Do posledních zápasů má Borovička silnou motivaci

<b><font color="yellow">Vladimír Borovička</b></font> si své první dny ve funkci hlavního trenéra představoval určitě trochu jinak. V posledních hektických dnech musel řešit mnoho věcí, které s kopanou nemají příliš společného. Proto byl bývalý gólman velmi rád, že si může povídat o věcech čistě fotbalových, o jeho práci, o hráčském kádru, o představách do budoucna...

Kdy jste převzal mužstvo po panu Petrželovi?

Jeli jsme autobusem na zápas se Starým Městem a Vlasta se mě zeptal, jestli mám představu o sestavě. Že bych ji měl mít, protože od zítřka vedu tým já. Takto jsem se tedy stal prvním trenérem.

Po porážce s Blšany asi nebude atmosféra v kabině příliš příjemná. Nebo je tomu jinak?

Určitě to na kluky dolehlo, ale zároveň cítí, že do posledního zápasu dali všechny své síly, aby vyvrátili spekulace o domluveném výsledku. Pouštěl jsem si znovu kazetu a nemohu jim po této stránce nic vytknout. Pokud by Baláž nebo Kulig proměnili své šance, určitě bychom se na konci radovali z vítězství. Spolehl jsem se na hráče, kteří jsou již delší dobu pohromadě, nechtěl jsem riskovat nasazení nováčků, nasazením nezklamali, výsledek je ale, bohužel, opačný.

Nyní čekají tým asi dva nejsilnější kluby, myslíte si, že může současný kádr Bohemky uspět?

V tomto jsem optimista, ale pod podmínkou, že se klíčoví hráči dají dohromady. Podle toho, kdo bude k dispozici, se rozhodnu mezi různými variantami složení mužstva. Proti Blšanům jsme museli hodně experimentovat, chyběla řada hráčů a bylo si potřeba poradit s tím, co zbylo. Sparta je favorit jako hrom, ale my jsme rádi, že ji máme šanci překazit útok na druhou příčku. Pokud bychom neuspěli, budu spokojený jen v případě, že se tak stane po kvalitním výkonu. Mám obrovskou motivaci, protože vlastně rozhodujeme i o titulu. Strašně si přeju, aby teď Liberec nevyhrál a Žižkov bodoval naplno. V tom případě by byl zápas s Libercem vyvrcholením sezóny. I kluci to tak cítí, každý z nich se chce předvést, je pravděpodobné, že by se to utkání odehrálo před televizními kamerami. Osobně si myslím, že Liberec ligu nevyhraje. Velmi důležité pro atmosféru v kabině bude do dalších zápasů i to, že posledního dne měsíce dubna byly vyrovnány všechny dluhy k hráčům.

Nyní pojďme k některým hráčům. Jak hodnotíte hostování Lukáše Hartiga na Letné? Odešel ve velké formě, vrátil se zničený.

Jednoznačně to byla pro Bohemku nevýhodná akce. Sami sebe jsme oslabili a posílili konkurenta. Když už k odchodu došlo, měl se v zimě prodat, tehdy měl vysokou tržní hodnotu. Jenže v tu dobu odešel z Baníku Baroš za obrovské peníze a všichni měli velké oči. Hartig zůstal i na jaře ve Spartě, zranil se a teď mu bude zase chvíli trvat, než se dostane do dřívější pohody.

Objeví se v pátečním zápase na Letné? Určitě by měl o motivaci postaráno.

Příliš tomu nevěřím, postavím ho jen v případě, že bude schopen odvést stoprocentní výkon, což při jeho zdravotním stavu těžko půjde. Spíše s jeho uzdravením nepočítám.

Velký otazník visí i nad Radkem Šírlem, který nehraje kvůli zranění a navíc se v létě vrací do svého mateřského klubu právě na Letnou. Trenér Ščasný nedal v posledním zápase důvěru Pospíšilovi, který je ve stejné situaci. Na druhou stranu by asi Radek chtěl nastoupit, protože se blíží ME do 21 let a on určitě nechce na této akci chybět.

Vidíte, s tou jedenadvacítkou mě to ani nenapadlo. Šírl už trénuje, ale dělá mu problém jít do souboje. Pokud bude do pátku stoprocentně zdravý a bude mít odpovídající výkonnost, nevidím důvod, proč jej nenominovat. Je to profesionál, nemůže si dovolit něco odevzdat. Mluvit s ním o tom nebudu, prostě ho nominuji. Kdybych byl v opačné situaci, proti našemu týmu by nastoupil náš hráč a chtěl nám na hřišti pomáhat, okamžitě bych ho vyhodil z klubu. Už bych mu nevěřil.

Nebojíte se, že Sparta přijde na poslední chvíli s požadavkem, aby Šírl proti ní nenastoupil, jak už to Pelta udělal na podzim?

Nic písemně neexistuje a pokud by byla nějaká ústní dohoda, tak mě absolutně nezajímá. Se mnou ji nikdo neuzavřel. Pokud by se přeci jen objevil nějaký podepsaný papír, nasadil bych Šírla v průběhu utkání.

Váš předchůdce bral konec ligy jako příležitost k vyzkoušení všech fotbalistů a soutěž chtěl dohrát jako generálku na příští sezónu. Vy jste proti Blšanům vsadil na hráče, kteří se znají. Znamená to, že berete konec sezóny prestižněji?

Zcela jistě, budeme se rvát o co nejlepší výsledek.

