Za pilné trénování chybí odměna

Jak v této situaci funguje akademie nám nastínil Josef Dobeš.

Za pilné trénování chybí odměna

V dalším díle rozhovorů jsme se podívali do naší akademie, jejíž šéftrenér Josef Dobeš se rozsáhle rozpovídal o jejím fungování v aktuální situaci: “Fotbalová akademie individuálně zadává klukům domácí tréninkové jednotky. Každý trenér na začátku týdne posílá svým hráčům a hráčkám videa , co mají konkrétně trénovat, dostávají i teoretické úkoly – například pokrytí soupeře při rohovém kopu a podobně.“ 

Trenéři nezapomínají ani na zábavu, takže členům týmu posílají zábavné vtipy a pořádají také soutěž o nejlepší vtip. Soutěžení je v takové situaci důležité rozptýlení. 

“Máme také vyhlášenou celoakademickou soutěž v driblinku, kdy se výsledné číslo podělí věkem dítěte, a tak můžeme jednotlivé výsledky porovnávat mezi jednotlivými ročníky. Snažíme se děti takto na dálku udržet v pohybu a v dobré mysli, zároveň co nejméně zatěžovat rodiče,“ dodává Dobeš. 

Rodiče posílají nahraná videa přes email, posílají úkoly, vtipy a popisují, jak se daří být s dětmi v pohybu. 

Přednáška Antonína Baráka
Přednáška Antonína Baráka
Šéftrenér Josef Dobeš přiblížil situaci i z dalšího úhlu pohledu: “Nyní vidím jeden velký problém. Děti pilně trénují, ale chybí nám ta odměna – zápas, góly, emoce a vše kolem tohoto fotbalového vyvrcholení. Jak půjde karanténa dál, což minimálně po celý duben čekám, tak bude čím dál větší únava a nechuť k tréninkům. Bude to vyžadovat mnohem více kreativity, než při klasickém tréninku. Trochu to pozoruji na svých synech doma – Maťovi a Kubajsovi. Snažíme se fotbal střídat s hokejbalem, tenisem. Dokonce jsme si na zahradě udělali závody v cyklokrosu.”

“Až se opět vrátíme do klasického života, tak určitě budu chtít, aby se co nejvíce hrála přípravná utkání. Místo tréninků, aby si děti užily toho, co jim nejvíce nyní chybí,” prozradil své plány. 

V našem rozhovoru jsme nezapomněli také zavzpomínat na začátky akademie: “Letos v květnu to budou tři roky, co jsme s Dariuszem a Darkem Jakubowiczovými rozjeli fotbalovou akademii Bohemky ve Velvarech. Na nábory prvních dětí tehdy přijel benjamínek a neznámý hráč A týmu Tonda Vaníček. Myslím si, že jak fotbalově za tři roky vyrostl on sám, tak na kvalitě nabyla i fotbalová akademie. Máme v akademii děti od tří let až po desetileté. Z velkého území stahujeme do Velvar hráče z Žatce, Litoměřicka a Roudnice. Máme velmi kvalitní ročníky, kvalifikované trenéry.Spolupracujeme s atletickým i kondičním trenérem a fyzioterapeutkou.”

“Každým rokem naše děti absolvují na FTVS sportovní lékařské prohlídky. Nejlepší hráči a hráčky starších ročníků přešli do bohemáckých týmů do Prahy. To je od začátku hlavní cíl – stáhnout děti ze širokého okolí a dovést je do přípravkových a žákovských týmů Bohemky v Praze. Za to vše patří velký dík Jakubowiczům a jejich podpoře malým klokanům,” připomněl cíl akademie Bohemians.  

Josef Dobeš závěrem dodává: “Snad nás aktuální situace více zocelí a posílí na sebevědomí, že jsme dokázali zvládnout nečekanou a velmi těžkou životní

situaci, a to všichni bez rozdílu. Určitě se na sebe navzájem hodně těšíme.“