Derby s rivalem z Letné

Do Ďolíčku dorazí před víkendem pražská Sparta.

Derby s rivalem z Letné

Už v pátek čeká Klokany poslední domácí zápas před reprezentační pauzou. Nepůjde o ledajaký souboj, neboť do Ďolíčku v rámci druhého derby v letošní sezóně dorazí pražská Sparta. Oba celky se potkali na stejném místě v posledním ligovém kole loňského ročníků nejvyšší soutěže, kdy se rozešli po bezbrankové remíze s bodem. Pokud by se ovšem Klokani se Spartou v rámci minulé sezóny poměřovali pohárovou matematikou, tak díky remíze v prvním ligovém kole by ze vzájemných zápasů vzešla vítězně právě Bohemka. Ačkoliv je letošní ligový ročník stále na svém začátku, tak Sparta má již o plánech jasno. Po vypadnutí z předkola Evropské ligy se Suboticou se soustředí již jen na FORTUNA:LIGU a domácí pohár MOL Cup. V tuzemské soutěži si zatím vede dobře. Postupně Letenští zvítězili nad Opavou (2:0), Jabloncem (2:1), Slováckem (1:0) a Teplicemi (4:0). V minulém kole ovšem na domácím stadionu poprvé ztratili, když proti oslabenému soupeři brali bod za remízu (2:2). Historická vzájemná bilance hovoří pro celek z Letné v poměru 21 - 8 - 3.

Sparta v létě opět posílila svůj kádr a pokračovala v internacionalizaci. Největší vzruch měl na svědomí přestup Benjamina Tetteha, jenž se na Letnou stěhoval právě od Botiče. V pátek ho nejspíš čeká první zápas v rudém proti bývalým spoluhráčům. Ze Slovácka přestoupil brankář Milan Heča. Po vydařené sezóně v olomoucké Sigmě si vysloužil angažmá na Letné obránce Uroš Radakovič. Na hostování s RSC Anderlecht přišel Alexander Chipciu. Z hostování v Liberci se vrátil Tomáš Wiesner. A v tomto týdnu přišel před derby do Sparty útočník Golgol Mebrahtu, jenž podepsal smlouvu jako volný hráč. Naposledy působil v Mladé Boleslavi.

Bohemians Praha 1905 - AC Sparta Praha 0:0
Bohemians Praha 1905 - AC Sparta Praha 0:0
Většina odchodů byla spíše ve formě hostování, ale několik hráčů opustilo Spartu "napevno." Mezi nimi i kvarteto současných Klokanů. V Ďolíčku hostuje Lukáš Juliš. Na přestup přišel Filip Hašek, Jan Vondra a také Jakub Nečas s Rudolfem Reiterem. U posledních dvou zmiňovaných se změnilo jejich hostování v trvalý přestup. Daniel Holzer přestoupil do ostravského Baníku. Georges Mandjeck hostuje v Maccabi Haifa.

Trenér Martin Hašek vyhlíží druhé měření sil během krátké doby: "Se Spartou jsme se potkali už v posledním kole minulé sezóny. Znovu se s ní tedy poměříme v krátké době. Oni zůstali pohromadě tak, jak chtěli. Navíc přivedli hráče, které potřebovali. Na pravý kraj obrany přišel Chipciu, do středu defenzivy Radakovič. Do útoku získali Tetteha. Ještě v tomto týdnu je navíc doplnil Golgol Mebrahtu. Nezvládli kvalifikaci do Evropské ligy, ale v lize se jim relativně daří. Pokračují ve stabilizaci z loňského ligového ročníku. Pod koučem Ščasným našli efektivní složení. Postupně ukazují takovou sílu, jakou by měli mít. Nejsou ovšem stále na optimu. V kádru mají hráče za spoustu peněz, jenž jsou šikovní. My do toho zápasu musíme dát větší srdce, více běhat, bojovat a být lépe organizovaní. Tím můžeme eliminovat jejich přednosti. Oba týmy jsou ovšem stále ve vývoji. Já sám jsem zvědavý, jak se s tím oba celky poperou."

Kouč Klokanů promluvil o personálních potížích Klokanů v začátku sezóny: "Jsme stále syroví a tu největší sílu ještě nemáme. Naši mladí hráči se budou postupně zlepšovat, ale chce to čas.  Navíc naši útočníci nejsou natrénovaní dle našich představ. Ty splňoval Benjamin Tetteh, jenž už na jaře měl natrénováno. Oproti vzájemným zápasům z minulé sezóny teď máme k dispozici Reitera, Nečase a Martina Haška. Nečas se ovšem zatím nedostal do sestavy a Martin Hašek je zraněný. Hrát nemže Juliš. K tomu ze zápasu v Liberci odstoupil Švec kvůli zranění. Před gólem ho skluzem fauloval Mashike, což bylo určitě na karetní potrestání. Přes Michalův prostor pak prošel míč a Mashike nám z toho dal gól. byla to velmi specifická situace."

O motivaci mají hráči postaráno už jen kvůli předem téměř vyprodanému stadionu: "Po utkání v Liberci ještě byl na hráčích znát smutek a v neděli měli volno. Na tréninku smutek dozníval, ale dobře jsme potrénovali a šli zpět do únavy. Nemusel jsem krotit nějaké beránky. Samozřejmě si ovšem uvědomujeme, že hrajeme se Spartou. Čeká nás nejspíše plný Ďolíček rozdělen na dva tábory fanoušků, jenž budou své týmy hnát za úspěchem. Tým se na derby těší."

Bohemians Praha 1905 - AC Sparta Praha 0:0
Bohemians Praha 1905 - AC Sparta Praha 0:0
Domácí prostředí je pro Klokany důležité, což potvrdil i záložník Jan Vodháněl:"Chtěli bychom zápas zvládnout herně i bodově. Hrajeme doma, takže určitě chceme být silní."

Druhé pražské derby odstartuje v pátečních 18:30 na stadionu v Ďolíčku. V přímém přenosu ho nabídne i stanice O2 TV Fotbal. Hlavním rozhodčím je Ondřej Berka. Na čarách mu budou asistovat Jan Paták s Tomášem Mokruschem. Čtvrtým sudím pak bude Tomáš Klíma. Na Virtuálním Ďolíčku poběží textový online. Po utkání shrneme derby v reportáži. Nejdůležitější momenty během utkání naleznete na našem Facebooku, Twitteru a Instagramu. Vstupenky na hlavní tribunu jsou vyprodané již od minulého úterý. Včera se vyprodala již i tribuna C. V prodeji je tak jen pár desítek lístků do kotle Bohemky. Předprodej probíhá v omezeném režimu. Pokud jste držitelem permanentní vstupenky, členské karty DFB či fanklubu, tak neváhejte a nakupte poslední volné vstupenky. Předprodej probíhá v kamenné prodejně Fanshopu nebo na tomto odkazu. Sdílejte s námi své zážitky z derby a ke svým příspěvkům připište hashtag #BOHSPA nebo nás přímo označte. Na našem Instagramu vám prostřednictvím Instastories zprostředkujeme dění na stadionu od dopoledních hodin až po události v zázemí po skončení utkání.

Bohemka TV