DFB se stalo členem SD Europe

DFB vstoupilo do mezinárodní organizace.

DFB se stalo členem SD Europe

Družstvo fanoušků Bohemians se stalo členem mezinárodní neziskové organizace SD Europe. Tuto oraganizaci a přínos vstupu DFB přibližuje David Vodehnal.

Davide, DFB je od letošního roku členem SD Europe, představíš nám tuto organizaci?

SD Europe je nezisková organizace, která působí ve 38 zemích po celé Evropě. Zastupuje mezinárodní sdružení fotbalových fanoušků a fanouškovské organizace, které vlastní amatérské či profesionální fotbalové kluby. SD Europe také podporuje implementaci SLO (Supporter Liason Officer).

Co to pro DFB znamená a jaké benefity nebo povinnosti z členství v SD Europe plynou?

DFB je jediným sdružením fanoušků z České republiky, které je členem SD Europe. Hlavním benefitem pro DFB je možnost setkávat se s dalšími sdruženími fanoušků, které mají přímý vliv na řízení fotbalových klubů. V rámci SD Europe se tedy můžeme inspirovat v jiných zemích a klubech (např. Shalke 04, Cork City FC), jak můžeme přispět k rozvoji našeho klubu. Další velkou výhodou členství v SD Europe je přímá komunikace se zástupci SLO jiných klubů a tím se může DFB přímo podílet na zlepšování podmínek pro fanoušky hlavně na venkovních zápasech. Z toho také plyne povinnost pro DFB být jakým si modelem pozice SLO v rámci české ligy a působit na ostatní týmy, aby se zapojili do tohoto projektu.

Jak probíhalo přijetí a proč si myslíš, že SD Europe oslovilo DFB s nabídkou plnohodnotného členství?

Za Bohemkou stojí silný a krásný příběh z roku 2005, kdy fanoušci zachránili svůj milovaný klub. Když zástupce DFB Martin Kurka poprvé na setkání členů SD Europe vyprávěl, jak fanoušci Bohemians shromáždili finanční prostředky na záchranu prvoligového týmu, stala se Bohemka okamžitě modelovým příkladem pro ostatní členy SD Europe. Bylo tedy více než logické aby se DFB stalo řádným členem SD Europe.

DFB určitě bude chtít být aktivní člen, co plánuješ pro nejbližší období a s kým chceš v České republice spolupracovat?

Ano, DFB bude určitě v rámci České republiky hlavním hnacím motorem ke zlepšení podmínek pro fanoušky fotbalových klubů. Chceme pracovat se zástupci SLO ostatních klubů na důstojnějších podmínkách pro fanoušky. Není možné, aby fanoušci na venkovních zápasech byli bráni jen jako zátěž pro policii a security. Fanoušci vytváří nezapomenutelnou atmosféru na zápasech a je nutné, aby domácí tým vytvořil vhodné podmínky na fotbalových stadionech pro fanoušky. Mám na mysli dostatek občerstvení a toalet, snížení represe a kontrolních procedur. Je mi jasné, že to je běh na dlouhou trať.