Prodloužit neporazitelnost s Olomoucí

Klokany čeká v neděli souboj na Hané.

Prodloužit neporazitelnost s Olomoucí

cReprezentační trenéři již vystřelili do éteru seznam svých vyvolených pro srazy národních celků, ale ještě předtím je na programu sedmé kolo FORTUNA:LIGY. V něm Bohemka zavítá do Olomouce, kde zakončí anglický týden. Olomoučtí prožívají rozdílný ligový ročník. Zatímco v témže kole minulé sezóny se zařadili ke štice ligy, tak letos v tuzemské soutěži strádají. Sigma má na svém kontě zatím jen tři body za výhru v Mladé Boleslavi (4:0). Nedobytný již není ani domácí stánek Sigmy. Hned v prvním kole si odvezla vítězství Slavia (0:3), následně i Plzeň (0:1). V pátém kole už olomoučtí alespoň vstřelili branku, ovšem tím jen zmírnili porážku s ostravským Baníkem (1:4). Navíc do nedělního duelu půjde Sigma po náročném čtvrtečním duelu na stadionu Sevilly (0:3), kde nevybojovala postup a vypadla z Evropské ligy. Ve Španělsku ještě Olomouc absolvuje jeden trénink a do České republiky se vrátí až v pátek večer. Klokani už čtyři zápasy s Olomoucí neprohráli, ovšem celková ligová bilance už nezní příliš lichotivě. V poměru 4 - 13 - 11 je na tom lépe soupeř z Moravy. Bohemka ovšem v loňské sezóně dokázala v obou zápasech Olomouc nejen potrápit, ale v jednotlivých pasážích i fotbalově přehrát.

SK Sigma Olomouc - Bohemians Praha 1905 1:1 (0:1)
SK Sigma Olomouc - Bohemians Praha 1905 1:1 (0:1)
Po vydařené sezóně v roli nováčka se v Olomouci snažili udržet stávající kádr, ale několik odchodů se přeci jen událo. Jakub Řezníček se po hostování vrátil zpět do Plzně. Uroš Radakovič přestoupil do Sparty. Pavel Moulis zamířil do Teplic. Forvard Václav Vašíček odešel hostovat do druholigového Sokolova.

Pro účast ve třech soutěžích bylo tak potřeba tým posílit a rozšířit. Do útoku přišel exklokan Martin Nešpor, který přišel z polské Zagłębie Lubin. Jan Štěrba se vrátil z hostování v Karviné. Pavel Dvořák posílil ofenzivu, když opustil sestupující Jihlavu. Z Mladé Boleslavi přišel na přestup Roman Polom. Viktoria Plzeň zapůjčila na Hanou záložníka Václava Pilaře. V průběhu ligy pak ještě z pražské Sparty přestoupil Juraj Chvátal.

Trenér Klokanů Martin Hašek vnímá nezáviděníhodnou situaci Olomouce: "Ještě v loňské sezóně byla Olomouc štikou ligy, díky čemuž se dostali do pohárů. V důsledku toho je teď pohárové zápasy stojí body a síly. Nejsou na tom dobře. My tam přijíždíme v situaci, kdy mají tři body a bezpodmínečně musí doma zabrat. Nemohou mít nouzi ohromnou motivaci. Zároveň hraje roli i moment, že my hráli ve středu v Dobrovicích. Kdežto Olomouc teprve včera na Seville, ještě k tomu musíme přičíst cestování. Asi úplně fresh nebudou. Moc bychom si přáli toho využít a bodovat."

Lodivod Bohemians vyjmenoval silné i slabé stránky soupeře: "Silní jsou v kombinaci, součinostech. Hráči jsou spolu dlouhou dobu pohromadě. Teď hůř brání, dostávají více gólů a sestava se protáčí. Když k takové rotaci dojde, tak už sestava není tak silná. Během loňské sezóny k takovému protáčení nedocházelo, a tak hráli stále ti nejlepší."

Během jednoho týdne ovšem Olomouc čekají dva odlišné zápasy: "Jsou to rozdílné soutěže. Pokud hra je mužstvo poháry, tak to není náročné jen o větším fyzickém výdeji, ale i ve schopnosti rychleji se připravit na zápasy a přepínání na jednotlivé soutěže. Je to změna pro myšlení i tělo. Když hráli doma před vyprodaným stadionem se Sevillou proti špičkovým hráčům. Pak zápas v Seville, kde může být třeba třicet tisíc diváků a obrovský hukot. Pak přijde utkání s Bohemkou před necelou třítisícovkou diváků, tak je to složité přepnout v krátkém čase a podat takový výkon jako doma proti Seville. Evropské poháry prověří i mentalitu hráčů. Zatím se olomouckým nedaří přepínat na ligovou soutěž."

