Dariusz Jakubowicz: Výsledky přijdou

Přečtěte si rozhovor s majitelem klubu Dariuszem Jakubowiczem.

Dariusz Jakubowicz: Výsledky přijdou

Poslední výsledky Bohemky způsobily mezi fanoušky velmi špatnou náladu, která poslední dobou vzhledem k avizovanému odchodu některých hráčů přerůstá u někoho až v hysterii. Správný manažer se však musí na vše dívat s klidem. Jak byste zhodnotil konec podzimní sezony vy a jak z toho ven?

Tak především u nás ve vedení také panuje rozčarování z výsledků. Sledování našich zápasů je stále totální adrenalin. Na začátku sezony jsem i já byl přesvědčen, a stále to trvá, že jsme dali dohromady nejlepší tým novodobé historie klubu. Bohužel postupná zranění nás limitovala, několikrát jsme byli poškozeni rozhodčími a taky se nás drží tak trochu smůla. Mimo sportovních výsledků se ale klubu daří dobře. Plní si své závazky, dále rozšiřuje tréninkové zázemí, rozvíjí akademii ve Velvarech a ve spoustě věcí doháníme resty z minulosti tak, abychom byli srovnatelní s naší konkurencí. Nezbývá nic jiného než pokračovat v nastoupené cestě a postupně začít ostatní kluby předhánět. Pořád zdůrazňuji, že vše tvoříme za vlastní peníze bez prostředků kraje nebo města. Do takřka všech konkurenčních klubů proudí každoročně státní peníze v milionových objemech a tím jsou oproti nám ve výhodě.

Jsou tu některé odchody oblíbených hráčů. Třeba Dominik Mašek - proč se s hráčem nepodařilo domluvit na novém kontraktu?

Každého hráče, kterého kupujeme, a to zdůrazňuji KUPUJEME, bereme s určitým odhadem co dál. (Jestli se dál prodá, nebo zůstane dlouhodobě v týmu). Dominik byl jedním z hráčů, kteří měli u nás oživit svou kariéru a následně se prodat dál. Už při jeho příchodu zakomponoval jeho agent do smlouvy výstupní klauzuli. Dominik nám určitě pomohl, ale za šest měsíců by byl volným hráčem a Bohemka by z něj nic neměla. Nikdo nedal na Dominika jedinou nabídku, bohužel i vinou jeho zranění, která ho provázela v průběhu kariéry u nás. Sám Dominik neměl zájem v Bohemce pokračovat a dal nám to v předstihu najevo. Určitě to nebylo otázkou peněz.

Júsufa si fanoušci přímo zamilovali, útočníka s velkým potenciálem už v prvním možném období koupila Slavia. Co tento obchod Bohemce přinese?

Co se týče hráčů jako Tetteh, nebo dnes Júsuf, na začátku jsme téměř za blázny že je koupíme a o chvíli později nám ti samí lidé nadávají, proč je prodáváme. Já říkám, že to naopak ukazuje, že svou práci děláme dobře, Bohemka tím získává prestiž a finanční prostředky na další období. Na prodej musí být vždy tři, někdy čtyři strany. Pokud by někoho z vás někdo oslovil, že můžete za práci, kterou dnes děláte, dostat pětkrát více a můžete pracovat v daleko bohatší firmě, co uděláte? To nesouvisí s tím, co si přeje Bohemka, nebo já. Buď vyrovnám nabídku nebo situaci využiji ku prospěchu klubu. Kontext tohoto sdělení si každý přeberte, ale my určitě nyní Júsufa prodat nechtěli. Když už odešel, podmínkou bylo, aby odehrál celé jaro u nás. Tento krok zajistí provoz klubu na další sezony. Umožní nám to nakoupit další perspektivní borce s vidinou, že jednou je nebudeme muset hned prodávat. Jen pro vaši informaci, rozpočet u A týmu jsme navýšili během tří let o více než 10 milionů korun.

Júsuf v létě zamíří do Edenu a teď ze Slavie na hostování přišel Lukáš Pokorný - jedná se o první znak nějaké dlouhodobé spolupráce s vršovickým rivalem?

Máme dobrou spolupráci se Spartou a máme zájem spolupracovat i se Slavií. Věřím, že vše dopadne dobře. Klub Bohemians si v poslední době získal velký respekt, nacož jsem hrdý.

Defenzivu jsme vyztužili Pokorným a Hůlkou. Co ale ofenziva? Přijde ještě v průběhu zimní přípravy nějaký útočník?

Samozřejmě pracujeme na příchodech jednoho záložníka a jednoho útočníka. Pracujeme i na dalších hráčích typu perspektiva, a také na posunu vlastních odchovanců do A týmu.

Už několik měsíců se v médiích a mezi fanoušky přetřásá jméno Vladimíra Poóra, můžete uvést na pravou míru, jaký s ním máte vztah, a jestli opravdu finančně vstoupí do Bohemians?

S Vladimírem se znám skoro 20 let. Po dlouhé době jsme se setkali těšně před Vánoci a domluvili se na docela zajímavé sponzorské smlouvě na rok, která souvisí s jeho akvizicemi směrem k České republice. Nic víc jsme neprobírali a ani žádný jiný potencionální akcionář není na obzoru. Bohužel dnes vstup do fotbalového klubu není pro nikoho zajímavý (pověst fotbalu a především FAČRu, návratnost vložených prostředků a veřejné mínění).

Co byste vzkázal fanouškům, jejichž dlouhodobě těžce zkoušená nervová soustava už občas vypovídá službu..? Máte sám nějaký recept, jak neztratit směrem k Bohemce optimismus?

Já kroutím v Bohemce třináctý rok. Při každém zápasu prožívám mírný infarkt. Přesto máme vyřešené problémy z minulosti. Máme tým složený z více než 90% vlastních hráčů. Budujeme celkovou strukturu celého klubu a jeho zázemí. Máme mládež, ženy a vlastní akademii. Máme dlouhodobý nájem Ďolíčku od Prahy.

Kdybychom si tohle mohli říct v roce 2010, tehdy by i dílčí krok byl fantazií. Dnes se na vše zapomnělo. Výsledky přijdou. Musí, protože pracujeme koncepčně. Tak si nekažme vstup do nového roku a popřejme společně Bohemce co nejvíce úspěchů v roce 2019.