Hašek: Fanoušci v nás vyvolali energii

Lodivodi Zdeněk Ščasný a Martin Hašek hodnotí páteční derby.

Hašek: Fanoušci v nás vyvolali energii

Remízové derby hodnotil nejdříve sportovní ředitel Zdeněk Ščasný.

"Naše poslední dva zápasy byly rozdílné. Proti Příbrami jsme vyrovnávací branku inkasovali z rychlého protiútoku, kdy jsme udělali hrubou taktickou chybu. Špatná reakce a postavení hráčů. Není to o koncentraci. Naopak jsem cítil, že tým chce přidat třetí branku. Na Bohemce jsme kvůli vynucenému střídání dostali hráče na posty, které pro ně nejsou obvyklé. Pustili jsme domácí tým do první střely na bránu a hned z toho byl gól. Těžko můžeme dva duely srovnávat. Byl také velký rozdíl v počtu našich šancí," srovnal na úvod duely svého týmu proti Příbrami a Bohemce.

V minulém ligovém ročníku trpěla Sparta na druhé poločasy. V začátku tohoto už třikrát inkasovala právě v samém závěru. Z toho dvakrát přišla o tři body: "Na Bohemce jsem z mužstva cítil, že v podvědomí chceme začít bránit. Ačkoliv jsem věděl, že to dobrá cesta není. Na druhou stranu mužstvo není natolik silné. Není to omluva, nýbrž kritika. Nemůžeme si dovolit, abychom nedokázali odehrát deset minut na vlastní polovině."

"Bohemka byla výborně připravená. Stejně tak i skvěle bránili a pracovali. Přesto jsme si jednu až dvě šance vypracovali. Pro ně by před zápasem byl bod zlatý. Můžeme se pochopitelně bavit, že chtěli zvítězit. Věděli jsme o jejich vynikající defenzivě. Hrají uvolněně, takže tím pro nás bylo složitější si vytvořit tolik šancí. V určitých fázích jsme postrádali trpělivost, což jsme si uvědomovali, že nám chybí. Projevovalo se to hlavně v prvním poločase. Druhá půle byla jednoznačně pod kontrolou. O to více mě mrzí, že dáme gól a utkání nedotáhneme do vítězného konce. V Ďolíčku jsme se na branku opravdu nadřeli,"
pochválil obrannou hru Bohemians.

Poté se tradičně na delší dobu zdržel před novináři domácí trenér Martin Hašek.

"Čekal nás těžký zápas proti špičkovému soupeři v rámci Česka. Šli jsme do toho utkání s jedním volným okénkem na soupisce. Ještě k tomu v ní figurovali dva hráči, kteří trénovali dvakrát s týmem. Pepa Jindřišek hrál naposledy v Příbrami. Martin Hašek dokonce měl za sebou jen poločas v prvním duelu přípravy. Oba se k mužstvu připojili ve středu. Pokud by se nedali dohromady, tak jsme byli bez dalších dvou náhradníků. K dispozici jsme neměli tři střední záložníky. Švece nám totiž v Liberci vyřadil ze hry Mashike. Nastoupili jsme do toho s Bederkou, který není střední záložník, nýbrž střední obránce" popisoval publicistickému publiku situaci před zápasem.

Bohemians Praha 1905 - AC Sparta Praha 1:1 (0:0)
Bohemians Praha 1905 - AC Sparta Praha 1:1 (0:0)
Následně přešel k průběhu derby: "Utkání se odvíjelo přibližně dle našich představ. Viděli jsme vyrovnaný duel téměř bez šancí v první půli. Jedinou měla Sparta po naší chybě v rozehrávce. Po špatném odkopu Valeše pokračovala akce Sparty, nakonec střílel z otočky Šural. Valeš ovšem jeho ránu zlikvidoval. Ve druhé půli neměla Sparta žádnou šanci a branku vstřelila z přímého kopu. Navíc si dle přicházejících zpráv myslím, že to faul nebyl. Musím se na celou situaci osobně podívat. My měli také jedinou šanci a derby skončilo nerozhodně. Vyrovnaný zápas skončil remízou. Podle mého názoru logicky po průběhu hry."

"V týdnu jsem cítil z mužstva i trenérů, že všichni věří v cíl tří bodů. Příprava byla jasně daná. Připouštěli jsme, že i bod bude úspěchem, v čemž byla naše výhoda oproti Spartě. Ta je jasným favoritem skoro v každém zápase a musí. My naopak mohli. Pokud by se nám duel nezdařil výsledkově, tak by nám asi hlavu nikdo neutrhl. Tohle jsou právě zápasy, které se hrají lépe. Nám navíc dnes ohromně pomohli diváci. Do vlastního projevu fandění vnesli nenávist k některým hráčům Sparty, u nichž měli pocit, že nehrají korektně. Zároveň se to dostalo i k negativnímu postoji vůči hlavnímu rozhodčímu. Jak do toho fanoušci šli, tak to bylo opravdu naplno. Odšpuntovali se tím pocitem křivdy natolik, že jsme cítili, jak za námi nesmírně stojí. Závěr i s vyrovnávací trefou byl ukázkou dobré morálky mužstva a bezmezné podpory fanoušků. Dohromady to vyprodukovalo takovou energii, že jsme mohli pomýšlet na druhý zásah. Tímto bych se zpožděním chtěl poděkovat divákům, jak za námi stáli," ocenil kouč Klokanů podporu fanoušků.