Hašek: Mužstvo má srdce

Trenéři Petr Rada a Martin Hašek hodnotí nedělní utkání.

Hašek: Mužstvo má srdce

Před novináře zasedl hostující trenér Petr Rada.

"Zápas se mi hodnotí těžce. Nevstřelili jsme gól, přičemž šancí jsme měli dostatek. Bohemka rozhodla jediným gólem po centru a hlavičce. Jinak snad žádná další střela na bránu z domácích kopaček k vidění nebyla. Fotbal se hraje na góly. Hráčům nemůžu herně nic moc vytknout. Osmdesát minut jsme byli lepším mužstvem, ale to není rozhodující faktor. Za výkon a kombinační hru se nemusíme stydět. Na Bohemce je krásné prostředí a byl plný stadion. Prohráli jsme, ale teď už se musíme připravit na Ostravu. Co se týče herní kvality, máme na to i v dalším průběhu soutěže. Hráči své penzum práce odvedli. Ačkoliv po prohře nikdy moc nechválím, tak teď vím, že si někteří sáhli na dno. Ztráta bodů mě mrzí,“ viděl pozitiva na výkonu svého týmu.

Jablonec se potýká s problémy v koncovce: "Góly nedáváme, někdy máme i smůlu, ale zkrátka nám to tam nepadá. Dříve jsme dokázali vyhrát v Příbrami 6:0. V zápase jsme ani neměli velké množství šancí. Na útočné fázi pracujeme, je to o sebevědomí hráčů. I přes aktuální trable máme stále druhý nejlepší útok v lize. Odehráli jsme několik zápasů, v nichž jsme byli v poli lepší, ale vítězství se neurodilo. Konkrétně třeba v Boleslavi, Plzni nebo teď na Bohemians. Proto mě mrzí, že jsme ani v Ďolíčku body neurvali. Mohli jsme se i přiblížit v tabulce Spartě. Pořád ještě máme šest zápasů před sebou, ve kterých se budeme chtít prosadit do nominace o Evropskou ligu.“

Vítězné hodnocení v domácím prostředí si pak užil domácí trenér Martin Hašek.

"Měli jsme před sebou poslední šanci zvítězit v základní části ligy a ukončit sérii na domácím stadionu. Celkově jsme spoustu bilancí ukončili v pozitivním smyslu. Jsou dvě věci, které určily vývoj zápasu. Nebyli jsme úplně běžecky v top formě a stál proti nám velmi silný soupeř. Jablonec má spoustu rychlých hráčů, kteří jsou navíc na míči kvalitní. Soupeř nás v první půli zlobil ze standardních situací. Z velkého optického tlaku si vypracovali šanci až v závěru, ale Kubista se netrefil. Spolu s fanoušky jsme zápas ubojovali na tři body. Měli jsme možnost navýšit vedení, ale nakonec bylo utkání napínavé až do konce. Jsme šťastní za výhru. Některé výsledky ostatních soupeřů jsou nad očekávání. Asi se nečekalo, že Karviná vyhraje na Spartě a Příbram remizovala s Plzní. Máme teď 33 bodů, jedno kolo před sebou a jsme dvanáctí. Navíc ještě ve středu hrajeme s Baníkem semifinále poháru. Po zápase s Jabloncem jsme už řešili kvalitní přípravu na Ostravu," dal najevo šťastné pocity z vítězství, ale myslel i na středeční utkání lodivod Bohemians.

Bohemians Praha 1905 - FK Jablonec 1:0 (1:0)
Bohemians Praha 1905 - FK Jablonec 1:0 (1:0)
Pozoruhodným momentem pro fanoušky mohl být i krátký časový úsek Júsufa: "Měl virózu a v týdnu i drobný svalový problém. Puškáč měl trable nataženým svalem už v Teplicích. Oba byli připraveni maximálně na třicet minut. Chtěli jsme je oba dát do zápasu, aby byli připraveni na středu. Ohledně základní sestavy jsme se rozhodovali mezi Nečasem a Koubkem. Vsadili jsme na Nečase, který střídal kvůli zlomenině nosu. Mohl jsem tam dát Koubka rovnou, ale chtěl jsem dostat do hry Júsufa s Puškáčem, aby měli minutáž a zpotili se. Jsou pak lépe připraveni, než kdyby seděli na lavičce. Zkusí si tak, že jsou připraveni. Dali jsme tam Júsufa s myšlenkou, že ho pak vystřídáme. Začala fáze zápasu, kdy jsme hráli bez míče. Puškáč je typologicky hráč, který udrží míč, najde si místo ve vápně. Jeho předností není velký akční rádius. V té době jsme museli vsadit na Koubka, který obsáhne větší prostor."

Kouč Klokanů přiznal i těžké pocity během jarní části: "Na Spartě jsme prohráli díky rozhodnutí videorozhodčího. Následně jsme prohráli i doma s Olomoucí. V tom utkání jsme měli spoustu příležitostí a akcí ve vápně. Mohli jsme si říkat, že hrajeme relativně dobře, ale pořád dokola prohráváme. Chtěli jsme udělat změnu, což bylo právě rozestavení. Od té doby čistá konta přibyla dramaticky výrazněji oproti systému 4 - 4 -2. Teď hrajeme 3 - 4 - 3. V defenzivě se systém mění na 5 - 4 - 1. Důsledkem jsou vyšší bodové zisky a menší počet obdržených gólů, což je pouze čistá statistika. Člověk vnímá tlak i od diváků, kteří začali být nervózní, ačkoliv naši fanoušci jsou skvělí. Po zápase s Olomoucí mi bylo úzko. Sám jsem byl nespokojený s výsledky své práce. Může si člověk myslet, že dělá práci dobře. Ve sportu je hodnocen dle výsledků. Postupně jsme měli lepší výsledky a zpevnila se defenziva."