Záviška: Rozhodují detaily

Derby komentuje Jan Záviška.

Záviška: Rozhodují detaily

Vrošvické derby popisuje Jan Záviška. Jak se cítil na hrotu útoku? Co rozhodovalo v zápase ? Více v rozhovoru.

Nastoupil jsi netradičně na pozici útočníka...
Je to určitě jiné oproti zápasům, kdy hraji v záložní řadě. Pro mě to je trochu i jiný sport. Všechno bylo o běhání, hodně o presování protihráčů. Hrál jsem často zády k brance soupeře. Snažil jsem se udržet míč nahoře. Celý tým makal, ale bylo to hlavně o běhání.

Nepatříš k soubojovým typům, ale musel jsi svádět souboje se silnými hráči Slavie.
Abych řekl pravdu, tak to nebylo nic moc. Když jsme hráli po zemi, tak to šlo. Jakmile byl míč ve vzduchu, už to bylo horší, protože jsou siloví. Mě to vycházelo nejvíc na Součka a Ngadeua. S nimi se rvát v souboji s mými 68 kily je těžké.

Slavia byla v tlaku od třicáté minuty do konce první půle. Co se změnilo v tu chvíli, že jsme z toho na chvíli vypadli.
Těžko říct. Drželi hodně míč, rvali všechno do šestnáctky, stříleli a vytvořili si šance. V zápasech rozhodují detaily. Měli jednu nebo dvě vyložené šance. Dokázali vstřelit z jedné gól.

Klíčovým momentem mohla být i krásná střela Martina Haška, kdy jsme mohli jít do vedení.
Vždycky se hraje lépe, když dáte vedoucí branku. Martin to trefil krásně, jen je škoda, že to nespadlo do brány. Pak bychom chodili více do rychlých protiútoků a mohli jich lépe využít. Takhle jsme obdrželi jako první branku. Slavia navíc hraje Evropskou ligu a je sehraná. Pak už bylo těžké se do nich dostat.

SK Slavia Praha - Bohemians Praha 1905 1:0 (1:0)
SK Slavia Praha - Bohemians Praha 1905 1:0 (1:0)
Ve druhé půli jsme si vytvořili tlak a nepustili Slavii do šance. Čekal jsi, že by mohli odpadnou po přestávce podobně jako Olomouc?
Něco jsme čekali. Mají široký kádr, dobrá střídání, i když jsou zranění. Myslím, že jsme měli více ze hry. Jen jsme se měli dostat na střelu nebo do vápna. Třeba by se k nám přiklonilo i štěstí. Rozhodují detaily, což jsou třeba předfinální a finální přihrávky.

Jeli jsme na hřiště prvního týmu tabulky v neúplné sestavě. Jak jste se na soupeře motivovali v takové situaci?
Chceme v každém zápase uspět vítězně. I bod z Edenu by byl úspěchem. Ať nastoupí kdokoliv, tak do utkání chce dát všechno. Do derby dali všichni všechny své síly, jen tam nepadl gól, abychom alespoň bod odvezli.