Till Schumacher má za sebou již první zápas za Bohemians: "Till hrál celé jaro v základní sestavě a absolvoval letní přípravu s Jihlavou. Hrál téměř každé utkání doposud. Krom toho poslední, kdy měl distanc za červenou kartu. Předešlý zápas hrál tři minuty, neboť hned v úvodu dostal červenou kartu. Byl normálně v tréninkovém procesu. Ve středu odehrál devadesát minut a je kondičně připravený bez problému. Budeme si jen muset říct nějaké věci ohledně taktiky. Je to velmi inteligentní hráč, který se chová správně. když jsme hráli doma s Jihlavou, tak velmi dobře eliminoval rychlostně Rudolfa Reitera. nemám obavu, že by po jakékoliv stránce nebyl připravený."

Kouč Klokanů přiblížil i zdravotní stav hráčů a plánované posily: "Schumacher patřil k našim vytyčeným posilám. Jako levého beka máme neprověřeného a zraněného Vondru. Zaskakoval tam David Bartek, který to má ovšem přes nohu. Teď se nám podařilo přivést levého krajního obránce, jež je vyhraný, zdravý a post je mu vlastní. S tím jsme spokojení. Ještě uvidíme, zda se podaří přivést druhý nový hráč. Máme devatenáct hráčů do pole. Z toho je dlouhodobě zraněný Vondra, Mašek a Švec. O zranění Švece jsem ještě nikdy neslyšel, ale ta absence může být několikaměsíční. Klidně i celý podzim, ale neříkám, že to tak bude. Žádný doktor nám teď víc neřekne. Martin Hašek odtrénoval tři tréninky po návratu k týmu."

SK Sigma Olomouc - Bohemians Praha 1905 1:1 (0:1)
SK Sigma Olomouc - Bohemians Praha 1905 1:1 (0:1)
Šanci využít slabších okamžiků Olomouce cítí i samotní hráči. Obránce Michal Šmíd přes nepovedený start do soutěže respektuje sílu soupeře: "Sigma je dobrý tým a hrají dlouho pospolu. Doma se Sevillou předvedli vynikající výkon. Na druhou stranu ukazují, že v lize se jim nedaří. Doufám, že proti nám to bude pokračovat. "

Zápas na olomouckém Andrově stadionu začíná v neděli v 18:00. Živě ho vysílá stanice O2 TV Sport. Hlavním rozhodčím bude Pavel Julínek. Na čarách mu s Markem Podaným bude asistovat i Stanislav Pochylý. Mezi střídačkami se jako čtvrtý sudí bude pohybovat Jiří Slabý. Na utkání bude k dispozici i videorozhodčí Karel Hrubeš s jeho asistentem Pavlem Orlem. Na Virtuálním Ďolíčku bude pro vás k dispozici textový online přenos. Po utkání shrneme celý zápas v reportáži. Na našem Facebooku, Twitteru a Instagramu vám zprostředkujeme nejdůležitější momenty zápasu. Připište ke svým příspěvkům hashtag #OLOBOH nebo nás označte. Pro fanoušky cestující vlakem jezdí vlaky z Prahy s několikaminutovou přestávkou. Z hlavního města tak můžete vyrazit ve 13:24 (Ex 221 Súľov), 13:42 (IC 509), 13:48 (Regio Jet 1009), 14:10 (LEO Express 1359) s dostatečnou časovou rezervou pro cestu na stadion. Z olomouckého hlavního nádraží pak tramvají č.  4, 6 nebo 7 na zastávku Náměstí Hrdinů. Využít můžete i tramvaj č. 2 na stanici Palackého. Z obou zastávek musíte pokračovat pěšky. Po ulici Legionářská, kolem Billy, letadla a dojdete přímo k hlavní tribuně Androva stadionu. Na zpáteční cestu připadá v časově reálnou úvahu poslední spoj jedoucí do Prahy. Ve 21:18 odjíždí z Olomouce spoj R 640 Hukvaldy, který do Prahy dorazí ve 23:42.