Záviška: Střílel jsem do protipohybu brankáře

Záložník Jan Záviška komentuje nedělní duel.

Záviška: Střílel jsem do protipohybu brankáře

Záložník Jan Záviška se po dlouhé době dostal do základní jedenáctky. Jeho pocity z utkání v Českých Budějovicích, vypracovaných šancí a také rozhodnutích hlavního sudího.

Nastoupil jsi v základní sestavě. Jaké jsou tvé pocity?
O svém startu jsem se dozvěděl v pátek. Měli jsme taktický trénink a trenér se rozhodl pro mě. Byl jsem moc rád. Ze začátku jsem byl zakřiknutý a nervózní. Celý první poločas jsme působili zakřiknutým dojmem, nebylo to ono a dostali jsme gól. Po přestávce jsme se zvedli, ale neproměnili šance, což je škoda. Měl jsem tam jednu v prvním poločase, mohli jsme jít do vedení a byl by to jiný zápas.

Co se ti honilo hlavou, když jsi byl v té šanci?
Střílel jsem do protipohybu brankáře za tyč, ale asi mi míč úplně přesně nesedl a rána nebyla tak prudká. Křížek se zrovna přemísťoval a já ho bohužel trefil.

Byl zápas v Budějovicích vzhledem ke všem okolnostem v něčem důležitější?
Každé utkání je důležité a chceme ho vyhrát. Teď už je to na spodku tabulky naštosované, o čemž víme. Potřebovali jsme bodovat, ale nevyšlo to. Musíme se z utkání poučit, dát hlavy nahoru a přes reprezentační pauzu dobře potrénovat.

Musel trenér o poločase zvyšovat hlas?
Nijak extrémně ne, jen viděl, že jsme zakřiknutí a nejde takto pokračovat. Do druhé půle jsme dvakrát vystřídali, dali do toho všechno a makali. Více jsme presovali, což nám hodně pomohlo. Je škoda, že jsme nedali na 2:2, neboť šance jsme si vytvořili. Někdy je to i o štěstí. Jednou se centr dobře odrazí, jindy zase ne.

České Budějovice - Bohemians 3:2 (1:0)
České Budějovice - Bohemians 3:2 (1:0)
Rozhodčí Ginzel v několika případech rozhodl v náš neprospěch.
Nechci to nějak hodnotit. Člověk ale vidí, že je mužstvo od začátku tlačeno dopředu. Na hřišti je to ještě viditelnější a hráč se nemůže už ani tolik soustředit na výkon. Když je v nadějné situaci a rozhodčí ho nějakým způsobem zastaví. K fotbalu je to nefér, ale co se dá dělat. Kdybychom proměnili naše příležitosti, tak by byl výsledek úplně jiný.

Druhá branka Budějovic navíc neměla platit...
To jsou přesně zákroky, který mužstvu dodají chuť. Sudí pomáhá maličkými detaily, otočí aut nebo roh a týmu to zvedne sebevědomí. V české lize se s takovými situacemi potkáváme až moc často, což by se rozhodně stávat nemělo.