Vzhůru na Spartu

Bohemians vyhlíží pražské derby na Letné.

Vzhůru na Spartu

Bohemians se po vybojované výhře nad Opavou (1:0) už pilně chystají na další zápas, který bude zvlášť pikantní. V rámci pražského derby se totiž v sobotu vydají na Letnou, kde změří síly se Spartou. Rudí jsou svým postavením v tabulce daleko za očekáváním, neboť se nachází až na sedmém místě. Oba týmy od sebe v ligové tabulce dělí tři body. Sparta si velkou většinu získaných bodů připsala právě v domácích zápasech, z nichž si odnesla třináct bodů. Z Letné si odvezlo všechny body v prvním kole Slovácko (0:2) a před měsícem také Slavia (0:3). Svěřenci trenéra Václava Jílka doma porazili Jablonec (2:0), Příbram (3:0), Ostravu (2:0) a Karvinou (4:0). Do zápasu z kádru domácích nezasáhne Srdjan Plavšič, který si odpyká trest za čtyři žluté karty.

AC Sparta Praha - Bohemians Praha 1905 1:0 (0:0)
AC Sparta Praha - Bohemians Praha 1905 1:0 (0:0)
Kádr Sparty byl v letní pauze posílen o několik hráčů, ale i o nového trenéra Václava Jílka. Ten mohl přivítat pravého krajního obránce Andrease Vindheima ze švédského Malmö FF. V Liberci ukázal na jaře střeleckou formu Libor Kozák, čímž si vysloužil angažmá ve Spartě. Střed pole posílili Michal Trávník z Jablonce a brněnský Ladislav Krejčí. Z hostování v Galatasaray Istanbul se vrátil obránce Semih Kaya. Napodruhé se vydařil přestup Davida Lischky z Jablonce. Mladý Martin Graiciar hostuje z italské Fiorentiny. Úvod sezony odhalil slabiny Sparty, kterou srážela především obranná fáze. V reakci na tento fakt posílil defenzivu letenského týmu Dávid Hancko.

Naopak v týmu už nepůsobí Bogdan Vatajelu, který odešel do CSU Craiova. Obránce Alexandru Chipciu se vrátil do Anderlechtu. Stoper Uroš Radakovič byl zapůjčen ruskému týmu FK Orenburg.

Asistent trenéra Erich Brabec i přes aktuální nezdary Sparty nesnižuje kvalitu soupeře: "Historicky patří k nejlepším týmům v tuzemsku. Neprožívají teď ideální období. Nevyhráli v Teplicích, tudíž nenavázali na vítězství proti Karviné. Očekáváme, že na nás od začátku nastoupí a budou si chtít vytvořit tlak. Ve Spartě vždy byl, je a bude tlak. Někteří hráči se s ním vyrovnají hned, ale jiní potřebují čas. Jenže tady na to není čas, neboť výsledky musí být hned. K ofenzivním oporám bych zařadil Kangu s Kozákem. Za nejlepšího hráče označím mladého Hložka, na kterého si budeme muset dát pozor."

Klokani po vybojované výhře upínají pozornost k sobotnímu derby: "S trenérem Klusáčkem jsme měli deset dní k tomu, abychom hráče připravili na Opavu a poznali je. Bylo na nich znát, že jsou nervózní. Ačkoliv to herně dobré nebylo, tak budeme chtít navázat na nulu v defenzivě. Nemůžeme ovšem týden slavit jedno vítězství. Derby chceme zvládnout výsledkově i herně."

Derby samo o sobě je velkou motivací: "Na Spartě jsem hrál a dělal několik let trenéra u mládeže. Teď přijedu na Letnou v roli zaměstnance Bohemky a budu chtít udělat všechno pro to, abychom si odvezli body. Kluci z týmu, kteří ve Spartě působili do toho půjdou stejně, je to pro ně motivace navíc."

Klokani pojedou na Letnou bojovat a odvézt si body, což poznamenal Milan Havel: "Sparta odehrála výborná utkání, ale pak i horší. Budeme se chtít soustředit sami na sebe a nějaké body odvézt. Bylo by to skvělé."

AC Sparta Praha - Bohemians Praha 1905 1:0 (0:0)
AC Sparta Praha - Bohemians Praha 1905 1:0 (0:0)
Pražské derby mezi Spartou a Bohemians se hraje v sobotu od 17 hodin. V přímém přenosu ho bude vysílat stanice O2 TV Fotbal. Hlavním rozhodčím bude Zbyněk Proske, který řídil i poslední vzájemné utkání těchto týmů v únoru letošního roku. Jeho asistenty budou Radek Kotík a Zdeněk Vankát. Čtvrtým sudím bude Ondřej Berka. Duo rozhodčích u videa vytvoří Pavel Orel (VAR) s Markem Podaným (AVAR). O nejdůležitějších momentech budeme informovat na sociálních sítích. Nezapomeňte tak ke svým příspěvkům připsat hashtag #SPABOH nebo nás označte.

Fanoušci se na zápas vydají společným pochodem. Sraz je ve 14:30 na Náměstí Míru. Do páteční 15. hodiny budou vstupenky do sektoru Klokanů v prodeji ve fanshopu. Platba je možná pouze v hotovosti.