Nejstarší dorost už vzhlíží k příští sezoně

Aktuální situaci komentují Michal Petrouš, Josef Pleticha a Radek Lehovec.

Nejstarší dorost už vzhlíží k příští sezoně

V dalším díle naší minisérie rozhovorů se podíváme za nejstarší kategorií mládeže Bohemians, vyzpovídáme šéftrenéra mládeže, hlavního trenéra Michala Petrouše a obránce Radka Lehovce.

Výkonný výbor Fotbalové asociace rozhodl o ukončení všech amatérských soutěží na celém území ČR. Soutěžní ročníky by se tak mohly rozběhnout zase na podzim. Tento verdikt se dotkl i všech našich mládežnických celků.
Sezona tak skončila i pro tým U19, a to ve chvíli, kdy Klokani jasně vévodili své soutěži na prvním místě bez ztráty jediného bodu. Myšlenky na postup do celostátní ligy se tak v hlavách minimálně míjely.

Situaci okomentoval Josef Pleticha: ”Samozřejmě to maličko zamrzí. U19 byla po 16 kolech první a bez ztráty bodu, U18 také vedla svou soutěž. Škoda! Ale nedá se nic dělat. Musíme pracovat dál a snažit se, abychom se znovu porvali o postup do nejvyšší soutěže příští rok.”

Trenér nejstarší dorostenecké kategorie Michal Petrouš nezakrývá jisté zklamání, ale kvituje, že vyhrála správná životní hodnota, a to především zdraví: “Je správné, že se upřednostnilo zdraví nás všech a sportovní aktivity se museli přerušit, ale zklamání, že přijdeme o vrchol sezony u všech v klubu určitě zavládlo!“

Josef Pleticha se výrazně nelišil od zkušeného trenéra: “Na to jsou dva pohledy. První sportovní a druhý lidský. Že se soutěže nedohrají bylo víceméně jasné. Šlo jen o to, za jakých podmínek se vše ukončí. Fotbalová asociace rozhodla takto a my se tomu musíme přizpůsobit. Z lidského hlediska je to pochopitelné a správné rozhodnutí. Fotbal je jen hra a všude kolem nás jde o život! Není co řešit!“

Pohled na situaci přidal i obránce Radek Lehovec: "Jelikož jsme měli na prvním místě velký náskok na naše pronásledovatele, tak mě to mrzí dost. Bohužel vše dopadlo tak, jak už všichni ví. Ale to se nedá nic dělat a fotbalový život jde dál. Já už sice příští sezonu za devatenáctku hrát nemůžu, ale budu držet klukům palce, ať se jim podaří dosáhnout kýženého postupu."

Bohemians - Baník Ostrava 0:2 (0:0)
Bohemians - Baník Ostrava 0:2 (0:0)
Trenér Michal Petrouš vyhlíží už přípravu příští sezonu: “V tomto případě by samozřejmě bylo “výhodnější,“ aby vítězové postupovali přímo a nebyla baráž. Nejenom našemu klubu by se to určitě zamlouvalo, ale v této situaci si netroufám hodnotit, co by bylo spravedlivější.“

“Do B-týmu nám přechází 8 hráčů ročníku 2001. Co se týče soutěže, tak naše cíle zůstávají neměnné. Chceme vytvořit pro každého hráče maximální podmínky pro jeho individuální rozvoj, vychovat alespoň 1-2 hráče pro “A tým“ a v soutěži skončit na 1.místě (za dodržování principů hry). Momentálně je pro nás důležité u hráčů ročníku 2001, kteří přecházejí do dospělého fotbalu, aby se co nejrychleji adaptovali na odlišný způsob hry v “B“ týmu a poté se poprali o místo v kádru “A“ mužstva. Dle mého názoru 2-3 hráči ze současného kádru by se mohli v budoucnu začlenit do ligového kádru,” nastínil představy příští sezóny trenér Petrouš.

Tréninky všech kategorií zůstávají dál v režimu individuálních plánů, což přiblížil šéftrenér: “V současné době jsou týmy napojeny na své trenéry, kteří jim připravili individuální plány. Komunikují s nimi a inovují jim je přes sociální sítě. Jakmile dojde k uvolnění, tak začneme trénovat. Bohužel zatím nikdo neví v jaké formě, ale myslím, že je to jedno. Hlavně abychom byli co nejdříve na hřišti."

Jak trénuje kategorie nejstaršího dorosteneckého celku nám nastínil její trenér: “Pátým týdnem se dorostenecké týmy připravují podle individuálních plánů připravených kondičním trenérem, kdy tři tréninky jsou zaměřeny na běžecká cvičení a dva na posilování přizpůsobené domácím podmínkám každého hráče. S hráči se snažíme být alespoň v telefonickém kontaktu.“

Bohemians Praha 1905 B - SK Kladno 7:3 (1:2)
Bohemians Praha 1905 B - SK Kladno 7:3 (1:2)
Svoji přípravu během tohoto období popsal Radek Lehovec: "V kondici se udržuji stejně jako v plné sezoně. Dostáváme týdenní plány od trenéra, které plním a přidávám si i něco navíc, protože zápasová praxe bude chybět. Hraní mistrovských utkání je oproti tréninkům ohromně rozdílné. Během pauzy máme spoustu běhání, ale dělám si vlastní tréninky s míčem, protože o tom hlavně fotbal je. Nejsme atleti, abychom pořád běhali. Se spoluhráči zatím nejdeme na hřiště kvůli karanténě, ale jakmile se zlepší situace, tak rozhodně vyrazíme."

Josef Pleticha na závěr dodává: “Zažíváme něco, co nikdo z nás nikdy nezažil. Ta situace je skutečně vážná a moc pozitivních věcí nepřináší. Možná jen, že jsme si všichni uvědomili, jak moc nám fotbal chybí. Chtěl bych vzkázat hráčům aby na sobě pracovali a vzali to jako velkou výzvu. Rodiče prosím o trpělivost a pomoc svým dětem. Teď jsou tréninky v podstatě na nich. O trpělivost a maximální podporu hráčů žádám i trenéry. A všem bych chtěl popřát hodně zdraví a pevnou víru, že zlé se přežene a již brzy se vrátíme k naší milované hře!“

Mladý obránce musí v tomto období absolvovat školní výuku v online režimu: “Ve škole to zvládám o dost lépe, než předtím. Tento domácí plán mi moc vyhovuje, protože si úkoly dělám podle své potřeby a můžu si je časově libovolně kombinovat s tréninky."

Individuální příprava Radka Lehovce
Individuální příprava Radka Lehovce
Radek Lehovec v zimě nastoupil i do několika přípravných duelů za B tým: “V dospělém fotbale jsem se cítil opravdu dobře. Je to jiná úroveň než v dorostu, ale to mi vyhovovalo a bavilo mě to. Od trenérů jsem dostal zpětnou vazbu. Trenéři rezervy dobře komunikují s hráči, což je super. Každého potěší, když má od trenéra názor na předvedené výkony."

Jeho výkony okomentoval i Vladimír Hruška: "V přípravě odehrál proti divizním mužstvům na postu pravého beka 2. poločas proti Českému Brodu, 2.poločas proti Slanému a celé utkání proti Kladnu. Byl jsem s ním spokojený. Je schopný přejít z obrany do rychlého protiútoku a z pozice falešného pravého křída nacentrovat. Je dostatečně rychlý a ani důraz v osobních soubojů mu nechybí. Někdy se mu stává, že podcení obrannou činnost, když se nabízí do ofenzivních pozic. Ale na tom se dá zapracovat. Pokud takto bude přistupovat k zápasům, bude alternativou do základní sestavy."