Nedělní souboj o krále Vršovic

Klokani vyrazí k třetímu pražskému derby sezóny do Edenu. 

Nedělní souboj o krále Vršovic

V dalším kole FORTUNA:LIGY je před Klokany utkání plné atmosféry, emocí, rivality, náboje i vyhrocených momentů. V neděli totiž Bohemka pojede k souboji o Vršovice do blízkého Edenu, kde se postaví domácí Slavii. Sešívaní aktuálně drží díky lepšímu skóre vedoucí pozici v tabulce před Plzní, kterou před reprezentační přestávkou porazila 4:0. Poslední vzájemné zápasy Klokanů se Slávisty byly velmi vyrovnané, a také proto Klokani můžou s čistou hlavou vyrazit na půdu ve formě hrajícího soupeře. Nelichotivá je bohužel vzájemná bilance se blízkým rivalem. Co se týče zápasů od vzniku samostatné české nejvyšší fotbalové soutěže, tak se odehrálo již přes třicítku bojů o Vršovice. Větší úspěšností disponuje soused z Edenu v poměru 17 - 10 - 5. Slavia navíc před zápasem s Klokany ještě v rámci Evropské ligy absolvovala náročný, ovšem vítězný zápas s Bordeaux (1:0). 

V týmu soupeře v létě proběhlo další posílení kádru. Z rumunského CSU Craiova přestoupil Alexandu Baluta. Po vydařené sezóně v Jablonci se do Edenu stěhoval Jaroslav Zelený. Ze severu Čech do Prahy zamířil i Vladimír Coufal, který opustil Liberec. Po roce se zpět do tuzemské nejvyšší soutěže vrátil Peter Olayinka, jehož uvolnil belgický KAA Gent. V reprezentační pauze přišel do Edenu i mladý Jan Matoušek, který nakonec nezůstal v Příbrami do zimy na hostování a v neděli se může již podruhé postavit Klokanům v této sezóně. Toho se může dočkat i další posila Ibrahima Benjamin Traoré. Záložník z Pobřeží slonoviny opustil Zlín a Zelenobílé tak může vyzvat o týden později, než jeho bývalí spoluhráči.

SK Slavia Praha - Bohemians Praha 1905 1:0 (1:0)
SK Slavia Praha - Bohemians Praha 1905 1:0 (1:0)
Současně s odchody došlo i na zúžení kádru. Na prodloužení smlouvy nedošlo s Dannym. Hostovat do Karviné odešel brankář Martin Berkovec. V týmu Slovácka sbírá ligové zkušenosti Jan Kuchta. Mladý Pavel Bucha zamířil do Plzně. Norský obránce Per-Egil Flo našel nové působiště ve švýcarském Lausanne Sport. Konec ve Slavii nastal také pro jednu z velkých posil Sešívaných. Nizozemský forvard Gino van Kessel od srpna nastupuje v Belgii za KSV Roeselare. Do Příbrami byl zapůjčen záložník Ruslan Mingazov.

Trenér Martin Hašek očekává vynikající atmosféru na stadionu těžkého protivníka: "Slavia je v mých očích zatím jednoznačným kandidátem na zisk mistrovského titulu. Mužstvo je již usazené, trenér tam je také déle. Sparta takovou formu nemá. Podle mě mají největší předpoklady pro zisk titulu. Čeká nás velmi těžký soupeř. Na stadionu bude třeba více než 15 000 diváků s vynikající atmosférou. Chceme ke kvalitě utkání přispět. Oni hrají nátlakově a disponují fyzicky silnými a vysokými hráči. Náš poslední vzájemný zápas máme v živé paměti. V prvním poločase nás Slavia dostupovala a zatlačila do hluboké defenzivy. Ve druhé půli už jsme měli několik rychlých kombinačních akcích, ač jsme mohli remizovat, tak se nám to nepovedlo. U nich se toho příliš nezměnilo, stejně jako u nás. Stále nemáme bohužel hráče na pozici devítky, který by vyhrával vzdušné souboje. Navíc máme rozsáhlé problémy s personálním složením mužstva. Náš počet hráčů do pole se zmenšil. Teprve uvidíme, v jaké sestavě do derby nastoupíme."

Slavia půjde proti Klokanům po náročném duelu s Bordeaux v Evropské lize, čehož budou chtít Zelenobílí využít: "Pohárový zápas Slavie je určitě pro nás papírovou výhodou. Už ze zkušeností v mé kariéře ve Spartě vím, že je těžké přepnout z mezinárodní soutěže na domácí. Ligu hrajete pro to, abyste hráli pak proti francouzským a německým týmům. Když přijede Bordeaux, k tomu plný stadion a světoví hráči. Tak je těžké za tři dny přepnout na ligu proti Bohemce. Pokud vyšlou v Evropské lize svoji top sestavu, ale v neděli budou své opory šetřit, tak to pro nás něco znamenat může. Budeme hrát na maximum našich možností. Záleží pak na přístupu hráčů Slavie. Pokud je více změn v sestavě, tak to mužstvo pak nepracuje a nefunguje tak, jak je jindy zvykem."

Plány na body z Edenu kuje i kabina, což potvrdil Jiří Bederka:"Čeká nás ještě těžší soupeř, než tomu bylo se Zlínem. Utkáme se s nimi v rámci derby, bude to hezké, přijde hodně diváků. Na zápas se těšíme a půjdeme tam uhrát nějaké body. Nejlépe samozřejmě všechny tři!"

SK Slavia Praha - Bohemians Praha 1905 1:0 (1:0)
SK Slavia Praha - Bohemians Praha 1905 1:0 (1:0)
Již na 33. souboj o Vršovice dojde v nedělní večer od 18:00 v Edenu. Zápas v přímém přenosu vysílá O2 TV Sport. Jako hlavní rozhodčí přivede hráče na hrací plochu Ondřej Pechanec. Prvním asistentem na pomezí bude Ivo Nádvorník. Trio sudích doplní i asistentka Lucie Ratajová. Čtvrtým rozhodčím pak bude Jan Váňa. Vstupenky do sektoru hostí budou před zápasem k dispozici na pokladně u příslušného sektoru za jednotnou cenu 320 Kč. Fanoušci chystají na derby také tradiční pochod z Ďolíčku. Sraz v Ďolíčku je určen na 16:00, na náměstíčku našeho stadionu bude zajištěno občerstvení. Dav fanoušků Bohemians vyrazí směrem Eden okolo 16:30. Závěrem musíme upozornit fanoušky, že používání pyrotechniky a zahalování obličeje je v rozporu se zákonnými normami ČR a během pochodu může vést k zásahu Policie ČR. Obdobné jednání na stadionu zase poškozuje Bohemku - klub je zodpovědný za řádné chování svých fanoušků před orgány LFA. Žádáme proto všechny Klokany, aby podporovali Bohemku vášnivě, ale v rámci fair-play. Podělte se s námi o vaše zážitky z boje o Vršovice na sociálních sítích. Přidejte ke svým příspěvkům na Facebooku, Instagramu, Twitteru hashtag #SLABOH nebo nás přímo označte. Průběžně budeme o dění na hrací ploše informovat prostřednictvím Twitteru. Zásadní momenty najdete na našem Facebooku, Instagramu a Twitteru.