Zapomělovi, jenž přišel jako posila na hostování z Plzně do konce sezóny tedy šanci nedáte?

Určitě ne. Nic proti němu nemám, myslím si, že je dokonce lepší fotbalista než mnozí jiní hráči, ale nemá smysl na něm stavět, když po dvou zápasech odejde. Zvláště když v poslední době moc nehrál ani ve druhé lize, nemohl předpokládat, že nastoupí v lize. Moc jeho angažování nechápu.

Mluvilo se o tom, že by mohl být součástí letního obchodu s Plzní. Tam hostuje Vomáčka, který měl podepsat přestup a k nám by natvrdo přešel Zapoměl.

Je to tak, ale situace se změnila, protože Plzeň asi nepostoupí do první ligy. To znamená, že o Vomáčku zřejmě nebude za strany Západočechů zájem. Já bych se návratu Vomáčky nebránil, ale to jen spekuluji, protože jsem trenérem jen do konce ligy, potom se uvidí.

Další posilou měl být Ondřej Szabó, ale ani ten se na hřišti příliš neobjevuje.

Je to výborný fotbalista, ale je neuvěřitelně kondičně zanedbaný. Až natrénuje, bude platným hráčem. Je už hráč Bohemky, i když nebyl ještě zaplacen.

Staronovou tváří v Bohemians je na jaře Kamil Matuszny. Uspokojil Vás?

Kamil odvedl výbornou práci při postupu Bohemky do první ligy, střílel góly, hrál skvěle. Jeho přestup do Neratovic jej fotbalově srazil dolů, nahoru se vrací jen pomalu. Je podepsán na čtyři roky, takže s ním počítáme.

Počítáte také s Mírou Obermajerem, jemuž končí v létě smlouva?

Zase se pohybujeme v rovině úvah. Nevím, jestli budu trenérem. Míra je spolehlivý kluk, i když se nám někdy se svým stylem hry nehodí do sestavy, ale já osobně bych byl pro prodloužení kontraktu.

Nepočítáte na místo středního obránce s Valentou? On na tomto místě začínal a vedl si skvěle, přechod do zálohy mu uškodil.

Pokud zůstane, tak s ním na toto místo počítám. Ale objevily se u něj úvahy, že by odešel. Byl bych rád, aby ještě vyčkal, jeho čas přijde.

Vrátíme se k jarním posilám, co říkáte na mladíky Koláře, Koukala, Zeidlera a Grombíře?

Kolář je jednoznačně neskutečný, obrovský talent. Ve svém věku má vynikající techniku i fotbalové myšlení. Počítám s ním do základu. Ještě rozkvete, jen doufám, že bude kvést pro Bohemku. Koukal je také talent, ale má to těžší, že je útočník. Potřebuje zesílit, aby se mohl prosadit proti soupeřovým obráncům. Musí se otrkat, počítám s tím, že by měl jít tak na půlrok hostovat do třetí ligy. Stejná situace je se Zeidlerem. I on by měl nastupovat mezi dospělými, třetí liga je výbornou možností. Je to typ hráče, se kterým by se do budoucna mohlo počítat na místo středového obránce. Malinko jiná situace je u Grombíře, je na něm vidět, že přišel z divize, má velké technické nedostatky a na ligu zatím nestačí.

Zápas s Blšany odehrál v útoku Martin Opic, jak vidíte tohoto hráče?

Musel jsem ho postavit, proti urostlým obráncům Blšan mi nic jiného nezbývalo. Ale určitě mě nepřesvědčil. Bohužel musím říct, že Činčala i Kříž mi připadali kvalitnější.

Vlastimil Petržela tvrdil, že existuje smlouva, podle které může Bohemka přijít po sezóně na Spartu, ukázat si na dva hráče a odvést je na hostování. Platí to i nadále?

Ano, ten papír opravdu existuje, ale už se tam nic neříká o tom, že by jim plat hradila Sparta. Nemůžeme si vzít hráče se stotisícovým platem, takže z áčka určitě nikdo nepřipadá v úvahu. Žádný Jarošík, Čech, ani Flachbart. Kdyžtak bych zalovil spíše v dorosteneckých vodách.

Probrali jsme část hráčského kádru, ale co se bude dít na místě asistentů, skončil i kondiční trenér Bilák.

Asistentem je Antonín Panenka. Chci výrazně zvýšit jeho roli u týmu. Je to člověk, kterého si vážím a který může mladým hráčům předat mnoho fotbalového myšlení. Položil jsem mu otázku, zda je schopen být přítomen všem tréninkům a prý to nebude problém. Jeho role byla doteď mnohem menší, než by měla být a jak po sportovní tak po obchodní stránce.

Opravdu odmítnete Intertoto Cup?

Ještě nevím, pokud bych zjistil, že na tom neproděláme třeba půl milionu, tak bychom to brali. Záleží na soupeřích.

Podle losu to vypadá, že bychom mohli narazit na Portugalce nebo Švédy. Tam by ztráta nehrozila.

Tak to by bylo dobré, potom bychom do toho asi šli.

Jste koučem pouze do konce sezóny. Pokud by Vám bylo nabídnuto prodloužení smlouvy, přistoupil byste na to?

Určitě ano. Jsem srdcem klokan a dal bych tomu přednost před vším ostatním. Kdyby k tomu nedošlo, asi bych odešel do Rakouska. Uvidíme, teď jsou důležité zápasy a teprve potom se bude jednat o těchto záležitostech.

Děkujeme za rozhovor