě bych to celkově hodnotil kladně.

V čem byla jiná druhá půle, že jsme nemohli hrát náš rychlý fotbal?
Nechci se vymlouvat na trávník, který byl super. V první půli byl nakropený a ve druhé už suchý. V naší hře to určitě hrálo roli. Máme hodně rychlostních typů hráčů, zdobí nás rychlý přechod, jež se dal hůř realizovat na suché trávě. Pak míč tolik nejezdí, pak se i hůř vodí míč u nohy nebo dává utažená přihrávka. Trochu nás to brzdilo, ale pro Slovácko byly podmínky stejné. Oni mají více silových hráčů oproti nám. Myslím si, že jim suchý trávník trochu nahrál do karet.

Bohemians Praha 1905 - 1. FC Slovácko 2:1 (2:0)
Bohemians Praha 1905 - 1. FC Slovácko 2:1 (2:0)
Co říkáš na představení fanoušků v prvním zápase?
Neslyšel jsem žádné narážky, což mě potěšilo. Fanoušci byli skvělí, kotel výborný, atmosféra pecková.