Naši hráči vynikají hlavně bojovností

O sezoně U11 mluví trenér Pavel Malkovský.

Naši hráči vynikají hlavně bojovností

Vedete nejstarší tým přípravek. Jak kluky připravujete na přechod do mladších žáků?
Přechod z přípravkového herního systému 5+1 na malém hřišti na herní systém mladších mladších žáků 7+1 na polovinu standardní hrací plochy fotbalového hřiště je jak pro hráče, tak hlavně pro trenéry jedním z nesložitějších tréninkových procesů. V kategorii přípravek je hra vedena na malém prostoru se spoustou kontaktů s míčem a systém vzájemných soubojů je de facto neustále 1 na 1. Oproti hernímu systému 7+1, kdy si hráči musí zvykat nejen na větší hřiště, ale především na mnohem více kombinační hru, kde každá pozice má určen vlastní herní prostor, což u takto mladých hráčů, zvyklých doposud jen malý prostor se spoustou osobních soubojů bez možnosti větší kombinační hry, bývá podstatný problém. Proto je třeba nejen oproti předchozím kategoriím zvýšit intenzitu tréninku, ale především posunout hráče mentálně ze systému 1 na 1 na systém konkrétních herních prostor, jejich využití a s tím související kombinační hrou. Z toho také pramení potřeba herního vytížení se soupeři starších ročníků nejen v Praze, ale napříč republikou. Vyjma Sparty, Slavie, Liberce a Baníku Ostrava, s nimiž hrajeme v naší kategorii vyrovnané zápasy.

V čem spočívá silná stránka kluků a na čem je naopak třeba zapracovat?
Naši hráči vynikají především bojovností, ochotou pracovat pro tým bez ohledu na vlastní úspěch či osobní zviditelnění. Na tímto je patrná fyzická připravenost hráčů, což se projevuje především při zápasech se staršími a zkušenějšímu soupeři, které vždy fyzickou připraveností ve druhém poločase přehráváme. Naproti tomu je i nadále třeba pracovat na psychické vyzrálosti hráčů a zautomatizování určitých herních prvků, které jsou základem každé fotbalové akce bez ohledu v jaké kategorii či týmu hrají. Pokud bych nepatrně tuto problematiku odlehčil, tak u některých hráčů je třeba zapracovat na zvýšení hmotnosti a s tím souvisejících stravovacích návycích tak, aby bojovnost, kterou předvádí na hřišti doplnili i o prvek fyzické mohutnosti. Tím nemám na mysli obézní hráče, ale hráče robustnějších postav.

Jaké jsou vaše cíle pro druhou polovinu sezony?
Pro jarní část sezony jsme si s vedením mládeže Bohemians dali za cíl plnou integraci týmu U11 do soutěže Pražského přeboru kategorie mladších žáků U12 a U13, přičemž úkolem je být plnohodnotným týmem, ze kterého budou mít soupeři respekt, i když budeme o 2 roky mladší. Současně tímto připravíme s realizačním týmem hráče pro vstup do žákovské ligy U12 tak, aby byli lídrem této soutěže bez ohledu na případné soupeře.

Co bylo pro kluky na podzim nejvíce přínosné?
Z herního pohledu jsou pro nás nejvíce přínosné zápasy právě s výše citovanými velkokluby jakými jsou AC Sparta Praha, SK Slavia Praha a FC Slovan Liberec. Hodně nám také již v podzimní části ukázaly některé zápasy Pražského přeboru proti soupeřům ročníku 2007. Ačkoliv ne tak z fotbalového hlediska, ale spíše taktického a hlavně v osobních soubojích 1 na 1, kdy jsme se těmto fyzicky vyspělejším soupeřům nemohli rovnat. Zde si naši hráči uvědomovali mnohem více než kdy jindy, potřebu kolektivního pojetí hry, založeného na kombinaci s minimalizací osobních soubojů, zvláště pokud jsme měli míč pod kontrolou.

Máte v plánu nějaké zajímavé turnaje pro druhou část sezóny?
Na jarní část i díky spolupráci s SK Slavia Praha máme naplánováno několik velmi zajímavých turnajů kategorie "A" v Německu a Rakousku. Pokud bych měl být konkrétnější, tak se zúčastníme velkého turnaje v Düsseldorfu, kde se sjede fotbalová elita Evropy. Namátkou zde budou hrát Tottenham Hotspurs, Atletico Madrid, FC Everton, Sporting Lisabon, Lazio Roma, Glasgow Rangers, Crystal Palace FC, Olympique Marseille, PSV Eindhoven, AZ Alkmaar, Brighton & Hove Albion, VfL Wolfsburg, VfL Bochum, 1. FC Kaiserslautern, Hansa Rostock a další. Dále v Hannoveru, kde se zúčastní mj. RB Leipzig, Fenerbahce Istanbul, Hannover 96, Manchester City, Benfica Lisabon, Gornik Zabrze atd... V Rakousku bychom se měli zúčastnit kvalifikační části turnaje Cordial Cup, který v loňském roce v kategorii U11 vyhrála FC Barcelona, která ve finále porazila RB Salzburg. Z českých turnajů bych vyzdvihl turnaj "Spořická liga nadějí", který je dle mého nejkvalitnější turnaj na území České republiky. Sejdou se zde všechny týmy, které mají zástupce ve FORTUNA:LIZE mužů. Během dvou dnů se zde sehraje 15 velice kvalitních utkání na hranicích schopností každého za zúčastněných týmů v herním systému 7+1 na polovinu hrací plochy. Kvalitou týmů, zázemím a přístupem pořadatelů je to dle mého nejkvalitnější turnaj v ČR. Na závěr bych rád poděkoval celému svému realizačnímu týmu, konkrétně Václavovi Rejzlovi, Miroslavu Maříkovi, Markovi Koňákovi a Jaroslavovi Svobodovi, bez nichž by nebylo možné vést takto kvalitní tým, jakým je naše kategorie týmu Bohemians Praha 1905. Dále bych rád vyzdvihl pozitivní přístup všech rodičů, kteří aktivně podporují naše hráče. I díky nim můžeme předvádět takovou hru, jaká nás v současné době zdobí.