Držmíšek: Jsem rád, že jsme se s kádrem posunuli

Přečtěte si rozhovor se sportovním ředitelem klubu Miroslavem Držmíškem.

Držmíšek: Jsem rád, že jsme se s kádrem posunuli

Skončilo přestupní období, a tak vám přinášíme rozhovor se sportovním ředitelem klubu Miroslavem Držmíškem, který promluvil o šířce a zdravotním stavu kádru, hostování Michala Šmída či o spolupráci s trenérem Haškem.

Jak hodnotíte začátek této sezony a předváděnou hru?

Já bych to rozdělil na dvě části. První část jsou domácí zápasy a druhou částí jsou utkání venku. Zatímco loni jsme doma totálně selhali, tak letos se doma výsledkově celkem daří. I kvalita hry je doma dobrá. Bohužel výkony venku zatím nejsou tak dobré a výsledky už vůbec. Tam samozřejmě vidím náš deficit. Na druhou stranu jsme většinou hráli u soupeřů, kteří jsou doma velmi dobří. Začátek sezony tedy vidím tak 50 na 50.

Máme početně docela široký kádr, neměl by se A tým zúžit?

Seděli jsme nad tím, kádr je opravdu nadstandardně široký. V tomhle směru jsme na tom o tři patra výš než před dvěma lety, či před rokem. Dnes máme sedmadvacet hráčů, z nichž jen 4 jsou na hostování (Podaný, Pokorný, Hronek a Havel). Zvažovali jsme odchody některých hráčů, ale ty odchody musí být cílené. Nemá smysl poslat hráče někam, kde půl roku nebude hrát. Máme béčko ve třetí lize, což můžeme využívat. Na hostování jsme poslali Filipa Haška, který se přesunul do Dukly. Mladý Koubek je v Jihlavě a zkušený Michal Šmíd zamířil do Brna. Tahle hostování nám smysl dávaly. Přicházely nabídky i na jiné hráče, ale neviděli jsme v nich velký význam. Hráče širšího kádru tak radši necháme hrát za rezervu, aby jí pomohli se záchranou v ČFL.

Kde vidíte do budoucna potřebu ještě posílit? Na jakých pozicích naopak máme přetlak?

Já jsem přesvědčený, že tu máme jedno z nejsilnějších mužstev, co jsme tu za poslední dobu měli. Na Bohemku je to nadstandard, že máme tolik vlastních a dobrých hráčů. Jsem rád, že jsme se takhle posunuli. Dnes máme zastoupení na všech postech s tím, že se nemusíme klepat, když se někdo zraní, že by ho neměl kdo nahradit. Posílení do budoucna vidím v našich hráčích. Až se vrátí Matěj Koubek, tak by mohl více hrát. V létě se vrátí rozehraný Filip Hašek. Takhle si připravujeme naše hráče do budoucna. Nicméně si myslím, že na jaro až takhle široký kádr mít nebudeme.

Jak vlastně probíhá vaše spolupráce s trenérem Haškem?

Máme to nastavené úplně normálně. Já jsem na 80 procentech tréninků. Moje dotazy začínají “Proč” a ne “Jak”. Kompetence jsou jasně dané, takže sestava je plně v pravomoci trenéra. Spíš až po zápase se bavíme, proč to tak bylo. Všichni hráči tady jsou po vzájemné konzultaci. Máme mezi sebou normální profesionální vztah. Bavíme se minimálně třikrát týdně.

Na hostování odešel Michal Šmíd. Fanoušci se ptají, proč zrovna on, když je náš kmenový hráč, a v obraně pak hrají hráči na hostování?

Na jeho post se nakonec vrátil Lukáš Pokorný. Po debatě s Michalem jsme našli hostování do konce podzimu, aby měl herní vytížení. U nás by na podzim zřejmě moc nenastupoval, takže si myslím, že jsme našli ideální řešení pro nás i pro něj.

Všichni Klokani měli radost, když se vrátil Jakub Rada. V čem podle vás spočívá jeho malé herní vytížení?

Na dvě středové pozice máme čtyři hráče. Vladislav Levin je momentálně zraněný a přednost pak zatím dostávají Pepa Jindřišek a Kamil Vacek. Na Kubu Radu tak zatím zbývá jen ta třetí pozice. Tohle je plně v kompetenci trenéra. Až se on rozhodne, že má Kuba Rada lepší výkonnost než Pepa Jindřišek nebo Kamil Vacek, tak ho určitě do sestavy zařadí. Věděli jsme dopředu, že na ty dvě pozice budeme mít víc kvalitních hráčů, což je pro nás dobře.

Máme čtyři brankáře, není to na náš klub příliš velký počet?

Ano, je to tak. Mysleli jsme, že budeme mít tři, ale prostě se to tak seběhlo. Tomáš Fryšták měl příslib, že v létě může odejít. S Romanem Valešem jsme počítali, protože je to náš kmenový hráč. Patrik Le Giang se před přípravou zranil a nemohli jsme si být jisti, za jak dlouho bude schopný naskočit do brány. S Koubou počítáme do budoucna. Na začátku léta jsme tak měli jistotu dvou brankářů Valeše a Kouby. Situace vykrystalizovala tak, že Fryšták nakonec zůstal a Le Giang se poměrně rychle uzdravil. Takže teď máme čtyři brankáře.

Jaký je v tuto chvíli zdravotní stav kádru?

V této chvíli je zdravotně mimo jediný hráč - Vladislav Levin. U něj je to bohužel na delší dobu. Jedná se o recidivu obou kolen. Na jaře totiž dohrával nemocný, což vyústilo v dlouhodobější zranění kolene. Doufám, že stihne ještě konec podzimu, ale zatím to na to nevypadá. Martin Dostál už začal trénovat a nastoupil dnes za béčko. David Puškáč už také trénuje.

Máme nějaký bodový cíl pro podzimní část?

Konkrétní bodový cíl nemáme. Naším sezonním cílem je skončit do 10. místa.

Jako velmi zajímavý hráč se jeví Michael Ugwu. Jak to vypadá s jeho budoucností v Bohemians?

Michael přišel na začátku roku jako devatenáctiletý hráč do juniorky. Na konci jara už tam předváděl vynikající výkony. Je to hráč, který má neobvyklé řešení různých situací. Je na něm vidět, že už prošel mužským fotbalem v Nigérii. Je to hráč, který je smluvně vázaný v Bohemians.