Vzhůru na Baník

Klokani vyrazí k poslednímu letošnímu venkovnímu utkání. 

Vzhůru na Baník

Naposledy v tomto roce se Klokani představí na hřišti soupeře již v sobotu. Do dějiště utkání čeká svěřence trenéra Martina Haška dlouhá cesta, neboť 18. kolo je zavede do slezských Vítkovic, kde je vyzve ostravský Baník. Díky dobrému vstupu do soutěže se Ostrava usadila v první skupině. Ačkoliv v posledních šesti duelech se Baník lehce zadrhl, tak i nadále ztrácí na pohárové příčky jeden jediný bod. Baník dokázal již několikrát překvapit. Doma obral pražskou Slavii (2:1), ale podlehl o záchranu hrajícímu Slovácku (0:3) a remizoval s Karvinou (1:1), čímž jen potvrdil vyrovnanost letošního ročníku FORTUNA:LIGY. Na svém domovském stánku sehrál dramatické bitvy s dalšími týmy ze špičky ligové tabulky. Podlehl ovšem Spartě (0:1) i Plzni (0:1). Ve vzájemných duelech je úspěšnější celek ze Slezska v poměru 14 - 10 - 7. Na podzim si Ostrava odvezla z Ďolíčku tři body, když tři minuty před koncem rozhodl jedinou brankou duelu Ondřej Šašinka.

Ostrava již v jarní části loňské sezóny disponovala značně posíleným kádrem. Útočník Tomáš Poznar se po skončeném hostování vrátil zpět do Plzně, odkud zamířil do Zlína. Středopolař Marek Hlinka přestoupil do gruzijského týmu Torpedo Kutaisi. Obránce Christophe Psyché odešel do norského Kristiansund BK.

FC Baník Ostrava - Bohemians Praha 1905 2:0 (0:0)
FC Baník Ostrava - Bohemians Praha 1905 2:0 (0:0)
V průběhu ligového ročníku ještě posílil záložní řadu Adam Jánoš, který přišel z Mladé Boleslavi. Spolu s ním i Daniel Holzer ze Sparty.

Trenéra Martina Haška nepřekvapuje postavení Ostravy v ligové tabulce: "Na české poměry mají velmi kvalitní kádr. Patří do té první skupiny, kde se také nachází. Je to již třetí soupeř, s nímž se utkáváme podruhé. Máme jim co vracet po podzimní prohře. V tom utkání jsme byli v první půli lepší. Jak už se u nás později stalo zvykem, tak ve druhém poločase se nám nepovedlo navázat na výkon. Ostrava nakonec ukázala větší psychickou sílu a gólem v závěru vyhrála. Do Vítkovic se všichni těšíme. Stadion má skvělou akustiku, hodně se fandí a hraje se tam skvěle!"

Co se týče složení kádru, tak se v případě Baníku dá vyjmenovat téměř celá základní sestava: "V brance je zkušený Laštůvka. Procházka má za sebou angažmá v Plzni, s níž si zahrál evropské poháry, poté získal zkušenosti v Turecku. Stronati hrál v Rakousku. Zkušeným stoperem je i Šindelář. Ze silného ročníku 1992 je střední záložník Jánoš. Velmi produktivní je Hrubý, který se v Baníku vypracoval. Dále pak na stranách jsou záložníci Fillo a Holzer. Baroše v útoku nejspíš ani komentovat nemusíme. Co se týče jejich herního stylu, tak s tím si hlavu příliš nedělají. Hrají hodně jednoduše, často volí dlouhé nákopy. Útočníci dokáží míč zakrýt. po zisku druhých míčů nevolí žádná komplikovaná řešení. Hodně cpou míče do vápna soupeře, kde na něj vytváří tlak."

Klokanům se na hřišti soupeřů daří: "Jsem přesvědčen, že se hráčům bude hrát lépe. Měli v hlavě, že musí konečně doma vyhrát a fanoušky odměnit. Odehráli jsme s Duklou dobrý zápas, kterému chyběl vítězný gól. Vidím hráče na tréninku, kde jsou rychlí a svěží. Pokud budeme mít v sobotu dobrou běžeckou formu, tak Ostravu hodně potrápíme."

Tréninkový proces Klokanů proběhl i na umělé trávě: "Na umělém povrchu jsme trénovali před Duklou. Júsuf, Martin Hašek, Vodháněl a Mašek s tím měli problémy. Před Ostravou jsem se vrátili zpět na přírodní povrch. Trávník je v tomto období bahnitý a promrzlý, proto se  těšíme až podzimní zápasy skončí. Teď ovšem máme před sebou dva duely, ze kterých chceme vytěžit maximum."

FC Baník Ostrava - Bohemians Praha 1905 2:0 (0:0)
FC Baník Ostrava - Bohemians Praha 1905 2:0 (0:0)
Duel s Ostravou vyhlíží i brankář Tomáš Fryšták:"Chceme zvládnout každé utkání. Nemáme dobré období, jenže to se může otočit a takový zápas nám v tom může pomoci. Musíme tomu věřit, pracovat dál a věřím, že se to opravdu převrátí na naši stranu."

Zápas začíná na stadionu ve Vítkovicích v sobotu s úderem 15. hodiny. Zápas vysílá stanice O2 TV Sport. Hlavním rozhodčím bude Pavel Franěk, který tak odřídí i druhé vzájemné utkání těchto dvou soupeřů v této sezóně. Na čarách mu bude asistovat Petr Blažej a Pavel Vlasjuk. Čtvrtým sudím bude Jan Machálek. Na našem Facebooku vám zprostředkujeme živý audiopřenos z utkání. O nejdůležitějších momentech budeme tradičně informovat na Facebooku, Twitteru a Instagramu. Utkání pak shrneme v reportáži na Virtuálním Ďolíčku. Fanoušci vyráží do dějiště utkání společným vlakovým výjezdem. Na pražském Hlavním nádraží mají fanatici Klokanů sraz v 10:00, přičemž jejich spoj EC 115 Cracovia odjede z Prahy v 10:24. Na ostravské Hlavní nádraží přijede ve 13:46. Na stadion dopraví fanoušky přistavené autobusy. Zpáteční vlak Ex 112 Porta Moravica odjíždí z Ostravy v 18:14 a do Prahy dorazí ve 21:36. Jízdenka obou cest vyjde jednoho fanouška na 146 Kč. Lístek na utkání pak stojí 150 Kč.